EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πράσινη τεχνολογία; Τα αυτοκίνητα Tesla και τα iPhone της Apple δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς «βρώμικο» άνθρακα

Η περιορισμένη προσφορά του πιο βρώμικου εμπορεύματος στον κόσμο στην Κίνα έχει προκαλέσει βουτιά στην παραγωγή κινεζικών προϊόντων. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ελλείψεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, από την υψηλή τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά είδη μέχρι τα παιχνίδια και τα είδη ένδυσης.

Ορισμένοι προμηθευτές της Apple και της Tesla ανέστειλαν την παραγωγή σε ορισμένα κινεζικά εργοστάσια αυτή την εβδομάδα για να «συμμορφωθούν με την πολιτική περιορισμού της ηλεκτρικής ενέργειας των τοπικών κυβερνήσεων». Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, τουλάχιστον 20 από τις 31 επαρχιακές δικαιοδοσίες αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν μέτρα περιορισμού της ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει σε περιορισμούς λειτουργίας στους βιομηχανικούς και μεταποιητικούς τομείς.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα παγκοσμίως και τον χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό καθιστά τη βιομηχανία της χώρας σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον άνθρακα.

Από τον Ιανουάριο, η τιμή του θερμικού άνθρακα στη χώρα έχει εκτιναχθεί λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς κατά σχεδόν τα δύο τρίτα, από περίπου 670 γιουάν (104 δολάρια) ανά τόνο σε περίπου 1.100 γιουάν (170 δολάρια) τον Σεπτέμβριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον θερμικό άνθρακα στην Κίνα έφτασαν σε ιστορικό υψηλό 1.376,8 γιουάν (212,92 δολάρια) ανά τόνο την Τετάρτη.

Με τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τον άνθρακα σε αυτή την τιμή, μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε απάντηση στην ενεργειακή κρίση, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) της Κίνας δήλωσε την Τετάρτη ότι «θα λάβει πολλαπλά μέτρα για την ενίσχυση της προσαρμογής της προσφοράς και της ζήτησης«.

«Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων θα παραμείνει βασικά σταθερή, σε αυστηρή συμφωνία με την πολιτική τιμών«, σημείωσε η επιτροπή, αλλά πρόσθεσε ότι θα «απελευθερώσει προηγμένη παραγωγική ικανότητα άνθρακα… θα διασφαλίσει ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα είναι πλήρως κατανεμημένες» και «θα αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα«. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, με τα κινεζικά ανθρακωρυχεία να μην μπορούν πιθανότατα να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, το Πεκίνο θα μπορούσε να προχωρήσει σε διπλασιασμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κρίση.

Η Κίνα εξορύσσει πάνω από το 90% του άνθρακα που χρησιμοποιεί (και περίπου το μισό του παγκόσμιου άνθρακα), αλλά εισήγαγε 197,69 εκατομμύρια τόνους από αυτόν τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021. Οι εισαγωγές άνθρακα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% από τις αρχές Ιουνίου, αλλά η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερο, με τα αποθέματα στους έξι μεγαλύτερους ομίλους ενέργειας της Κίνας να βρίσκονται στο χαμηλότερο εποχικό επίπεδο από το 2017, μειωμένα κατά 31,5% σε σχέση με πέρυσι.

Η Κίνα αγόραζε σχεδόν το σύνολο των προμηθειών της σε άνθρακα από παραγωγούς εντός της Ασίας, αλλά η κατάσταση άλλαξε πέρυσι, καθώς σταμάτησε να αγοράζει από την Αυστραλία εν μέσω πολιτικής διαμάχης. Αναζητώντας άλλες πηγές, η Κίνα άρχισε να ενισχύει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Νότια Ασία και τους Ευρωπαίους προμηθευτές, με τις εισαγωγές από τη Ρωσία να έχουν διπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι παραδόσεις από τις ΗΠΑ έχουν επταπλασιαστεί.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές λένε ότι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσει η Κίνα την ενεργειακή κρίση είναι η άρση του ανώτατου ορίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες καθορίζονται από την κυβέρνηση ως μέρος της σχεδιασμένης οικονομίας της Κίνας. Το κρατικά ελεγχόμενο όριο στην ηλεκτρική ενέργεια καθιστά αδύνατο για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να συμβαδίζουν με την τιμή του άνθρακα, καθώς αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό αγοραίος.

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

πηγή: rt.com

Πηγή

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID