EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σε «Lockdown» ο προϋπολογισμός από Φεβρουάριο – Το έλλειμμα 11% του ΑΕΠ οδηγεί σε απόσυρση των μέτρων στήριξης


Κλείσιμο της στρόφιγγας των μέτρων, ακόμη και από τον Φεβρουάριο, εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τον δημοσιονομικό τρόμο που προκαλούν η εκτίναξη του ελλείμματος στο 11% του ΑΕΠ για το 2020 και οι προβλέψεις για ύφεση – τέρας στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Του Μάριου Χριστοδούλου

Υπό το βάρος της νέας μαύρης τρύπας στα κρατικά ταμεία και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται από τις δαπάνες στο Γενικό Λογιστήριο κάνουν δεύτερες σκέψεις για ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αρμόδια στελέχη εξετάζουν τώρα «κούρεμα» του πακέτου στήριξης σε περίπτωση που υγειονομικά πετύχει το πείραμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και επεκταθεί και σε άλλες τομείς σταδιακά τον ερχόμενο μήνα.

Με βάση το σενάριο αυτό θα περιοριστεί δραστικά η περίμετρος των ειδικών επιδομάτων για τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων, η κάλυψη των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των αναστολών πληρωμών για δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες θα ισχύσουν από το Φεβρουάριο κυρίως για τους κλάδους που θα παραμείνουν κλειστοί με κρατική εντολή.

Αρμόδια πηγή τόνιζε χαρακτηριστικά ότι εφόσον αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της εμπορικής αγοράς είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να ακυρωθούν τα μέτρα στήριξης, εκτός της πλήρους απαλλαγής από την καταβολή του ενοικίου του Φεβρουαρίου όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα παγώσουν οι παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας απλά θα ενεργοποιηθεί ένα νέο μοντέλο στήριξης με στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα.

Ανάγκη επίσπευσης της επαναφοράς του ελλείμματος σε πτωτική τροχιά

Ο σχεδιασμός για αλλαγές στην έκταση και τη διάρκεια του υφιστάμενου πακέτου απορρέουν από την ανάγκη επίσπευσης της επαναφοράς του ελλείμματος σε πτωτική τροχιά από το ύψος – ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ στο οποίο βρέθηκε το 2020.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η συμπίεση του δημοσιονομικού κόστους είναι μονόδρομος για το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτιμάται ότι αν η αγορά είναι ανοιχτή δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια παράταση όλων των ενισχύσεων και τον Φεβρουάριο που θα «φορτώσουν» στον προϋπολογισμό με «αχρείαστες» δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που θα πρέπει να καταβληθούν πάνω από 2,2 δισ. ευρώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και 6 και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για το 80% της απώλειας από τα ενοίκια του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι η αναστολή συμβάσεων μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές έχει κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν δεν αρθεί σε ευρεία κλίμακα το lockdown στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα χρειασθούν παρεμβάσεις ύψους 6,5 δις. ευρώ όταν συνολικά για ολόκληρο το έτος έχει υπολογισθεί ποσό 7,5 δις. ευρώ.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ήδη το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων από τη στιγμή που τα έσοδα κινούνται επί ξυρού ακμής και ο μόνος κουμπαράς από τον οποίο μπορούν να γίνουν «αναλήψεις» είναι αυτός του αποθεματικού.

Στην τελική υπάρχει και ο… κουμπαράς των αγορών, όπου εκεί οι κινήσεις θα αποκαλυφθούν μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Τοκοχρεολύσια ύψους 11,5 δισ. ευρώ, πρέπει να πληρωθούν εντός του 2021

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι μέσα στο έτος πρέπει να πληρωθούν τοκοχρεολύσια ύψους 11,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στάθμη της δεξαμενής των διαθεσίμων του δημοσίου θα πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ένας ακόμη λόγος που κάνει το υπουργείο Οικονομικών εξαιρετικά φειδωλό και προσεκτικό στην εκταμίευση κονδυλίων είναι το θολό τοπίο όσον αφορά την ένταση και την έκταση της πανδημίας και το χρόνο εξόδου από την υγειονομική κρίση δημιουργώντας εστίες κινδύνου για την ανάκαμψη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζει επί του παρόντος τουλάχιστον την εκτίμησή για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,8% το 2021 αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις βουτιά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση 10,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση και ανάκαμψη 3% στο δεύτερο τρίμηνο με αποτέλεσμα στο πρώτο εξάμηνο ο ρυθμός του ΑΕΠ να είναι αρνητικός κατά 3,7%.

Σε μια προσπάθεια υποστήριξης των αναπτυξιακών σχεδίων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην κατάθεση τροπολογίας που θα ανοίξει το δρόμο για την προκήρυξη των πρώτων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης τον Φεβρουάριο με τη χρήση εθνικών πόρων καθώς η προκαταβολή ύψους 2,6 δις ευρώ από την Ευρώπη αναμένεται το καλοκαίρι.


Πηγή: bankingnews.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID