EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μαχαίρι από Bank of America στο ελληνικό ΑΕΠ - Ανάπτυξη 2,6% από 3% το 2022, στο 6,1% ο πληθωρισμός

Mαχαίρι βάζει στις εκτιμήσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη με νέο ενημερωτικό σημείωμά της η Bank of America, με αφορμή τα απογοητευτικά μεγέθη που εμφάνισαν οι επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Επίσης, η επενδυτική τράπεζα λαμβάνει υπόψη και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που επιτείνουν την αβεβαιότητα και ωθούν τις τιμές στην Ενέργεια αλλά και στα αγαθά γενικότερα ανοδικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA αναμένει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,6% (από 3%) το 2022 και +2% (από 2,1%).

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 6,1% το 2022, στο 2,5% το 2023 - δείγμα ότι o στασιμοπληθωρισμός έρχεται...

Δεδομένης δε της ασθενούς ζήτησης στη χώρα και των μειωμένων περιθωρίων κέρδους στις εταιρείες μετά το σοκ στις τιμές της Ενέργειας, δεν θα χρειαστούν πολλά για να πυροδοτηθεί μια βαθιά ύφεση…
Επίσης, η BofΑ αναθεωρεί επί τα χείρω την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 2,2% (-60 μονάδες βάσης) το 2022 και στο 1,5% (-20 μονάδες βάσης) το 2023.

Η αναθεώρηση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ενσωμάτωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου 2022, με τις προσδοκίες να διαψεύδονται.

Σημειώνεται πως στις προηγούμενες εκτιμήσεις είχε ήδη ενσωματωθεί ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τα εκτεταμένα lockdown στην Κίνα.
Oι «αρκούδες πλησιάζουν»

Το αφήγημα είναι… εύκολο, αλλά σκληρό για την οικονομία: Η εγχώρια ζήτηση… θα υποφέρει.

Η έντονη αύξηση στις τιμές της ενέργειας επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τα εταιρικά κέρδη.

Η αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς στην Κίνα συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα χαμηλής ζήτησης/υψηλής τιμής που θα επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη.

Οι ανάγκες στήριξης θα είναι μεγάλες και, ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να επιδοθούν περαιτέρω σε δημοσιονομική επέκταση.

Μοιραία, η BofA εξακολουθεί να «βλέπει» κινδύνους λόγω του επικείμενου embargo εκ μέρους της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, ενώ τα πλήγματα θα μπορούσαν, συν τω χρόνω, να αποδειχθούν βαθύτερα.

Βέβαια, ο οίκος δεν βλέπει ακόμη ύφεση… ωστόσο μια σειρά από αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να σκεπάζουν τη Γηραιά Ήπειρο.

Εν προκειμένω η BofA «βλέπει» τις... αρκούδες να πλησιάζουν, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν ώς και 8% το 2022.
 


Θολό το τοπίο για τις επιχειρήσεις…

Το υψηλότερο κόστος ενέργειας και εργασίας κινδυνεύει να βλάψει τα εταιρικά κέρδη.

Υπενθυμίζεται πως η BofA έχει ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο του κόστους της Ενέργειας:
  • Η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το 8% των λειτουργικών κερδών φέτος και το επόμενο έτος.
  • Επίσης, μια αύξηση 5% στους μισθούς θα συμπίεζε τα κέρδη 5%.
  • Σε αυτό το περιβάλλον, οι ανάγκες για κεφάλαια θα παραμείνουν υψηλές, οπότε η δημοσιονομική στήριξη μέσω της Next Generation EU (NGEU), για παράδειγμα, θα παραμείνει κρίσιμη.
  • Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει σαν διακόπτης, βοηθώντας στην προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη συμπίεση των τιμών της ενέργειας και προστατεύοντας την αγορά εργασίας.
Στο βασικό σενάριο της BofA θα περιορίσει κατά 50% τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο μεγάλος κίνδυνος είναι η επιβολή ενός πλήρους embargo στο ρωσικό αέριο…

Σε αυτή την περίπτωση, η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη.ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΠηγή  www.bankingenws.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID