EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αίτημα πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο από τη ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Μια πιλοτική δίκη που θα ξεκαθαρίζει, μια κι έξω, το τοπίο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που δέχεται νομικά πυρά στα δικαστήρια της χώρας, ζητεί η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας από τον Άρειο Πάγο με αίτημά τους που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο. Ήδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη. Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμούν πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Τότε, με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα -μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.

Η 14η Ιουνίου

Το αίτημα έχει στόχο να δοθεί μια δικαστική απάντηση σε ανώτατο επίπεδο που θα επιλύει το θέμα γρήγορα, καθώς η προσδοκία μιας δικαστικής απόφασης οδηγεί πολλούς στη μη καταβολή του αντιτίμου του λογαριασμού, δημιουργώντας ένα νέο κύμα “δεν πληρώνω”, γιγαντώνοντας παράλληλα τις οφειλές. Παράλληλα, αποφεύγονται οι αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις μικρότερων δικαστηρίων. Για το θέμα της εκδίκασης ή όχι των προσφυγών σε πιλοτική δίκη, θα γίνει ακρόαση των φορέων (δηλαδή όσων προσέφυγαν και των παρόχων) στον Άρειο Πάγο στις 14 Ιουνίου.

Αναβολή και προσωρινή διαταγή

Το αίτημα οδηγεί πιθανότατα σε αναβολή την πρώτη δίκη συλλογικών αγωγών του ΙΝΚΑ (τουλάχιστον 1.700 πολιτών) και της ΕΚΠΟΙΖΩ που ζητεί να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποιεί η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή.

Η δίκη επρόκειτο να συζητηθεί την 1η Ιουνίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά το αίτημα πιλοτικής δίκης πιθανόν θα οδηγήσει σε αναβολή. Οι προσφεύγοντες όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν σε περίπτωση αναβολής της δίκης να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα απαγορεύει τη διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στον λογαριασμό του ρεύματος. Το αίτημα θα αφορά οικιακά τιμολόγια (πρώτης και δεύτερης κατοικίας) και μικρές επιχειρήσεις.

Κι άλλες δίκες

Υπενθυμίζεται πώς ήδη έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 4 προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων ανά την επικράτεια που διατάσσουν να μην διακοπεί το ρεύμα ακόμα κι αν δεν καταβληθεί από πολίτες η ρήτρα αναπροσαρμογής. Παράλληλα, πέραν των ατομικών, ετοιμάζονται και ομαδικές αγωγές από σωματεία εμπόρων, βιοτεχνών κ.λπ. Όλες αυτές οι υποθέσεις αναμένεται να αναβληθούν εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα για να πραγματοποιηθεί η πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο.
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΠηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID