EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

The Washington Post> Στα άδυτα του εργαστηρίου ιολογίας της Wuhan- Η γαλλική συμμετοχή, οι θανατηφόροι ιοί και η προέλευση της Covid-19

Ένα κρύο πρωινό του Φεβρουαρίου του 2017, ένας 50χρονος Κινέζος επιστήμονας, ο Yuan Zhiming, παρουσίαζε στον Bernard Cazeneuve, τον τότε Γάλλο πρωθυπουργό, το νέο εργαστήριο παθογόνων υψηλής ασφάλειας της πόλης Wuhan

Ένα κρύο πρωινό του Φεβρουαρίου του 2017, ένας Κινέζος επιστήμονας στα 50 του χρόνια, ο Yuan Zhiming, παρουσίασε στον Bernard Cazeneuve, τον τότε Γάλλο πρωθυπουργό, το νέο εργαστήριο παθογόνων υψηλής ασφάλειας της πόλης Wuhan, στην Κίνα. Χτισμένο στα γαλλικά αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά πρότυπα, ήταν το πρώτο εργαστήριο P4 της Κίνας, ένα από τα δεκάδες στον κόσμο με τον υψηλότερο χαρακτηρισμό ασφαλείας. Ο Zhiming, διευθυντής τότε, είχε εργαστεί για περισσότερο από μία δεκαετία για να γίνει το εργαστήριο πραγματικότητα.

Από τους Eva Dou, Pei Lin Wu, Quentin Ariès και Rebecca Tan, The Washington Post

Ο Zhiming και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan (WIV) ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας άλλης καταστροφής, όπως το ξέσπασμα του SARS το 2003, που είχε ντροπιάσει την Κίνα και οδήγησε στην απόλυση του τότε υπουργού Υγείας. Αλλά μόλις λίγα χρόνια μετά την κοπή της κορδέλας εγκαινίων του εργαστηρίου P4, η Κίνα έμπλεξε σε ένα πολύ πιο θανατηφόρο ξέσπασμα. Η ομάδα του Zhiming δεν κατάφερε να το αποτρέψει. Και το χειρότερο, πολλοί σήμερα υποψιάζονται ότι το προσωπικό του εργαστηρίου μπορεί να είχε σοβαρή εμπλοκή στη γέννηση του.

Ο Zhimig έχει αρνηθεί έντονα ότι το εργαστήριο που ο ίδιος δημιούργησε είχε οποιοδήποτε σχέση με την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Το εργαστήριο Wuhan P4 δεν είχε ποτέ ζητήματα διαρροών ή ανθρώπινων λοιμώξεων από τότε που άρχισε να λειτουργεί το 2018», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο.

Εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης για την έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, το WIV είχε στραφεί ξαφνικά προς τα ΜΜΕ. Ο Zhiming ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα του απέσυρε μια βάση δεδομένων ιών εκτός σύνδεσης λόγω «του μεγάλου αριθμού κακόβουλων επιθέσεων» που δέχθηκε και παραπονέθηκε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του υφίστανται μεγάλη πίεση εξαιτίας φημών.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν σε έκθεσή τους τον Αύγουστο ότι ο SARS-COV-2 δεν ήταν βιολογικό όπλο και ότι δεν είναι σαφές εάν προήλθε με φυσικό τρόπο ή από εργασιακό ατύχημα. Η έκθεση ανέφερε ότι με τα μέχρι τότε στοιχεία καμία από τις δύο θεωρίες δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί χωρίς τη συνεργασία της Κίνας. Για τον Zhiming και την ομάδα του, αυτό σήμαινε ότι το σύννεφο υποψίας θα παρέμενε.


«Η διεθνής επιστημονική συνεργασία στον τομέα της ιολογίας μόλις τελείωνε», δήλωσε στην Washington Post ένας ερευνητής που συνεργάστηκε για χρόνια με το WIV και ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του εχθρικού πολιτικού κλίματος. «Πλέον, οι Κινέζοι δεν θα καλωσορίζουν τους ξένους επιστήμονες γιατί θα θεωρούν ότι ταξιδεύουν προκειμένου να ερευνήσουν για την πανδημία».

Το εργαστήριο P4 του Ινστιτούτο Ιολογίας βρίσκεται στα νότια προάστια της Wuhan, όπου τα εργοστάσια δίνουν τη θέση τους σε χαμηλά βουνά και αγροτικές εκτάσεις. Οι εγκαταστάσεις του εργαστηρίου καλύπτουν περίπου δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου περιβαλλοντικής ασφάλειας του Ιουνίου 2018. Οι αυστηρές γκρίζες γραμμές του κτιρίου «μαλακώνουν» από τα δέντρα: Από το 2005 έως το 2015, όταν το εργαστήριο ήταν υπό κατασκευή, οι επιστήμονες κάθε χρόνο είχαν καθιερώσει μία ημέρα κατά την οποία προσέθεταν μερικά ακόμη δενδρύλλια στην περίμετρο.

Με βάση το γαλλικό εργαστήριο P4 στη Λυών, το κτίριο έχει τέσσερις ορόφους: Τη διαχείριση απορριμμάτων στο ισόγειο, πειραματικά εργαστήρια και αίθουσες ζώων στον κύριο όροφο και στους δύο τελευταίους, εκτός των άλλων, τεράστιες συσκευές για την εξασφάλιση ασφαλούς ροής αέρα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Οι επισκέπτες του το έχουν χαρακτηρίσει υπερσύγχρονο, σε αντίθεση με άλλα, γερασμένα κτίρια του 65χρονου Ινστιτούτο Ιολογίας, στα οποία οι επιστήμονες φορούσαν παλτά ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα λόγω της ελάχιστης θέρμανσης.

Το εργαστήριο της Wuhan είχε «τη νεότερη τεχνολογία. Είναι ένα τεράστιο συγκρότημα», θυμάται ο Boris Klempa, ένας Σλοβάκος ερευνητής της Ακαδημίας Επιστημών που το επισκέφθηκε το 2017. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν όλοι επισκέπτες να γνωρίζουν το τι πραγματικά συνέβαινε στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Όταν ένας δημοσιογράφος της κρατικής εφημερίδας Guangzhou Daily ρώτησε το 2018 τι είδους ιοί φυλάσσονται, ο αναπληρωτής διευθυντής του εργαστηρίου P4, Song Donglin, απάντησε ότι «η αποκάλυψη αυτού του είδους πληροφοριών πρέπει να ελέγχεται».Ο διευθυντής του εργαστηρίου P4 του WIV, Yuan Zhiming, με την Christina Nielsen-LeRoux, διευθύντρια έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Γαλλικής Γεωργικής Έρευνας, σε ένα συνέδριο το 2006.


Επίσης, είναι γνωστό ότι η διοίκηση του Ινστιτούτο υπενθυμίζει στους υπαλλήλους για χρόνια την ισχύ του απορρήτου των πληροφοριών και τους προειδοποιεί να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε ξένους κατασκόπους.

Ο Jean-Pierre de Cavel, Γάλλος ειδικός που πραγματοποίησε εκπαίδευση ασφάλειας στο Ινστιτούτο το 2010, ανέφερε ότι οι Κινέζοι ερευνητές ήλπιζαν τότε να χρησιμοποιήσουν το νέο εργαστήριο για να μελετήσουν εξαιρετικά μολυσματικές ασθένειες όπως ο Ebola, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό και η ευλογιά. «Οι προσδοκίες τους ήταν να έχουν ένα ισχυρό εργαλείο, να έχουν ένα εργαστήριο P4, όπως κάθε άλλη μεγάλη χώρα», είπε. «Ήθελαν να έχουν το καλύτερο από τα καλύτερα». Ωστόσο, το νέο τότε εργαστήριο P4 δεν φαίνεται να είχε σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την έρευνα κορωνοϊών, καθώς τέτοιου είδους έρευνες ταξινομούνται σε χαμηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Αρκετά χρόνια πριν, σε ένα επιστημονικό συνέδριο στη Βαρκελώνη, το 1986, ο Δανός ερευνητής Ole Skovmand είχε συναντήσει τον τότε 20χρονο Yuan Zhiming, ο οποίος μελετούσε για το πώς θα μπορούσαν να εξοντωθούν τα κουνούπια που μεταφέρουν ελονοσία μέσω των βακτηρίων Bacillus sphaericus. Ο 73χρονος σήμερα Skovmand θυμάται σήμερα ότι η έρευνα του Zhiming εκείνη την εποχή δεν ήταν δημοφιλής. Αλλά ο ίδιος είχε εντυπωσιαστεί τόσο από τον 20χρονο ώστε τον βοήθησε να εξασφαλίσει υποτροφίες στη Γαλλία και τη Δανία. Στη Δανία, ο Zhiming εργάστηκε ακόμα και σαν μάγειρας σε ένα κινέζικο εστιατόριο, ενώ συχνά έπαιζε πινγκ πονγκ με τον γιο του Skovmand, όπως θυμάται σήμερα ο ίδιος.

Ο Zhiming ήταν υπερκινητικός και γκρινιάρης, ανέφερε στην Washington Post η Christina Nielsen-LeRoux, διευθύντρια έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας της Γαλλίας, η οποία τον συνάντησε στην Ευρώπη πριν από δύο δεκαετίες. Ο Zhiming από τότε έλεγε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την έρευνά του για να επικεντρωθεί στην κατασκευή του εργαστηρίου P4, ανέφερε η Nielsen-LeRoux.

Το WIV ιδρύθηκε το 1956 ως παράρτημα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS). Επικεντρώθηκε αρχικά στα γεωργικά παράσιτα, κατά το ξεκίνημα του λιμού στη χώρα που κορυφώθηκε το 1959. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, από το 1966 έως το 1976, η έρευνά του διακόπηκε, καθώς 229 επιστήμονες του CAS σκοτώθηκαν στις πολιτικές εκκαθαρίσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.Οι υπάλληλοι του WIV και οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες που το επισκέφθηκαν το 2010. Ο διευθυντής εργαστηρίου P4, Yuan Zhiming, είναι ο τέταρτος από αριστερά, στην πρώτη σειρά. Η ερευνήτρια Shi Zhengli είναι πρώτη από αριστερά, στην πρώτη σειρά. Ο Jean-Pierre de Cavel, τότε διευθυντής του εργαστηρίου υψηλής ασφάλειας του Ινστιτούτου Παστέρ της Λιλ, είναι έκτος από αριστερά, στην πρώτη σειρά. (Credit to Jean-Pierre de Cavel)

Μετά την επίσημη αναγνώριση της επιστημονικής έρευνας από τον Κινέζο ηγέτη Deng Xiaoping ξανά το 1978, το Πεκίνο διέταξε το WIV να δημιουργήσει το πρώτο αρχείο ιών του έθνους, με 400 από αυτούς να συλλέγονται σε μια δεκαετία, σύμφωνα με την επίσημη ιστορία. Το 1985, το WIV βοήθησε στη δημιουργία του πρώτου μηχανοποιημένου εργοστασίου φυτοφαρμάκων της Κίνας. Ωστόσο, το 2003, το Ινστιτούτο έθεσε τον πήχυ πολύ ψηλότερα με την εμφάνιση του SARS. Ο Chen Zhu, ο κορυφαίος αξιωματούχος του CAS για τις βιολογικές επιστήμες και σύντομα υπουργός Υγείας της Κίνας, ζήτησε από το WIV να κατασκευάσει ένα εργαστήριο P4, σύμφωνα με πηγές που είναι γνώστες του έργου.

Ο Zhiming συνόδευσε τον Zhu στη Γαλλία προκειμένου να πειστούν Γάλλοι ειδικοί να αναλάβουν την κατασκευή. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος Hu Jintao πέταξε στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2004 για να κλείσει τη συμφωνία. «Ο Yuan Zhiming ήθελε πραγματικά το εργαστήριο P4», δήλωσε ο Gabriel Gras, Γάλλος εμπειρογνώμονας βιοασφάλειας που βοήθησε στην επίβλεψη της κατασκευής του εργαστηρίου. «Είναι το έργο της ζωής του» πρόσθεσε με νόημα.

Ενώ το WIV είχε την υποστήριξη του Πεκίνου για το εργαστήριο P4, έδωσε μεγάλους αγώνες ενάντια στη γραφειοκρατία. Όταν ο SARS άρχισε να εξαπλώνεται, το Ινστιτούτο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα έως ότου να αποκτήσει επίσημη ερευνητική πρόσβαση στον νέο ιό και μάλιστα ο τότε διευθυντής του, Hu Zhihong, κατέληξε να «κλέψει» ένα δείγμα από ένα νεκροτομείο, σύμφωνα με άρθρο του 2006 στην κρατική China Youth Daily. Εκείνη την εποχή, εμφανίστηκε μια άλλη κρίσιμη φιγούρα στην ιστορία του Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan. Η συνάδελφος του Yuan, Shi Zhengli, η οποία είχε ξεκινήσει να ερευνά σε σπηλιές νυχτερίδων για την προέλευση του SARS.

Η Shi ήταν ένα χρόνο νεότερη από τον Zhiming και είχε επίσης σπουδάσει στη Γαλλία, με ειδίκευση στους ιούς του νερού. Πλέον, είχε στραφεί στις νυχτερίδες, σε συνεργασία με έναν εξέχοντα ιολόγο από τη Σιγκαπούρη, τη Linfa Wang. Το 2004, η ομάδα της συνέλεξε δείγματα από 408 νυχτερίδες από όλη την Κίνα.

Ήταν μια σκληρή δουλειά. Η Shi και οι συνεργάτες της σέρνονταν με τα σώματα τους μέσα σε στενά σπήλαια, θυμήθηκε η ίδια σε μια ομιλία της τον Ιούνιο του 2018. Αιχμαλώτιζαν νυχτερίδες με δίχτυα, αφήνοντας ελεύθερες έπειτα τις περισσότερες από αυτές αφού έπαιρναν δείγματα και κατά καιρούς μετέφεραν κάποιες από αυτές στο εργαστήριο της Wuhan.

Έχοντας ήδη επτά χρόνια στη συγκεκριμένη έρευνα, η Shi ανακάλυψε το 2011 έναν στενό συγγενή του SARS σε μια σπηλιά στην κινεζική επαρχία Yunnan. Η έρευνα της ομάδας της, που δημοσιεύθηκε το 2013, την έκανε γνωστή σε εθνικό επίπεδο και ήταν τότε που απέκτησε το παρατσούκλι «γυναίκα-νυχτερίδα».

Το 2014, σε ηλικία 50 ετών, η Shi έλαβε εθνική επιχορήγηση 585.000 δολαρίων για να συνεχίσει να μελετά τους κορωνοϊούς στο νότο της Κίνας. Τρία χρόνια αργότερα, η ομάδα της ανακοίνωσε ότι βρήκε όλα τα γενετικά κομμάτια του ιού SARS σε νυχτερίδες σε σπήλαιο της Yunnan, αποδεικνύοντας ουσιαστικά την προέλευση της νόσου.

Την ίδια εποχή, η 13χρονη προσπάθεια του Zhiming είχε αποδώσει τελικά καρπούς, με το εργαστήριο P4 να έχει πάρει το πράσινο φως το 2017 για να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Το εργαστήριο, αξίας 42 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο, δεν προορίζονταν για καθημερινά πειράματα. Μόνο μια χούφτα από τους 300 επιστήμονες του Ινστιτούτο Ιολογίας είχαν εκπαιδευτεί για τη χρήση του, συμπεριλαμβανομένης της Shi, η οποία πλέον ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια.Ο Bernard Cazeneuve, τότε Γάλλος πρωθυπουργός, επισκέπτεται το εργαστήριο P4 στη Wuhan

Η Shi εμφανίστηκε στο διεθνές προσκήνιο στις 23 Ιανουαρίου του 2020, την ίδια ημέρα που οι κινεζικές αρχές απέκλεισαν τη Wuhan προκειμένου να περιορίσουν μια νέα ασθένεια που είχε ξεσπάσει στην πόλη των πολλών εκατομμυρίων. Με ανακοίνωση, η ομάδα της Shi είχε αναφέρει ότι βρήκε έναν ιό 96,2% πανομοιότυπο με τον νέο κορωνοϊό.

Η Shi αρχικά φοβόταν ότι ο ιός θα μπορούσε να προέρχεται από το εργαστήριό της, όπως είπε στο Scientific American. Αλλά έκτοτε πείστηκε ότι το WIV δεν κατείχε ποτέ τον ιό, λέγοντας ότι έλεγξε τα αρχεία του εργαστηρίου και ότι όλοι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αρνητικοί για αντισώματα SARS-CoV-2.

Οι υποστηρικτές της Shi λένε ότι εάν υπήρχε ευθύνη του εργαστηρίου, είναι απίθανο το προσωπικό να είχε κρατήσει το μυστικό προκειμένου να μην διαρρεύσει, ειδικά όταν οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες είχαν το εργαστήριο στο μικροσκόπιο τους. Η έκθεση τους που παραδόθηκε στον Πρόεδρο Biden στα τέλη Αυγούστου ανέφερε ότι ο κορωνοϊός δεν ήταν βιοόπλο και ότι οι κινεζικές αρχές δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για τον ιό.

Σήμερα, ο Zhiming και η Shi έχουν αποσυρθεί από τη δημοσιότητα εν μέσω της παγκόσμιας διαμάχης για την πραγματική προέλευση του νέου κορωνοϊού. Η ενότητα «ολοκληρωμένες έρευνες» στον ιστότοπο του WIV που κάποτε προέβαλε τις διεθνείς συνεργασίες, περιέχει πλέον ελάχιστα στοιχεία. Η Nielsen-LeRoux ανέφερε ότι άκουσε για τελευταία φορά τον Zhiming τον Μάρτιο του 2020, προς το τέλος του lockdown της Wuhan. «Δυσκολευτήκαμε πολύ στην καταπολέμηση της μόλυνσης στη Wuhan», της έγραψε σε ένα email. «Ο ιός εξαπλώνεται στη χώρα και περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται τις τελευταίες ημέρες. H κατάσταση με ανησυχεί πολύ. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού με την κοινή μας προσπάθεια έτσι ώστε η ζωή μας να επιστρέψει σύντομα στους κανονικούς της ρυθμούς», προσέθετε στο τελευταίο του email.Shi Zhengli

Είκοσι μήνες σχεδόν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η άρνηση των κινεζικών αρχών να συνεργαστεί με τη διεθυνή κοινότητα προκειμένου να ερευνηθεί η πραγματική προέλευση της Covid-19, κάτι που θα βοηθήσει στα μέγιστα και στην καταπολέμηση της, συνεχίζει να ρίχνει βαριές σκιές ενοχής στο εργαστήριο ιολογίας της Wuhan. Επιπλέον, οι πολλές ανακρίβειες και ψέματα που έχουν ειπωθεί έως σήμερα, όπως το γεγονός ότι δεν γίνονταν στο P4 πειράματα με νυχτερίδες, εντείνουν τη διεθνή ανησυχία ότι ίσως και να έχουν αποκρυφθεί από τις κινεζικές αρχές πιο σημαντικά στοιχεία.Πηγή 1


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID