EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το φάρμακο που δίνεται σε λίγους – Χορηγείται εδώ και μήνες στην Ελλάδα! – Γιατί το αποκρύπτουν;

Το φάρμακο είναι η τοσιλιζουμάμπη και είναι μονοκλωνικό αντίσωμα

Ο καταξιωμένος νευροχειρουργός Φώτης Τζωρτζιδης ήταν ένα από τα κρούσματα του κορωνοϊού που διαγνώστηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου και είχε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο είχε βγει νικητής.

Στην συνέντευξη αυτή αναφέρεται ιδιαίτερα στον Χαράλαμπο Γώγο και σε ένα φάρμακο που του είχε χορηγήσει.

Σε συνέντευξη του ο κ. Τζωρτζιδης στην εφημερίδα «Γνώμη» και την Τέτα Γιαννάρου για τη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ως ασθενής με κοροναϊό, είχε αναφέρει τα εξής:

«Όταν διαπιστώθηκε η πνευμονία, ο Δ/ντής της παθολογικής Κλινικής– Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας Λάμπης Γώγος (τον λέω μαέστρο), ο Δ/ντης του τμήματος Λοιμωξιολογίας καθηγητής Μάρκος Mαραγκός, οι λοιμωξιολόγοι, επ. καθηγ. Δημήτρης Βελισσάρης και η Κοραλία Ακινόσογλου, όλοι τους ήταν κυριολεκτικά στο προσκέφαλό μου. Αυτό που ήξερα, το άγχος, η αγάπη τους, η συναδελφικότητα όλα πάνω μου. Τότε φοβήθηκα. Όμως όπως αποδείχθηκε οι γιατροί ήταν ένα βήμα πριν. Σ΄ αυτόν τον άτιμο ιό πρέπει να προβλέπεις, να εξατομικεύεις την θεραπεία. Δεν υπάρχει μπούσουλας.

Ο Λάμπης μου είπε: «Θα σου δώσω Τοσιλιζουμάμπη». Δεν ξέρω πώς, μετά από 2 ώρες από την πρώτη χορήγηση, έπεσε ο πυρετός. Ένιωσα καλύτερα και είπα, είμαι καλά, θα φύγω».

Θυμηθείτε όσα είπε:
Η τοσιλιζουμάμπη (tocilizumab, σκεύασμα Actemra), όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ:

Είναι ανασυνδυασμένο ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που δρα ως ανταγωνιστής των υποδοχέων ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Χρησιμοποιείται στη θεραπεία σοβαρών μορφών ρευματοειδούς αρθρίτιδας, νόσου Still, κροταφικής αρτηρίτιδας. Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκινών, το οποίο μπορεί να εκλύεται από βακτηριακές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις. Τα αυξημένα επίπεδα IL-6 έχουν συσχετιστεί με αυξημένη θνητότητα σε πνευμονία κοινότητας.

Το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν είχε ενταχθεί ήδη από το Μάρτιο του 2020 στις προτεινόμενες φαρμακευτικές προσεγγίσεις για ασθενείς με σοβαρή εξέλιξη της νόσου COVID-19.

Στην τελευταία επικαιροποίηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, τον Μάρτιο του 2021, αναφέρονται τα εξής:

Tα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα κλινικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του Tocilizumab έναντι της λοίμωξης COVID-19 ήταν αντικρουόμενα (1. Salvarani C, doi:10.1001/jamainternmed.2020.6615, 2. Hermine O, doi:10.1001/jamainternmed.2020.6820, 3. COVACTA trial, 4. EMPACTA Study, 5. Stone J, doi:10.1056/NEJMoa2028836).

Δύο πρόσφατες μελέτες όμως, η Recovery (medRxiv preprint doi:10.1101/2021.02.11.21249258) και η REMAP-CAP (medRxiv preprint doi:10.1101/2021.01.07.21249390), έδειξαν ότι η χορήγηση Tocilizumab ελαττώνει τη θνητότητα και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Σημειωτέον, το 82% των ασθενών και στις δύο ομάδες σύγκρισης ελάμβανε κορτικοστεροειδή. Οι ασθενείς που έλαβαν Tocilizumab και κορτικοστεροειδή είχαν το βέλτιστο όφελος.

Βάσει των μελετών αυτών, το Tocilizumab δύναται να χορηγηθεί στις κάτωθι περιπτώσεις ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19:

– Νοσηλευόμενοι ασθενείς με SΟ2 <92% σε ατμοσφαιρικό αέρα που απαιτείται χορήγηση Ο2 (με συνήθη ροή, με υψηλή ροή, με επεμβατικό ή μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό) και με

– CRP ≥75 mg/L

– Προτιμάται η συγχορήγηση με κορτικοστεροειδή

Συνολικά, από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα προκύπτει ότι, ενδεχομένως, σε ορισμένες ομάδες ασθενών με βαριά νόσο και σε συνδυασμό με άλλους θεραπευτικούς παράγοντες, η χρήση του εν λόγω σκευάσματος έχει κάποιο όφελος στη μείωση της θνητότητας.

Ο Χ.Γώγος σχολίασε:

«Ο κ. Τζωρτζίδης έπαιρνε ένα σύνολο αντιϊκών φαρμάκων που υπήρχαν την εποχή εκείνη. Επειδή επιδεινώθηκε η κλινική του εικόνα του προτάθηκε και συμφώνησε να πάρει ανοσοτροποποιητικό φάρμακο, το Tocilizumab (τοσιλιζουμάβη).

Δίνεται ενδοφλέβια σε ασθενείς με έντονη φλεγμονή και βαριά αναπνευστική νόσο. Δινόταν από την αρχή της πανδημίας αλλά με πρώιμη έγκριση χορήγησης.

Πλέον δίνεται ευρέως και σύμφωνα με οδηγίες που υπάρχουν από διεθνείς εταιρείες αλλά και από την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων.

Την εποχή εκείνη δινόταν ενώ δεν είχε δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών, ήταν σε πρώιμο στάδιο. Από εκεί και πέρα επιβεβαιώθηκε η σημαντική δράση του φαρμάκου σε μερικές ομάδες ασθενών οι οποίες παρουσίαζαν έντονο φλεγμονώδες σύνδρομο με αναπνευστική επιβάρυνση. Δόθηκε και δίνεται σε ευρεία κλίμακα σε ασθενείς που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτή τη στιγμή δίνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και στην Πάτρα, και στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Όταν το έλαβε ο κ. Τζωρτζίδης είχε δοκιμαστεί στο εξωτερικό και στη χώρα μας είχε πάρει πρόωρη έγκριση χορήγησης. Τώρα πια δίνεται σε αρκετούς, και εκατοντάδες, σε όλες τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ασθενείς που επιβαρύνονται, δεν είναι ένα φάρμακο ρουτίνας».

Επίσης και η υπεύθυνη της μονάδας COVID-19 του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Ελένη Κορομπόκη έχει αναφερθεί προσφάτως στην χορήγηση Tocilizumab μαζί με κορτικοστεροειδή σε βαριά ασθενείς με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το «medlabgr» το υπό συζήτηση φάρμακο δεν σχετίζεται με τα φαρμακευτικά προϊόντα bamlanivimab (μπαμλανιβιμάμπη) και etesevimab (ετεσεβιμάμπη) της εταιρίας Eli Lilly, για τη COVID-19 στο πλαίσιο μονοθεραπείας ή σε συνδυασμό με το etesevimab για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου, ούτε με το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab (VIR-7831 και GSK4182136), που αναπτύχθηκε από την GlaxoSmithKline και την Vir Biotechnology, Inc. Για τα προαναφερθέντα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εκδώσει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, όχι οριστική έγκριση, βάσει των προκαταρκτικών δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι χορηγούνται και στην χώρα μας μονοκλωνικά αντισώματα και μάλιστα με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα.

Άρα γιατί λοιπόν ενώ υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που φωνάζουν εδώ και μήνες για τα μονοκλωννικά αντισώματα κανείς δεν αναφέρει δημοσίως κάτι; Τελικά τα μονονκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ευρέως ή μόνο σε λίγους; Και αφού όπως όλα δείχνουν είναι σωτήρια τότε γιατί επιμένουν όλοι στα εμβόλια;

Έπρεπε να γίνει ο ντόρος με την συνέντευξη του νευροχειρουργού για να υπάρξουν κάποιες δηλώσεις; Μία επίσημη απάντηση σε κάποια από τις πολλές ενημερώσεις που γίνονται από το κορωνοϊό θα διαφώτιζε πάρα πολλούς πολίτες.ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID