EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έχουν απομείνει μόλις “10 εβδομάδων” προμήθειες σιταριού σε παγκόσμιο απόθεμα, προειδοποιεί αναλυτής

Ο κόσμος έχει μόνο περίπου 10 εβδομάδες αποθεμάτων σιταριού στις αποθήκες του εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και καθώς η Ινδία έχει προχωρήσει σε απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού τις τελευταίες εβδομάδες, λέει ένας ειδικός σε θέματα επισιτιστικής ανασφάλειας.

Η Σάρα Μένκερ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Μαΐου ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας «απλώς πρόσθεσε καύσιμα σε μια φωτιά που έκαιγε εδώ και καιρό», λέγοντας ότι δεν είναι η κύρια αιτία της έλλειψης σιταριού. Η Ουκρανία και η Ρωσία παράγουν και οι δύο περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού.

«Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ρητά ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν ξεκίνησε την κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Απλώς πρόσθεσε καύσιμα σε μια φωτιά που έκαιγε εδώ και καιρό. Μια κρίση από την οποία εντοπίσαμε δονήσεις πολύ πριν η πανδημία COVID 19 εκθέσει την ευθραυστότητα των αλυσίδων εφοδιασμού μας», δήλωσε η Μένκερ, σύμφωνα με ένα απομαγνητοφωνημένο κείμενο.

«Το μοιράζομαι αυτό επειδή πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να καταλάβετε όλοι σας ότι, ακόμη και αν ο πόλεμος τελείωνε αύριο, το πρόβλημα της επισιτιστικής μας ασφάλειας δεν θα εξαφανιστεί σύντομα χωρίς συντονισμένη δράση».

Παρέχοντας στοιχεία, η Μένκερ είπε ότι λόγω των αυξήσεων των τιμών στις κύριες καλλιέργειες φέτος, έχει καταστήσει άλλα 400 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως “επισιτιστικά ανασφαλή”, προσθέτοντας ότι με το σιτάρι, ο κόσμος «επί του παρόντος [έχει] μόνο 10 εβδομάδες παγκόσμιας κατανάλωσης σε αποθέματα παγκοσμίως.

«Οι συνθήκες σήμερα είναι χειρότερες από εκείνες που βιώσαμε το 2007 και το 2008», δήλωσε. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων σιτηρών που έχει δει ποτέ ο κόσμος συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, ενώ η πρόσβαση σε λιπάσματα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η ξηρασία στις περιοχές καλλιέργειας σιταριού σε όλο τον κόσμο είναι η πιο ακραία που έχει υπάρξει εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Παρόμοιες ανησυχίες για τα αποθέματα ισχύουν επίσης για το καλαμπόκι και άλλα σιτηρά. Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις δεν επαληθεύονται».

 Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει την Ουκρανία να εξάγει σιτάρι, κάτι που η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το σιτάρι ως όπλο πολέμου.

«Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι η χρήση τροφίμων ως όπλο θα βοηθήσει να επιτευχθεί αυτό που δεν κατάφερε η εισβολή της … να σπάσει το πνεύμα του ουκρανικού λαού», είπε.

Ωστόσο, η Μένκερ σημείωσε ότι οι ξηρασίες σε όλο τον κόσμο συμβάλλουν στην έλλειψη σιταριού, ενώ η έλλειψη λιπασμάτων και άλλα καιρικά ζητήματα έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά.

Τα σχόλια της Μένκερ ακολουθούν εκείνα του Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ο οποίος δήλωσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον «μια πρωτοφανή κρίση», σημειώνοντας ότι 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες «τους χτυπάει η πόρτα της πείνας». Με την πείνα έρχεται και η πολιτική αποσταθεροποίηση, σημείωσε.

«Βλέπουμε ήδη ταραχές και διαμαρτυρίες να λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε – στη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, το Πακιστάν, το Περού», είπε. «Είδαμε ήδη αποσταθεροποιητικές δυναμικές στο Σαχέλ από την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, το Τσαντ. Αυτά είναι μόνο σημάδια των πραγμάτων που θα έρθουν».

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΠηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID