EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η «νέα κανονική» γεωπολιτική κρίση πλησιάζει

Σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, τα σενάρια που μοιάζουν να διαχωρίζονται μεταξύ τους εμπίπτουν όλα στην ίδια κατηγορία: Ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν υπαγορεύουν τους όρους τους και θέτουν νέες κόκκινες γραμμές με τον καιρό.

γράφει ο Alastair Crooke


«Αυτός που (σήμερα) αποφασίζει τα διεθνή πρότυπα, τα πρωτόκολλα, τις μετρήσεις και τους κανόνες για αυτές τις «μεταβάσεις» – είναι Αυτός που είναι Κυρίαρχος».Γερμανός θεωρητικός, Carl Schmitt

Η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται. Τίποτα ουσιαστικό για την επίλυση των πολλών εγγενών αντιφάσεων δεν επιτεύχθηκε στην εικονική σύνοδο κορυφής Μπάιντεν – Πούτιν.

Ίσως αυτό το αδύναμο παρασκεύασμα να φέρει μια ανάπαυλα – αλλά αν είναι έτσι, θα είναι ακριβώς αυτό – ένα σύντομο «διάλειμμα». Τα «γεράκια» στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν έχουν υψώσει τη λευκή σημαία: Η Ουκρανία είναι ένα πολύ καλό όπλο για τις ανάγκες τους, για να το πετάξουν ελαφρά τη καρδία στην άκρη. Αντίθετα, η ρητορική κατά της Ρωσίας, αν μη τι άλλο, κλιμακώνεται.

Ο ρυθμός της σύγκρουσης είναι πάντα έτσι: οι εντάσεις αυξάνονται προς τη φαινομενικά αναπόφευκτη κορύφωση, αλλά στη συνέχεια εκδιώκεται η συγκρατημένη ανάσα και για λίγο η αναπνοή γίνεται ευκολότερη – μέχρι, δηλαδή, η ένταση να πιάσει ξανά. Και ήδη οι σύνδεσμοι σφίγγουν: Το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο νέας σύγκρουσης – και πολέμου.

Ωστόσο, η πρόσφατη πρωταρχική εστίαση στην κρίση της Ουκρανίας (και τώρα, στο πυρηνικό ζήτημα του Ιράν) μας αποπροσανατολίζει πλήρως από την ουσία της ευρύτερης γεωστρατηγικής κρίσης: Το θέμα εδώ είναι ότι έχουμε τρεις – και όχι μία – νάρκες που τικάρουν, έτοιμες να αναφλεγούν. Τρία «μέτωπα»- το καθένα είναι ξεχωριστό, αλλά στενά συνδεδεμένο μεταξύ του. Και τώρα συνδέονται με άγνωστα επίπεδα στρατηγικών στόχων και συγχρονισμού: Η Ουκρανία, η Ταϊβάν και η παραπαίουσα συμφωνία JCPOA – η οποία προκαλεί τώρα ανείπωτη αγωνία στο Τελ Αβίβ, συνοδευόμενη από απειλές στρατιωτικής δράσης. Όπως έγραψε ο κορυφαίος ισραηλινός σχολιαστής Ben Caspit: «Οι απειλές του Ισραήλ για στρατιωτικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο εγγύς μέλλον είναι προφανώς κενές και οι Ιρανοί το γνωρίζουν».

Σπάνια έχουμε γίνει μάρτυρες ενός τόσο ανησυχητικού στρατηγικού τοπίου. Ο καρκίνος που τρώει τον πυρήνα του είναι το άλυτο ζήτημα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Αυτό μπορεί να ακούγεται αφηρημένο, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για το δικαίωμα της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν (κ.ά.) να θέτουν κόκκινες γραμμές για τα δικά τους συμφέροντα ασφαλείας, να προστατεύουν την αυλή τους. Η «τάξη» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν παραχωρεί κόκκινες γραμμές σε κανέναν άλλον εκτός από τους άμεσους συμμάχους τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι η υπάρχουσα τάξη που βασίζεται σε κανόνες έχει περάσει την ημερομηνία λήξης της: δεν παρέχει ούτε ασφάλεια ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των σημερινών ισορροπιών των Μεγάλων Δυνάμεων. Η Αμερική προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει την παλιά τάξη στην επιφάνεια, ενώ παράλληλα δρομολογεί τη μεγάλη αναμόρφωση της «τάξης» που θα αφήσει τη Δύση να θέτει όχι μόνο τους «κανόνες του δρόμου», αλλά και τα πρότυπα, τα ρυθμιστικά πλαίσια, τις μετρήσεις και τα τεχνολογικά πρωτόκολλα, με τα οποία ζει ο κόσμος.

Αν κοιτάξετε την ιστορία της μεταπολεμικής εποχής, αυτό που θα διαπιστώσετε είναι ότι ο νεοφιλελεύθερος παγκόσμιος καπιταλισμός κατάφερε να αναδιαρθρωθεί ως ένα ανυπότακτο, παγκόσμια ηγεμονικό ιδεολογικό όραμα, το οποίο κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να εξουδετερώσει κάθε μορφή εξωτερικής και εσωτερικής αντίθεσης.

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», ο «πόλεμος κατά του λαϊκισμού», και τώρα η ανάπτυξη αυτής της νέας, ανοιχτά αυταρχικής μορφής «νέας κανονικότητας» αντανακλά ένα σημείο καμπής – καθώς το παγκόσμιο όραμα αναγνωρίζεται ότι έχει αποτύχει, και τώρα απαιτεί ριζική επανασχεδίαση ως αποτέλεσμα ενός μεταβαλλόμενου κόσμου, αν η Δύση θέλει να επιβιώσει ως ρυθμιστής των κανόνων.

Εξωτερικά, η υπό αμερικανική ηγεσία τάξη αντιμετωπίζει κάτι από ένα «νέο» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι εκτεταμένο. Στη Βιέννη, το Ιράν δήλωσε απλά τις «κόκκινες γραμμές» του: Καμία συζήτηση για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, καμία συζήτηση για τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν και κανένα πάγωμα του εμπλουτισμού – όσο δεν συμφωνείται ο μηχανισμός για την άρση των κυρώσεων και τη διασφάλιση της μη επανάληψής τους.

Η ιρανική θέση είναι σχεδόν πανομοιότυπη σε δομή με εκείνη που διακήρυξε η Ρωσία έναντι των ΗΠΑ σε σχέση με την Ουκρανία: Η απαίτηση του Πούτιν προς την Ουάσινγκτον είναι να αναγνωριστούν και να γίνουν επίσημα αποδεκτές τα ρωσικά συμφέροντα και οι «κόκκινες γραμμές», να γίνουν νομικά δεσμευτικές συμφωνίες όσον αφορά την ασφάλεια της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη, και η απόλυτη απαίτηση να μην υπάρξει περαιτέρω εισβολή του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και να ασκηθεί βέτο σε οποιαδήποτε υποδομή του ΝΑΤΟ που θα εξαχθεί στην Ουκρανία. Η Κίνα χρησιμοποιεί μια παρόμοια φόρμουλα με τις ΗΠΑ σε σχέση με την Ταϊβάν.

Αυτό είναι καινούργιο – όπως έγραψα την περασμένη εβδομάδα, στη γεωπολιτική, τέτοιου είδους συμπτώσεις δεν συμβαίνουν αυθόρμητα. Είναι προφανές ότι οι τρεις δυνάμεις είναι στρατηγικά συντονισμένες, πολιτικά και πιθανότατα και στρατιωτικά. Για πρώτη φορά, άλλοι υπαγορεύουν στη Δύση στοιχεία μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας, θέτοντας τις κόκκινες γραμμές τους, αντί να τους «υπαγορεύουν» πώς να συμμορφώνονται με τις αμερικανικές και δυτικές ιδεολογικές κόκκινες γραμμές.

Οι δυτικές εξουσιαστικές ελίτ έχουν κατανοήσει εδώ και καιρό ότι το προηγούμενο ιδεολογικό όραμα της σύγκλισης του πλανήτη στις δυτικές αξίες – και μόνο – δεν ήταν πλέον επαρκές για να χρησιμεύσει ως ο μοναδικός ιδεολογικός πυλώνας που στηρίζει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Η ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Τραμπ ήταν ίσως η «στιγμή αφύπνισης» τους. Ο Τραμπ ήταν ένας αντι-καθεστωτικός «λαϊκιστής», ο οποίος με κάποιο τρόπο είχε περάσει από τα συστήματα ελέγχου και είχε φτάσει στην προεδρία. Έντρομοι από το γεγονός ότι ένα «αουτσάιντερ» θα βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναλώθηκαν στην επιδίωξη της απομάκρυνσης αυτού του παρείσακτου.

Η απάντηση του κατεστημένου σε αυτό το τραύμα ήταν να σχεδιάσει μια «υποχρεωτική» παγκόσμια «αναβάθμιση» του λογισμικού – μια αναβάθμιση που αποσκοπούσε ακριβώς στο να πλαισιώσει τους νέους παγκόσμιους «κανόνες του δρόμου», προσανατολισμένους στα δυτικά συμφέροντα. Αυτή η ενημέρωση ή το Re-Set, λοιπόν, θα γινόταν το «λειτουργικό σύστημα», από το οποίο θα μπορούσε να ξεφύγει η «μεταβατική» διαδικασία – υγεία, κλιματική αλλαγή, διαχειριστική και νομισματική τεχνοκρατία – από τα εθνικά κοινοβουλευτικά προνόμια και να «ανέβει» σε υπερεθνικό επίπεδο, σε «συλλογικότητες» επιχειρήσεων και τεχνολογικής διαχειριστικής «τεχνογνωσίας».

Αν αναλυθούν από ένα (ηγεμονικό) ενιαίο όραμα παγκόσμιας σύγκλισης στις δυτικές αξίες σε τέσσερις διακριτές «μεταβάσεις», όπως οι προφυλάξεις για την υγεία, η ανάκαμψη του κλίματος, η προώθηση τεχνολογικών «θαυμάτων» και η έκδοση χρήματος που έχει αποκοπεί από τη φορολογία, ακούγονται εντυπωσιακά μη ιδεολογικές (όπως ακριβώς πρέπει να ακούγονται) και κατά κάποιο τρόπο ακόμη και ουτοπικές.

Ουσιαστικά, αυτές οι μεταβάσεις έχουν επανασχεδιαστεί για να προσελκύσουν τους νέους – και τους αφυπνισμένους. Φυσικά, ο «wokeism» χρηματοδοτήθηκε από τη Μεγάλη Φιλανθρωπία και τους συναδέλφους τους στις επιχειρήσεις, ώστε να είναι ο διαλύτης που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη κοινωνική μεταμόρφωση.

Από την αρχή ήταν κατανοητό ότι όλες αυτές οι μεταβάσεις θα ανέτρεπαν μακροχρόνιους ανθρώπινους τρόπους ζωής που είναι αρχαίοι και βαθιά ριζωμένοι. Και ότι αναπόφευκτα αυτό θα προκαλούσε διαφωνίες – γεγονός που εξηγεί τόσο την εστίαση στη νεολαία, όσο και τις νέες μορφές εσωτερικής κοινωνικής «πειθαρχίας» – τη «Νέα Κανονικότητα» που όλοι πρέπει να αγκαλιάσουν. Ο στόχος ήταν να συγχρονιστούν όλα τα στοιχεία του νέου λογισμικού σε μια μοναδικότητα μηνύματος και κουλτούρας που θα κατέστειλε την εσωτερική διαφωνία.

Ο συγκεκαλυμμένος ιδεολογικός στόχος που «κρύβεται» σε αυτή την «ουτοπική» επαναφορά είναι απλά ότι είναι: «Αυτός που (σήμερα) αποφασίζει τα διεθνή πρότυπα, τα πρωτόκολλα, τις μετρήσεις και τους κανόνες για αυτές τις «μεταβάσεις» – είναι Αυτός που είναι Κυρίαρχος», όπως σημείωσε κάποτε ο κορυφαίος νεοσυντηρητικός θεωρητικός, ο Carl Schmitt.

Προς το παρόν, οι κυρίαρχες ελίτ εκτοξεύουν τις συνήθεις βροντοφωνάρες κατά της διαφωνίας της εξωτερικής εξουσίας – ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ότι υπάρχουν ακρωτηριαστικές κυρώσεις και ότι οργανώνεται ένας διεθνής συνασπισμός για την απομόνωση και την καραντίνα των μη συμμορφούμενων φορέων (και κρατών) – όπως ακριβώς απομονώνονται και καταστέλλονται και οι εγχώριοι επικριτές.

Διότι, χωρίς τη συμμόρφωση των ανταγωνιστριών δυνάμεων, το «ανώτερο σχέδιο» της ανύψωσης αυτών των φαινομενικά «μη ιδεολογικών» μεταβάσεων σε μια υπερεθνική παγκόσμια σφαίρα – αλλά με τα πρότυπα, τις μετρήσεις, τα πρωτόκολλα και τα ρυθμιστικά πλαίσια που επιβάλλουν οι ΗΠΑ – δεν θα επιτευχθεί — η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ απλώς θα διαρρεύσει προς την Κίνα, τη Ρωσία και άλλους. Δεν θα αποδειχθεί δυνατό να φορτωθεί μια ενημέρωση λογισμικού της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον» όταν αυτά τα τρία κράτη (και ένας ισχυρός αντίπαλος γεωπολιτικός άξονας – απλά αρνούνται τους «κανόνες» του Biden, και θέτουν τους δικούς τους.

Ο επερχόμενος χειμώνας είναι πιθανότατα «κρίσιμη περίοδος», επειδή οποιαδήποτε από τις τρεις γεωπολιτικές κρίσεις μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και επειδή η πολιτική τάξη πρέπει να εδραιώσει τη «Νέα Κανονικότητα», ώστε να μπορέσει να περιορίσει την «αποκαλυπτική» πανδημία πολύ πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ – εκλογές που θα μπορούσαν να δουν την επιστροφή της Νέμεσής τους: ένα λαϊκιστικό, «κόκκινο αμερικανικό» Κογκρέσο. Όμως – γράφει ο Tom Luongo – «[Βλέπουμε] σαφή μηνύματα προς τις αγορές ότι η Wall St. [έχει] τελειώσει εντελώς με αυτή την ανοησία του COVID-19 και είναι σε πολιτική θέση να το κάνει αυτό στο αμερικανικό Κογκρέσο. Το αποτέλεσμα ήταν η ταχύτερη πτώση από εβδομάδα σε εβδομάδα στα ταμεία που έχω δει ποτέ για ένα αφήγημα του Νταβός».

Διότι, αν αναγκαστούν να παρατείνουν τις άδειες και τις εντολές εμβολιασμού για έναν ακόμη χρόνο … «λοιπόν, ούτε καν οι πιο πλυμένοι με πλύση εγκεφάλου «Νέοι Κανονικοί» δεν θα συνέχιζαν να το πιστεύουν αυτό». Οι τελευταίοι αρχίζουν να βλέπουν ότι τα εμβόλια δεν είναι «ασημένια σφαίρα»- δεν επέτρεψαν την επιστροφή στην «κανονική» ζωή.

Πολλοί έχουν ήδη φτάσει σε αυτό το όριο: Θέλουν απλώς μια επιστροφή «στο παλιό φυσιολογικό». Αλλά δεν μπορούν- δεν είναι ακόμη έτοιμο να τους διατεθεί. Εδώ είναι το σημείο: το σχέδιο Re-Set σχεδιάστηκε γύρω από συγχρονισμένα στοιχεία ιδεολογικών και πολιτιστικών μηνυμάτων, ακριβώς για να εξαλειφθούν τυχόν αποκλίνοντα αισθήματα που συσπειρώνονται σε (αυτό που ονομάζουν υποτιμητικά) ως λαϊκισμό. (Αυτός ο τύπος συγχρονισμού είχε άλλα ονόματα στο παρελθόν.) Αλλά η πειθαρχία και η πλήρης ιδεολογική συμμόρφωση ήταν το μήνυμα που πήραν από την εμπειρία του Τραμπ. Οι πλατφόρμες λογοκρισίας των τεχνολογικών μέσων ενημέρωσης αποτελούν τα αντίμετρά τους. Θέλουν συμμόρφωση και φοβούνται την «χαλάρωση» πολύ νωρίς – αν και φοβούνται επίσης την αυξανόμενη εξέγερση ενάντια στην τυραννία της.

Και έτσι, η «κρίση» πλησιάζει. Το κουμπί του «φόβου» θα γυρίσει εντελώς «δυνατά» τόσο εναντίον των μη εμβολιασμένων (επειδή φοβούνται την αυξανόμενη εξέγερση στις ΗΠΑ και την κοινωνική πόλωση στην Ευρώπη), όσο και επειδή φοβούνται ότι το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα μπορεί να έχουν ήδη ξεπεράσει τα δεσμά τους.

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Πηγή: Al Mayadeen

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID