EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αυτά λένε οι 350.000 κομμένοι από τα κανάλια συνταξιούχοι που περιμένουν μέχρι και 4 χρόνια για να βγει η σύνταξή τους (VIDEO)

Μετά την αποκάλυψη για τους κομμένους συνταξιούχους από εκπομπή του ΣΚΑΙ αυτή είναι η συνέχεια του ρεπορτάζ για τους «κομμένους των καναλιών».

Την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνική ασφάλιση αποκαλύπτουν οι εκπρόσωποι συνταξιούχων και εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα στοιχεία τα οποία καταθέτουν δείχνουν σημαντική απόκλιση ανάμεσα στο τι γίνεται στην κοινωνία και στην τηλεοπτική εικόνα της κοινωνίας που παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Πρόκειται, πάντως, για ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει επικοινωνιακά αναφορικά τουλάχιστον με αυτούς που βιώνουν το πρόβλημα.

Δηλαδή με τους 350.000 συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν μέχρι και 4 χρόνια για να πάρουν την ασφαλιστική παροχή την οποία δικαιούνται: κύρια σύνταξη ή επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ.

Το γεγονός ότι αυτοί οι 350.000 συνταξιούχοι δεν έχουν τηλεοπτική εκπροσώπηση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Γιατί μπορεί οι πρόθυμοι της «νέας δημοσιογραφίας» να τους έχουν διαγράψει από τις λίστες «καλεσμένων» στα κανάλια αλλά δεν μπορούν να τους διαγράψουν και από τις λίστες αναμονής του ΕΦΚΑ.

Ούτε, βέβαια, από τους εκλογικούς καταλόγους όπου εκπροσωπούν το 6% του εκλογικού σώματος που συμμετείχε στις εκλογές του 2019.

Η επικοινωνιακή διαχείριση στα κανάλια του συγκεκριμένου κοινωνικού και πολιτικού ζητήματος αφορά λοιπόν όχι τους 350.000 συνταξιούχους (αυτοί δεν πείθονται όσο βλέπουν «στεγνά» τα IBAN των λογαριασμών τους) αλλά όλους τους υπόλοιπους ψηφοφόρους-τηλεθεατές που δεν τους αφορά τουλάχιστον άμεσα το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.

Συνεπώς όσοι δεν έχουν το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και αγνοούν την αγωνία των 350.000 συνταξιούχων αυτή η επικοινωνιακή διαχείριση μέσα σε «υπέρ-ασφαλή» μηντιακά περιβάλλοντα μπορεί και να τους πείθει.

Έτσι ο αρμόδιος υπουργός στην πλέον πρόσφατη συνέντευξή του (OPEN 30/12) είπε ότι είναι «άθλος» οι 160.000 συντάξεις που απονεμήθηκαν το 2020 και ότι όσες κύριες συντάξεις εκκρεμούσαν μέχρι το τέλος του 2020 θα απονεμηθούν μέσα στο 2021 (για να δείτε όλη την συνέντευξη του υπουργού κάντε κλικ εδώ).

Σύμφωνα με τους ίδιους τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η κατάσταση είναι διαφορετική. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

1.Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ενιαίο ΕΦΚΑ παραμένει στα χαρτιά. Ισχύουν οι διαφορετικοί κανονισμοί κάθε ταμείου και τα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματά τους.

2.Οι παθογένειες των ασφαλιστικών ταμείων μεταφέρθηκαν στον ΕΦΚΑ και επειδή ο ΕΦΚΑ δεν είναι στην πραγματικότητα ενιαίος δημιουργείται μεγαλύτερο μπλοκάρισμα στις απονομές των κάθε είδους ασφαλιστικών παροχών.

3.Εκτός από την έλλειψη προσωπικού, υπάρχει και έλλειψη κατάλληλων λογισμικών ειδικά για την εκκαθάριση παλιών συντάξεων.

4.Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει και καθόλου λογισμικό. Γι’ αυτό η εκκαθάριση συντάξεων χηρείας του ΤΣΑΥ καθυστερεί πέντε χρόνια.

5.Η απόφαση να ενισχυθεί ο ΕΦΚΑ με συνταξιούχους υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων που θα επανέλθουν στην υπηρεσία δεν πρόκειται να αποδώσει. Στην καλύτερη περίπτωση αυτοί οι συνταξιούχοι που θα επανέλθουν στην υπηρεσία να καταφέρουν να εκκαθαρίσουν την... δική τους σύνταξη που ενδέχεται επίσης να εκκρεμεί.

6.Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που περιμένουν μέχρι και 4 χρόνια για να λάβουν την ασφαλιστική παροχή που δικαιούνται (κύρια σύνταξη ή επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ).

7.Το 45% των συνταξιούχων του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνει σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Ακόμη και αν λάβουν την προσωρινή σύνταξη (μέχρι να εκκαθαριστεί η κύρια) είναι αδύνατον να περάσουν τον μήνα με το 50% των 700 ευρώ.

8.Αλλά ακόμη και αυτή η προσωρινή σύνταξη των 350 ευρώ δεν εκκαθαρίζεται για 10.000 συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ.

9.Τα τηλεφωνήματα αγωνίας των συνταξιούχων για το πότε θα τους δοθεί επιτέλους η κύρια σύνταξη έχουν αυξηθεί προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ειδικά στο δεύτερο 15νθήμερο κάθε μήνα όταν έχει εξαντληθεί το ποσό της προσωρινής σύνταξης.

10.Μέσα στους επόμενους 8 μήνες οι κάθε είδους εκκρεμείς ασφαλιστικές παροχές (κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) θα εκτιναχθούν στις 480.000.

11.Η κατάσταση στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους αλλά και σε άλλες υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης είναι χαοτική με φακέλους εκκρεμών συντάξεων να στοιβάζονται στους διαδρόμους.

12.Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν διαθέτουν πρόσβαση στο Internet εκτός από τους διευθυντές.

13.Οι ασφαλιστικές παροχές συνταξιούχων του δημοσίου που εκκαθαρίζει τώρα ο ΕΦΚΑ είναι αυτές για τις οποίες υποβλήθηκαν οι σχετικές αιτήσεις τον Ιούλιο του 2017.

14.Όταν οι κάθε είδους ασφαλιστικές παροχές δεν εκκαθαρίζονται επί τρία χρόνια και συνεπώς δεν εκταμιεύονται τα αντίστοιχα ποσά δημιουργούνται πλασματικά πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ

15.Στο παλιό ΤΕΒΕ (μετέπειτα ΟΑΕΕ) οι κύριες συντάξεις εκκαθαριζόταν μέσα σε 6 μήνες. Τώρα στον ενιαίο ΕΦΚΑ εκκαθαρίζονται σε 2 χρόνια.

16.Υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται μια εβδομάδα για να εκκαθαριστεί η σύνταξη όταν ο ασφαλιστικός χρόνος είναι μηχανογραφημένος και ο ασφαλιστικός φορέας ενιαίος.

17.Υπό κανονικές συνθήκες χρειάζονται 3-4 μήνες για να εκκαθαριστεί η σύνταξη όταν ο ασφαλιστικός χρόνος δεν είναι μηχανογραφημένος και όταν υπάρχουν διαδοχικοί ασφαλιστικοί φορείς (είναι οι περισσότερες περιπτώσεις των παλιών συντάξεων).

18.Αλλά τώρα που υπάρχει ενιαίος ασφαλιστικός φορέας, δηλαδή ο ΕΦΚΑ, γιατί οι ασφαλιστικές παροχές καθυστερούν ακόμα και 4 χρόνια αντί να βγαίνουν σε μια εβδομάδα ή έστω σε μερικούς μήνες;

19.Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση και στην απονομή των συντάξεων και των εφάπαξ γίνεται και για δημοσιονομικούς λόγους, δηλαδή γιατί δεν υπάρχουν , σε ορισμένες χρονικές συγκυρίες, τα λεφτά για να πληρωθούνε.

20.Δεν είναι δυνατόν να ψηφιοποιούνται οι αστυνομικές ταυτότητες, να ετοιμάζεται το ψηφιοποιημένο υγειονομικό διαβατήριο, να έχει πλήρως ψηφιοποιηθεί η φορολογική και τραπεζική ταυτότητα και να μην μπορούν να ψηφιοποιηθούν οι συντάξεις ώστε να απονέμονται στην ώρα τους.

21.Ο ισχυρισμός ότι τώρα διορθώνονται παθογένειες 50 ετών (!) του ασφαλιστικού συστήματος τις οποίες δεν διόρθωσε επί 50 χρόνια καμία προηγούμενη πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αντιβαίνει στην λογική (πέραν της αλαζονείας) γιατί επί μισό αιώνα εκατομμύρια συνταξιούχοι ελάμβαναν κάθε είδους ασφαλιστικές παροχές χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και 4 χρόνια.

Δείτε το σχετικό VIDEO: 

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID