EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«ΒΟΜΒΑ» με νομοσχέδιο μία μέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων – ΒΙΝΤΕΟ

Τα κόμματα συμφώνησαν - Για το ΚΚΕ φταίει το κεφάλαιο...

«Θεσμική έκφραση μιας βασικής κοινωνικής ανάγκης για καλύτερη ποιότητα ζωής στις ελληνικές πόλεις», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, το νομοσχέδιο για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και τη Μικροκινητικότητα, η επεξεργασία του οποίου άρχισε σήμερα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, καθώς πλέον, με αφορμή, τον κορωνοϊό τα πάντα αλλάζουν και η ελευθερία περιορίζεται με γρήγορους ρυθμούς.

Όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, για πολλά χρόνια, το όραμα πολλών αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με την αστική κινητικότητα, εξαντλούνταν γύρω από τον στόχο της διευκόλυνσης της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας, με έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών και στη διευκόλυνση των μέσων μεταφοράς και ιδίως του αυτοκινήτου, και μάλιστα με σχεδιασμό που “σπανίως υπερέβαινε χρονικά τη διάρκεια μιας αυτοδιοικητικής θητείας”.

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ!!!

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο, ο κ. Κεφαλλογιάνης τόνισε, «αντί της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας, η έμφαση δίνεται πια στον άνθρωπο (σ.σ. η Ατζέντα 2030, βάσει της οποίας προωθείται η Βιώσιμη Αστική κινητικότητα δεν έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο αλλά το… περιβάλλον). Ο βασικός στόχος δεν είναι πια η κυκλοφοριακή ικανότητα και η ταχύτητα, αλλά η προσβασιμότητα και η ποιότητα ζωής. Ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός αντικαθίσταται από ένα μακροχρόνιο όραμα, με επίκεντρο, όχι τις υποδομές, αλλά τον συνδυασμό υποδομών, υπηρεσιών και πληροφοριών, προκειμένου να επιτευχθεί η αποδοτικότερη λύση».

Επομένως, αν συνδυάσουμε τα λεγόμενα του κ. Κεφαλογιάννη για διακοπή της έμφασης στην μηχανοκίνητη κυκλοφορία με την απαγόρευση -ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ- της χρήσης αυτοκινήτων για μετάβαση σε μέρη άθλησης και την κινητικότητα μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, τότε κάτι ύποπτο δείχνει να συμβαίνει.  

 Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα διοικητικά όρια των δήμων, ιδιαίτερα αυτών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, εντάσσονται στα λειτουργικά όρια των αναγκών κινητικότητας των πολιτών, με έμφαση στην ανάγκη μετάβασης από – και προς – την εργασία, ενώ “οι εντολές δεν δίνονται από αιρετούς ούτε σχεδιάζονται από «ειδικούς». Εφεξής, οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι πολίτες θα σχεδιάζουν από κοινού. Με άλλα λόγια, ο παραδοσιακός αστικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός αντικαθίσταται από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε επίσης ότι, η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια απ’ τις πρώτες χώρες που υιοθετεί τη φιλοσοφία των ΣΒΑΚ. Είναι από τις ελάχιστες χώρες, αν όχι η μόνη, που τα καθιστά υποχρεωτικά για τους δήμους άνω των 30.000 κατοίκων.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:


 

Για το κεφάλαιο της μικροκινητικότητας, ο υφυπουργός Μεταφορών είπε ότι συνιστά ήδη μια κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί στο μελλοντικό σχεδιασμό των πόλεών μας και θα πρέπει να γίνει με κανόνες, “που αφορούν, τόσο την κυκλοφορία των ελαφρών προσωπικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, των ΕΠΗΟ, όσο και τον τρόπο κατασκευής και διάθεσης στην αγορά και παροχή προς κοινόχρηστη χρήση τους”.

Τέλος, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πτέρυγες “να θεσμοθετήσουμε από κοινού μια νέα κουλτούρα κινητικότητας, ένα όραμα […] που ξεπερνά τον στενό εκλογικό ορίζοντα του σχεδιασμού των πόλεων μας, που δεν περιλαμβάνει πολιτικές ‘γρήγορες νίκες’, αλλά έχει σίγουρα μακροπρόθεσμα κοινωνικά οφέλη”.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρ. Γιαννούλης, είπε οι ρυθμίσεις για τα ΣΒΑΚ αποτελούν επαναδιατύπωση και εμπλουτισμό σχετικού άρθρου νόμου που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, και για το οποίο απέμενε η έκδοση μιας εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, που “δυστυχώς δεν εξεδόθη” έκτοτε.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Χρ. Γκόγκας, αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες της αύξησης της κίνησης των ΙΧ στα αστικά κέντρα, και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην πεζή κυκλοφορία, το ποδήλατο, τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ) καθώς και στη λειτουργικότητα του συστήματος των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ).

Ο αγορητής του ΚΚΕ, Λ. Στολτίδης, στην γνωστή γραμμή πως για όλα φταίει το Κεφάλαιο, είπε ότι τα ΣΒΑΚ έχουν πραγματικό στόχο την διευκόλυνση των σχεδίων της αστικής τάξης για τα κέντρα των πόλεων, τις αλλαγές χρήσεων γης που προκρίνει το μεγάλο κεφάλαιο, τον αποκλεισμό του λαού από τους “τάχα ελεύθερους” χώρους, και την δυνατότητα μετακίνησής του, μόνο στο βαθμό που ωφελεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Από την Ελληνική Λύση, ο Β. Βιλιάρδος είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ασφαλώς μια θετική εξέλιξη αναφορικά με την βιώσιμη κινητικότητα, αφού τα ΜΜΜ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Ο αγορητής του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης, είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να δώσει βάση στο τρίπτυχο περπάτημα, ποδήλατο και ΜΜΕ ενώ άσκησε κριτική στην είσοδο των ΕΠΗΟ στο δίκτυο κυκλοφορίας.

Δείτε τι ακριβώς περιμένει την Ελλάδα:

 
Θυμηθείτε τι εστί Ατζέντα 2030, στο πλαίσιο της οποίας προωθείται το νομοσχέδιο:


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID