EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πώς μια μεγάλη εταιρεία αποκάλυψε φορολογικούς «παραδείσους» στον... Ρήνο

«Πως η Bayer χειραγωγεί το φόρο επιχειρήσεων στην Ευρώπη», τιτλοφορείται έρευνα για λογαριασμό της Κ.Ο. των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες έρευνες με αντικείμενο τη στρατηγική φοροαποφυγής διεθνών εταιριών όπως οι IKEA, BASF και Zara.

«Ανακαλύψαμε ότι ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer εφαρμόζει πολύ επιθετική στρατηγική φοροαπαλλαγής», δηλώνει στη Deutsche Welle ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ειδικός σε οικονομικά ζητήματα Σβεν Γκίγκολντ: «Η έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η γερμανική πολυεθνική εταιρία μεταφέρει θυγατρικές της εντός Γερμανίας από τον ένα δήμο στον άλλο εκμεταλλευόμενη τις διαφορές συντελεστών στο φόρο επιτηδεύματος. Με τον τρόπο αυτό η Bayer ρίχνει λάδι στη φωτιά του ήδη μαινόμενου ανταγωνισμού για ακόμα χαμηλότερη φορολόγηση».


Στη Γερμανία ο φόρος επιχειρήσεων αποτελείται από τον ομοσπονδιακό φόρο του 15% στα κέρδη και τον φόρο επιτηδεύματος, τον οποίο ορίζει ο κάθε δήμος ή κοινότητα ξεχωριστά. Για παράδειγμα όταν ο μικρός δήμος Μόνχαϊμ έξω από το Ντίσελντορφ μείωσε το φόρο στο 8,75% η Bayer μετέφερε εκεί την έδρα πέντε θυγατρικών. Το ίδιο έκανε και όταν η περιοχή Σένεφελντ έξω από το Βερολίνο, εκεί όπου βρίσκεται ο διεθνής αερολιμένας της πρωτεύουσας, περιόρισε το φόρο επιτηδεύματος στο 8,4%.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων επισημαίνει ότι οι μεταφορές θυγατρικών με συνοπτικές διαδικασίες ωφελούν την πολυεθνική, αλλά και τους δήμους στους οποίους βρίσκονται οι θυγατρικές της. Ζημιώνει ωστόσο τους γύρω δήμους, οι οποίοι αναγκάζονται να μειώσουν τους φόρους για να παραμένουν ανταγωνιστικοί.

Καταστροφικό σπιράλ

«Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που κάνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο Λουξεμβούργο και Ιρλανδία σε βάρος των γειτονικών τους χωρών», λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής. «Στο τέλος διαπιστώνουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ χωρών και δήμων οδηγεί σε ένα καταστροφικό καθοδικό σπιράλ. Διότι τελικά οι δήμοι δεν έχουν τα έσοδα που απαιτούνται για να επενδύσουν σε υποδομή, Παιδεία και μια βιώσιμη πολιτική για τη στέγαση και τις συγκοινωνίες».

Από τη πλευρά της η Bayer, η οποία δεν θέλησε να πάρει θέση στο μικρόφωνο της DW, τονίζει με γραπτή απάντηση εκπροσώπου Τύπου ότι οι μέθοδοι της έρευνας των Πρασίνων «στερούνται σοβαρότητας» και ότι οι «φερόμενες φοροαπαλλαγές είναι κατασκευασμένες».

Σε ένα σημείο η έρευνα των Πρασίνων και η Bayer συμφωνούν επί της αρχής. Παρά το γεγονός ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός καταγράφει μόλις το 6% του τζίρου του στη Γερμανία καταβάλλει στο γερμανικό δημόσιο πάνω από το 50% του φόρου επιχειρήσεων. Αυτό δείχνει, τονίζει ο εκπρόσωπος της Bayer, πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει η Bayer στη Γερμανία.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID