EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μας “άδειασε” η ΕΕ. Ποιες κυρώσεις; Μέτρα υπέρ της Τουρκίας και 10-12 δισ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν λάβει σαφή θέση υπέρ του Erdogan προκρίνοντας τη… θετική ατζέντα

Προδιαγεγραμμένο φαίνεται πως είναι το αρνητικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25-26 Μαρτίου, με την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ να προκρίνουν μια θετική ατζέντα, εστιάζοντας στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι ανοίγουν διαρκώς τη βεντάλια των μαξιμαλιστικών θέσεών τους, απαιτώντας εδώ και τώρα αποφάσεις επί των διεκδικήσεών τους σε σχέση με το Προσφυγικό, τις visa και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία και ο Recep Tayyip Erdogan δεν θα λάβουν μόνο μία πίστωση χρόνου (όπως συνέβη και στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής) αλλά και έναν οδικό χάρτη για θετικά μέτρα που θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου (24-2/6/2021).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τουρκία θα λάβει:

Τουλάχιστον 10-12 δισ. ευρώ χρηματοδότηση για το προσφυγικό. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που Ευρωπαίοι -αλλά και Αμερικανοί- αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η Τουρκία σηκώνει μεγάλο βάρος για το προσφυγικό.

Αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Σύμφωνα με το προσχέδιο για την αυριανή Σύνοδο, το Συμβούλιο «να εργαστεί επί μίας εντολής εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης [ΕΕ-Τουρκίας], διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη και καλούμε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της».

Απελευθέρωση των visa για τους Τούρκους πολίτες.

Χαρακτηριστική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί υπέρ της Τουρκίας είναι η κοινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken. Αμφότεροι επιβεβαίωσαν ότι «η ΕΕ και οι Ηνωμένες 
Πολιτείες έχουν στρατηγικό συμφέρον για βιώσιμη αποκλιμάκωση».

Παράλληλα υπογράμμισαν ότι «τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, που υποστηρίζεται από το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πρόσφατα το Reuters, η κυβέρνηση Biden κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί.

Από την πλευρά της, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, αφού υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφωνήσαμε ότι, σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, θα προσφέρουμε επιπλέον επιλογές για την συνεργασία μας» παραδέχθηκε ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες.

Κυρώσεις αν συνεχιστεί η παραβατική συμπεριφορά

Με σημαντικές αλλαγές παρουσιάστηκε τελικά η κοινή δήλωση των 27 της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.

Μετά από πολλές διεργασίες, καθώς στο αρχικό κείμενο που παρουσιάστηκε και απείχε πολύ από το προσχέδιο Josep Borrell , Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία, αντέδρασαν.

Στο νέο κείμενο που πλέον ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις και έδωσε στη δημοσιότητα ο στενός συνεργάτης του C. Michell στην παράγραφο που αφορά τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία παραπέμπουν σε κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.Πηγή: crashonline.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID