EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αποκαλυπτήρια για τους μνηστήρες του ΔΕΔΔΗΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Για την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για την πώληση μεριδίου έως 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ. Η αρχική ημερομηνία που είχε οριστεί ήταν η 29η Ιανουαρίου, ωστόσο δόθηκε παράταση μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στους συμβούλους του διαγωνισμοί οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Επισήμως από πλευράς ΔΕΗ αναφέρεται ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εικόνα ή πληροφόρηση για νέα αναβολή, αν και αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο, σε περίπτωση που υπάρξουν νέα αιτήματα από πλευράς των συμμετεχόντων, να υπάρξει εκ νέου ολιγοήμερη παράταση του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το διαγωνισμό υπάρχει και μία θεσμική εκκρεμότητα, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει ακόμη εκδώσει την απαιτούμενη απόφαση για τον προσδιορισμό του WACC που αφορά στα νέα έργα του Διαχειριστή, με δεδομένο ότι η σχετική λίστα των έργων δεν έχει σταλεί στην ανεξάρτητη αρχή από τη ΔΕΗ.

Εκτός από τη ρυθμιστική εκκρεμότητα, πρόβλημα στο διαγωνισμό ενδέχεται να προκύψει εξαιτίας του αποκλεισμού βάσει των όρων της πρόσκλησης, της κινεζικής State Grid λόγω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων. Η σχετική πρόβλεψη του διαγωνισμού έχει προκαλέσει την αντίδραση της κινεζικής πλευράς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταφύγει στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.

Παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια, ακόμη και σε περίπτωση που αποφασιστεί νέα ολιγοήμερη αναβολή, εντούτοις ο στόχος που έχουν θέσει κυβέρνηση και ΔΕΗ για ολοκλήρωση του διαγωνισμού εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους παραμένει.

Μάλιστα υπάρχουν προσδοκίες ότι στην πρόσκληση της ΔΕΗ θα ανταποκριθεί μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, τόσο εταιρείες που διαχειρίζονται δίκτυα ηλεκτρισμού όσο και funds που επενδύουν σε υποδομές.

Οι σύμβουλοι της ΔΕΗ, Goldman Sachs, Eurobank και Grand Thornton φέρονται να έχουν προσεγγίσει συνολικά 70 πιθανούς επενδυτές εκ των οποίων στην φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα βρεθούν τουλάχιστον 4 εταιρείες.

Η επένδυση στο ΔΕΔΔΗΕ θεωρείται ως εξαιρετικά ελκυστική κυρίως εξαιτίας των σταθερά υψηλών αποδόσεων που θα προσφέρει στους επενδυτές, ως εταιρεία με ρυθμιζόμενα έσοδα. Παράλληλα όμως ο ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα ο κλάδος διαχείρισης των δικτύων διανομής εμφανίζει σημαντικές προοπτικές με δεδομένο το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μεγάλο project εγκατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών.

Τέλος από την πλευρά της η ΔΕΗ ποντάρει πολλά στην επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού καθώς προβλέπει προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα που θα βοηθήσουν στην απομόχλευση του ισολογισμού της και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα σχέδια της επιχείρησης για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID