EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Χοντρές αρπαχτές. Οι φαρμακευτικές πλήρωσαν 24 εκ. δολάρια στο 1% των ογκολόγων με θέσεις υψηλού προφίλ στις ΗΠΑ

Το 1% των Αμερικανών γιατρών για τον καρκίνο, πολλοί από τους οποίους έχουν ηγετικό ρόλο σε νοσοκομεία, ακαδημαϊκούς φορείς, εθνικά ινστιτούτα υγείας και στην κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών, έλαβαν πάνω από 24 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές από φαρμακευτικές εταιρείες για τον καρκίνο το 2018, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Queen’s στον Καναδά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 139 ογκολόγοι -που αντιπροσωπεύουν το 1% του συνόλου των Αμερικανών γιατρών για τον καρκίνο- έλαβαν πάνω από 100.000 δολάρια σε γενικές πληρωμές, με μέση πληρωμή περίπου 154.000 δολάρια, και συνολικά 24,2 εκατομμύρια δολάρια.

«Μια πληρωμή αυτού του μεγέθους δημιουργεί υψηλό κίνδυνο» σύγκρουσης συμφερόντων, έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη, ενώ 10.000 δολάρια θεωρούνται σημαντική πληρωμή από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Οι πληρωμές σε αυτούς τους γιατρούς αποτελούσαν το 37% όλων των πληρωμών σε ογκολόγους εκείνο το έτος, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών για συμβουλές, αμοιβών για ομιλίες, τιμητικών αμοιβών και εξόδων ταξιδιού από εταιρείες φαρμάκων για τον καρκίνο.

«Αυτοί οι γιατροί κατέχουν σημαντικές ηγετικές θέσεις, συντάσσουν κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία και συμμετέχουν σε συντακτικές επιτροπές περιοδικών».

«Τα ευρήματα εντοπίζουν έναν κίνδυνο για αντιληπτή και πραγματική σύγκρουση συμφερόντων. Λόγω των ηγετικών θέσεων που κατέχουν, ο δυνητικός αντίκτυπος αυτής της μικρής ομάδας ιατρών στην ογκολογική πρακτική και πολιτική μπορεί να είναι σημαντικός», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ ‘Αντονι Μπουθ στο MedPage Today.

Επιπλέον, οι πληρωμές εγείρουν την ανησυχία ότι οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφούν φάρμακα που δεν είναι τόσο κατάλληλα για τους καρκινοπαθείς, καθώς η σύγκρουση συμφερόντων «μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική στην ογκολογία, καθώς οι θεραπείες είναι ακριβές, συχνά έχουν σημαντικές τοξικότητες και μπορεί να συνδέονται με μέτρια οφέλη».

Τα χρήματα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών πηγαίνουν σε γιατρούς με επιρροή

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι το 95 τοις εκατό αυτών των γιατρών εξακολουθούσαν να ασκούν την ιατρική, ενώ πολλοί από αυτούς θεωρούνταν κορυφαίοι γιατροί για τον καρκίνο σε κρατικό ή εθνικό επίπεδο.

Περισσότεροι από τους μισούς -56%- εργάζονταν επίσης σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα- το 31% εργαζόταν σε κέντρα καρκίνου που είχαν οριστεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το ένα τέταρτο -23%- εργαζόταν στο Εθνικό Ολοκληρωμένο Δίκτυο Καρκίνου (NCCN), μια μη κερδοσκοπική συμμαχία 32 κορυφαίων κέντρων καρκίνου που ασχολούνται με τη φροντίδα των ασθενών, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Πολλοί ήταν επίσης σε θέσεις ιατρικής ηγεσίας, με το 60 και 72 τοις εκατό να κατέχουν σήμερα ή προηγουμένως ηγετικές θέσεις σε νοσοκομεία ή διορισμούς σε σχολές. Το ένα τέταρτο -24%- έχει εργαστεί σε συντακτικές επιτροπές περιοδικών και το 21% έχει αναλάβει ηγετικές θέσεις σε ειδικές ενώσεις.

Ειδικότερα, το 10 τοις εκατό έχει συντάξει κατευθυντήριες γραμμές κλινικής πρακτικής σε επιτροπές τα τελευταία 5 χρόνια.

Πολλές επιτροπές έχουν κανόνες σχετικά με το πόσα επιτρέπεται να λαμβάνει ένας συντάκτης κατευθυντήριων οδηγιών. Το NCCN θα αμφισβητήσει τα μέλη αν ένα άτομο λαμβάνει περισσότερα από 20.000 δολάρια ετησίως, που είναι μόνο το ένα πέμπτο της βασικής γραμμής στη μελέτη.

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι μόνο το 16% των συγγραφέων κατευθυντήριων γραμμών του NCCN δεν δέχονταν πληρωμές από τη γενική βιομηχανία, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι επιτροπές κατευθυντήριων γραμμών του NCCN έχουν υψηλότερους οικονομικούς δεσμούς με τη βιομηχανία από ό,τι άλλοι ογκολόγοι.

«Οι ενώσεις ογκολογικών ειδικοτήτων, οι επιτροπές κατευθυντήριων γραμμών και οι συντακτικές επιτροπές περιοδικών θα πρέπει να επανεξετάσουν εάν είναι σκόπιμο για τους γιατρούς με τόσο μεγάλες πληρωμές να κατέχουν αυτές τις θέσεις υψηλού προφίλ», έγραψαν οι συγγραφείς.

Σημείωσαν ότι τα έσοδα από φαρμακευτικά ογκολογικά φάρμακα έχουν αυξηθεί κατά 70 τοις εκατό την τελευταία δεκαετία, ενώ τα έσοδα από μη ογκολογικά φάρμακα έχουν μειωθεί κατά 18 τοις εκατό.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός και η αξία αυτών των πληρωμών προς τους ογκολόγους έχουν επίσης αυξηθεί.

Η ομάδα μελέτης εντόπισε επίσης συνολικά 52.441 γιατρούς που έλαβαν μέτριες πληρωμές που σχετίζονται με ογκολογικά φάρμακα από το 2016 έως το 2018, με διάμεση τιμή 109 δολάρια το 2018.

Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και «οι μέτριες πληρωμές μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ιατρών».


Πηγή: theepochtimes.gr

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID