EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μάνδρα: Απόφαση-σταθμός για τη φονική πλημμύρα, ένοχοι Περιφέρεια, Πολιτική Προστασία και ΕΛ.ΑΣ .

Μετά από σχεδόν 3,5 χρόνια η πρώτη απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση από το δημόσιο σε οικογένειες θυμάτων από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ στην οικογένεια ενός 29χρονου που έχασε τη ζωή του από πνιγμό στη διάρκεια της πλημμύρας. Υπενθυμίζεται ότι οι πλημμύρες κόστισαν τις ζωές σε συνολικά 25 άτομα.

Πιο αναλυτικά, το Δικαστήριο με την υπ' αριθμόν 6816/2021 απόφασή του, έκρινε πως η Περιφέρεια Αττικής, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και η Ελληνική Αστυνομία ευθύνονται για τον θάνατο του 29χρονου, ο οποίος ήταν «απρόσμενα τραγικός», ενώ «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα» για την οικογένειά του.

Με βάση τα στοιχεία της υπόθεσης, ο 29χρονος είχε φύγει στις 6:00 το πρωί από το σπίτι του στα Άνω Λιόσια της Αττικής προκειμένου να μεταβεί στην εταιρεία όπου εργαζόταν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Την ώρα που οδηγούσε παρασύρθηκε στο ύψος της Μάνδρας Αττικής από τα ορμητικά νερά του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες, ενώ το πτώμα του βρέθηκε τρεις μέρες μετά στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα Αττικής.

Σημειώνεται, ότι σε ποινικό επίπεδο για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη 21 άτομα με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Μεταξύ αυτών η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων.

Αυτές είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας

Πιο αναλυτικά, για την Περιφέρεια Αττικής, το Δικαστήριο, με βάση τη σχετική απόφαση, έκρινε ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής» για τα οποία είχε την ευθύνη. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής είχε ήδη από το 2014 προβεί στην έγκριση μελέτης για την εκτροπή των συγκεκριμένων ρεμάτων τα οποία υπερχείλισαν τον Νοέμβριο του 2017, όπως επίσης και για την εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Από το 2016 είχε, μάλιστα, λάβει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίσεις για το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, ενώ το 2015 είχε σημειωθεί ακόμη μία πλημμύρα στη Μάνδρα. Η Περιφέρεια Αττικής «αδικαιολογήτως, όμως, δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση του ανωτέρου έργου» για το οποίο είχαν εγκριθεί και οι αναγκαίες πιστώσεις.

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Δεν ενημέρωσε

Όσον αφορά στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην απόφαση επισημαίνεται πως «είναι η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα…Παρόλα αυτά, δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών», ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Στην περίπτωση του 29χρονου το Δικαστήριο έκρινε πως εάν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε «προβεί στην τακτική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών τότε ο αποθανών θα είχε το δικαίωμα επιλογής…Ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση…».

Οι παραλήψεις της Αστυνομίας

Στην ίδια απόφαση γίνεται λόγος και για παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν να κάνουν με τρία σημεία.

Το πρώτο, ότι δεν εκπόνησαν ειδικό σχέδιο αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Το δεύτερο, ότι δεν διενήργησαν «προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Το τρίτο είναι «η παράνομη παράλειψη των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων αφ’ ενός να διατάξουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, αφ’ ετέρου να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό». 


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID