EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δεν έχει ιδέα πόσο ήρθαν οι λογαριασμοί ρεύματος! Μήνυμα Μητσοτάκη σαν αγγαρεία-Ούτε κουβέντα για τις ρήτρες που αδειάζουν τις τσέπες μας

Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 400.000.000 ευρώ-Μέτρα ανακοίνωσε ο Κ. Σκρέκας
Με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός πριν από λίγο αποδεικνύει περίτρανα πως δεν έχει ιδέα πόσο ήρθαν ο λογαριασμοί ρεύματος το νέο έτος!

Υποτίθεται πως ανακοίνωσε στήριξη νοικοκυριών, αγροτών, αλλά πλέον και επιχειρήσεων για έναν ακόμη μήνα κάνοντας λόγο για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 400.000.000 ευρώ, που θα καλύψει σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Την ίδια στιγμή όποιος ανοίγει λογαριασμό ρεύματος Δεκεμβρίου βρίσκεται στα πρόθυρα εγκεφαλικού!

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ενεργειακό χρηματιστήριο, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τον περασμένο μήνα κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, στα 235,38 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι ρήτρες χονδρεμπορικής που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια λιανικής, προκαλώντας νέες αυξήσεις στο τελικό κόστος του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού:

“Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας.”

Οι εξειδικεύσεις ήρθαν από τον υπουργό και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. 

Στήριξη νοικοκυριών

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέλθει στα 42 ευρώ. Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο ανέρχεται στα 54 ευρώ. 

Στήριξη επιχειρήσεων

Οριζόντια επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος – Σύνολο 130 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση, όπως υπογράμμισε ο υπουργός. θα είναι κλιμακωτή ώστε να στηριχθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας. Για τις πρώτες 150 Kw/h κατανάλωσης ανά μήνα, επιδοτούμε το 80% με 160 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική επιδότηση εκτιμάται στα 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για όλους.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για αυτόν τον μήνα θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές ρεύματος κύριας κατοικίας και τον Φεβρουάριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση. Στα νοικοκυριά η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και στις επιχειρήσεις οριζόντια.

Νοικοκυριά

Κλιμακωτή επιδότηση: Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh, ενώ από 151 έως 300 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης με 120 ευρώ/MWh. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέλθει στα 42 ευρώ. Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση θα φτάσει τα 180/MWh και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέλθει σε 54 ευρώ.

Οι επιδοτήσεις αφορούν πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 157 εκατ. ευρώ.

Αγρότες, επαγγελματίες, επιχειρήσεις 

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, για πρώτη φορά τον Ιανουάριο θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα οι μη οικιακοί, αγροτικοί, επαγγελματικοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές ανεξαρτήτως δικτύου (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση) με το 50% του αυξημένου κόστους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση ή με 65 ευρώ/MWh. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ισχύει η αναστολή της καταβολής των ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης.

Για τον Φεβρουάριο εξετάζεται η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του κόστους ρεύματος

Φυσικό αέριο 

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με 20 ευρώ/ θερμική μεταβατώρα. Το μέτρο αφορά σε 540 χιλιάδες καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους κατανάλωσης. Επιπλέον η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παράσχει έκπτωση 20 ευρώ/θερμική μεταβατώρα για όλη την κατανάλωση. Το συνολικό ύψος του μέτρου για τον Ιανουάριο φτάνει τα 54 εκατ. ευρώ.Πηγή  pentapostagma.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID