EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ανατροπές στα ΑΕΙ από Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη: Αλλάζει το όριο φοίτησης και η βάση εισαγωγής – Έρχονται 1000 αστυνομικοί

Τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και βρίσκονται στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από το καλοκαίρι 2021 θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας καθώς και η συμπλήρωση μηχανογραφικών εισαγωγής σε δημόσια ΙΕΚ που εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά, ενώ από την επόμενη χρονιά (τον Ιούνιο το ΄22) θα εφαρμοστεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου σε δυο φάσεις για όλες τις κατηγορίες υποψήφιων για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Παράλληλα εισάγεται όριο φοίτησης στα ΑΕΙ (στις 4ετεις σπουδές περιθώριο συν 2 χρόνια επιπλέον και στις σπουδές άνω των 4ετών σπουδών συν 3 χρόνια).

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την ημερομηνία του ανοίγματος τους.

Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές θα μπορούν έως και να διαγράφονται σε περίπτωση παράβασης πειθαρχικών παραπτωμάτων ή συμμετοχής σε επεισοδίων βίας, ενώ δημιουργείται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου σε όλα τα ΑΕΙ που θα συνδέεται με την ετήσια επιχορήγηση τους.

Δηλαδή όποιοι δεν πειθαρχήσουν σ αυτό θα αντιμετωπίζουν προβλήματα «ταμειακής φύσης».

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Την ίδια ώρα, συστήνεται μονάδα ασφαλείας σε κάθε ΑΕΙ που θα υπάγεται στον πρύτανη ΑΕΙ αλλά και ένα παράλληλο σώμα φύλαξης που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ. ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς.

Το νέο νόμο για το εξεταστικό σύστημα το όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, παρουσίασαν σήμερα από κοινού η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε στα περιστατικά βίας στα ΑΕΙ, τονίζοντας ότι 20 σοβαρές επιθέσεις έχουν μετρηθεί τα τελευταία χρόνια σε ανώτατα Ιδρύματα τα οποία φυλάσσονται ανεπαρκώς. «Από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει ζωές» είπε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Στις ενστάσεις καθηγητών του ΕΜΠ για το ίδιο θέμα, ο υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές τις επιθέσεις που έγιναν πρόσφατα στην πρυτανεία του Ιδρύματος, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν τα ΑΕΙ να λειτουργούν υπό το κράτος του φόβου.

Ακόμα ανακοίνωσε: Διαδικασίες εισόδου και εξόδου στα ΑΕΙ και «ζώνες» επιτήρησης, κέντρο λήψης σημάτων σε όλα τα ΑΕΙ συνδεδεμένο με ΕΛ.ΑΣ, σε κάθε ένα πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας τεχνικός ασφάλειας, θα υπάρξει συντήρηση και αναβάθμιση φωτισμού, ορισμός συγκεκριμένων προσώπων σε άμεση καθημερινή επαφή με διοίκηση ΑΕΙ και η ομάδα «ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης» που θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ με 1000 νέους προσληφθέντες που θα διατίθεται στα ΑΕΙ για διάστημα 4 ετών που θα συνεργάζονται με τους πρυτάνεις τους.

Θα φορούν διακριτές στολές, δεν θα έχουν πυροβόλα όπλα, θα έχουν εξοπλισμό που θα αποφασιστεί σύντομα, θα κάνουν προανακριτικό έργο, συλλήψεις κλπ σε περιπτώσεις παράβασης του νόμου.

Θα τοποθετηθούν αρχικά σε Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πανεπιστήμιο Πάτρας.

Έτσι, τα μέλη της περίφημης «αστυνομίας των ΑΕΙ» θα ανήκουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα μισθοδοτούνται από αυτό και θα έχουν ειδική εκπαίδευση, ενώ θα διατίθενται σε όποια πανεπιστήμια κριθεί ότι χρειάζεται με κοινή απόφαση των δυο υπουργών (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη). Ωστόσο, δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, καθώς θα επιλέγεται από τα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης σε ποια ανώτατα Ιδρύματα θα πρέπει να ξεκινήσουν να τοποθετούνται.

Παράλληλα με τα παραπάνω όμως, όλα τα ΑΕΙ θα έχουν τα σώματα φύλαξης τους που έχουν και σήμερα (ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι και φύλακες), ενώ θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια από το κράτος για την υποστήριξη τους.

Τέλος, με τον νέο νόμο που παρουσιάστηκε, θεσμοθετείται υποχρεωτικά όπως προαναφέρθηκε η ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, σε πρώτη φάση με ειδικά μηχανήματα (και κάμερες στις εισόδους τους) και σε επόμενο χρόνο με κάρτα εισόδου. Θα εγκατασταθεί δε στις εισόδους των κεντρικών πανεπιστημίων ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης όσων μπαίνουν και όσων βγαίνουν.

Ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει ακόμη πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές των ΑΕΙ για θέματα αντιγραφών, λογοκλοπής, καταστροφής περιουσίας του πανεπιστημίου, παρεμπόδισης λειτουργίας του. Για την αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποινών (από απλή επίπληξη, έως στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική περίοδο, μερική ή συνολική διαγραφή από τα μητρώα του πανεπιστημίου και απώλεια της φοιτητικής τους ιδιότητας).

Η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα.

Το ευχαριστώ στον Διγαλάκη 

Για όλα τα παραπάνω η υπουργός ευχαρίστησε για την σημαντική συμβολή του τον πρώην υφυπουργό Παιδείας αρμόδιο για ΑΕΙ Βασίλη Διγαλάκη και καλωσόρισε τον νέο υφυπουργό Άγγελο Συρίγο που αναφέρθηκε άλλωστε σήμερα σε σειρά στοιχείων σε σχέσεις με τους αριθμούς των νέων που εισάγονται στα ΑΕΙ και αποφοιτούν.

Έτσι, όπως επισημάνθηκε ξανά ένας στους δυο υποψήφιους δεν σπουδάζει σε σπουδές «πρώτης προτίμησης» του, ενώ σχεδόν 30% των νέων που μπαίνουν στα ΑΕΙ δεν αποφοιτούν ποτέ. Στόχος λοιπόν είναι να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι στα τμήματα που πραγματικά επιθυμούν.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας δεν επελέγη μια οριζόντια βάση εισαγωγής σε όλα τα τμήματα για να μην εξαρτάται η είσοδος στην ανώτατη εκπαίδευση από το πότε δύσκολα η εύκολα είναι τα θέματα κάθε χρονιά, αλλά και γιατί υπάρχουν διαφορές μεταξύ προγραμμάτων σπουδών.

Τα μηχανογραφικά

Η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων από το 2022 για την εισαγωγή ήδη από το καλοκαίρι που έρχεται θα γίνεται σε δυο φάσεις:

-Πρώτη φάση: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.

– Δεύτερη φάση : ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.Πηγή: parapolitika.grΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID