EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Διαρκές έγκλημα δεν είναι μόνον οι πυρκαγιές. Είναι και η ολιγωρία των υπευθύνων να θωρακίσουν την χώρα

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ


Η χώρα καίγεται, για μιαν ακόμα φορά. Και, όπως πάντα, τα αίτια της καταστροφής είναι δύο:Η αδηφάγος φωτιά

Ο αναποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός

Οι κορώνες τύπου «Πρώτα οι ανθρώπινες ζωές», «Πετύχαμε γιατί δεν είχαμε θύματα», «Φταίει η κλιματική κρίση», «Δεν μπορείς να τα βάλεις με τον στρατηγό άνεμο», «Έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα καιγόταν», και οι λοιπές φανφάρες, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις -και μάλιστα του χειρίστου είδους.

Τον ολέθριο Ιούλιο του 2018, έπεσα τυχαία πάνω σε μια πρωτοποριακή ελληνική εφεύρεση και, καθώς εντυπωσιάστηκα, άρχισα να ψάχνω την υπόθεση.

Στις 29 του μηνός, ανήρτησα στην σελίδα μου στο FB ένα σχετικό βίντεο, το οποίο είχε πολύ μεγάλη απήχηση και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Όσοι θέλετε, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Το βίντεο αυτό στάθηκε η αφορμή να γνωρίσω από κοντά τον εφευρέτη. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά ευφυή και υπέροχο άνθρωπο, που όμως, για τα ελληνικά δεδομένα, είναι περισσότερο ρομαντικός και ιδεολόγος από όσο πρέπει. Ίσως γιατί αυτή είναι η ευλογία και η κατάρα μαζί όλων των αυθεντικά ευφυών ανθρώπων.

Παραθέτω μια περίληψη των όσων έγραψα (αντλώντας στοιχεία και από την ιστοσελίδα του εφευρέτη) στην περιγραφή του εν λόγω βίντεο:

O Ιωάννης Κρεκούκης είναι ο εμπνευστής του «TYFONAS-TYPHOON», ενός νέου καινοτόμου συστήματος πυρόσβεσης που έρχεται να αλλάξει τα πυροσβεστικά δεδομένα.

Μια μεγάλη καινοτομία του συστήματος αφορά την ρύθμιση της ποσότητας του νερού που εκτοξεύει. Δηλαδή, μπορεί να ρίχνει 100 ή 200 lt νερού το λεπτό, χωρίς αυτό να επηρεάζει την εμβέλεια της βολής -κάτι που δεν μπορούν να επιτύχουν με τίποτε τα διαθέσιμα στην χώρα μας μέσα πυρόσβεσης. Έτσι, με την ελάχιστη ποσότητα νερού επιτυγχάνονται τα μέγιστα αποτελέσματα.

Λόγω της μεγάλης ταχύτητας του αέρα που παράγει, το σύστημα «TYFONAS-TYPHOON» έχει την δυνατότητα να κάνει αποκοπή της φλόγας από την καύσιμο ύλη, επιτρέποντας στα σταγονίδια να παρέμβουν κατευθείαν στον πυρήνα της φωτιάς και εμποδίζοντας έτσι την εξάτμισή τους.

Για να έχουμε μια πυρκαγιά, απαιτούνται τρεις παράγοντες:
  • Καύσιμος ύλη
  • Θερμότητα
  • Οξυγόνο
Όταν αφαιρεθεί ένας από αυτούς τους τρεις παράγοντες, τότε παύει να υπάρχει πυρκαγιά.

Ο «TYFONAS-TYPHOON» είναι το πρώτο εφαρμόσιμο σύστημα στον κόσμο, που επεμβαίνει ταυτόχρονα σε δύο τουλάχιστον από αυτούς τους παράγοντες. Αφενός μειώνει την θερμότητα, και αφετέρου αποκόπτει την φλόγα από την καύσιμο ύλη. Ας σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα μέσα πυρόσβεσης, που η φιλοσοφία τους βασίζεται αποκλειστικά στο νερό, επιδιώκουν μόνον την μείωση της θερμότητας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Ιωάννης Κρεκούκης παρουσιάζει το σύστημα επίσημα για πρώτη φορά στην Ζάκυνθο, με την παρουσία του Διοικητή και αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, οι οποίοι μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα.

Το καλοκαίρι του 2017, το σύστημα «TYFONAS-TYPHOON» παίρνει ενεργό μέρος στις μεγάλες πυρκαγιές της Ζακύνθου, με απόλυτη επιτυχία.

Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, ο εφευρέτης είχε ζητήσει από τον Σταθμό Εθελοντών της Νέας Μάκρης να ενταχθεί στο Σώμα τους και να επιχειρεί ως εθελοντής. Ουδέποτε τον ενέταξαν στην δύναμή τους.

Ζήτησε, επίσης, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να του δώσουν μια ταυτότητα εθελοντή, ώστε να επιχειρεί νομίμως και με υποστήριξη. Ουδέποτε την έλαβε.

Την άνοιξη του 2017, απευθύνθηκε πολλές φορές στον Δήμο Μαραθώνος, διαθέτοντας τον εαυτό του και το όχημα, πάντα σε εθελοντική βάση. Φυσικά, τον έγραψαν -ξέρετε πού…

Τον χειμώνα του 2018, όλοι οι Δήμοι της περιοχής ενημερώθηκαν για την εθελοντική προσφορά του. Αδιαφόρησαν άπαντες.

Ζήτησε εγκαίρως να ενταχθεί στον σχεδιασμό του 2018, αλλά δεν του έδωσαν άδεια να λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις.

Όταν, στην Ζάκυνθο, έμαθε για τις καταστροφικές πυρκαγιές εκείνου του καλοκαιριού, φόρτωσε με δικά του έξοδα τον «Τυφώνα» στο πλοίο, και το πρωί της δεύτερης ημέρας (Τρίτη) ήταν ετοιμοπόλεμος στον Βουτζά.

Ζήτησε άδεια να επιχειρήσει όπου τον χρειάζονταν. Η απάντηση ήταν: «Μείνε εκεί που είσαι, μην κινηθείς»! Έτσι, αναγκάστηκε να φύγει άπραγος…

Οι συνθήκες τα έφεραν έτσι, ώστε να διακοπεί η άμεση επαφή μου με τον εφευρέτη.

Παρακολουθούσα, ωστόσο, την πορεία του μέσα από τις διαδικτυακές αναρτήσεις του.

Έτσι, με χαρά πληροφορήθηκα (στις 20 Ιουνίου 2022) ότι ο Γιάννης Κρεκούκης βραβεύτηκε για τον «Τυφώνα» από την Ένωση Ελλήνων Ευρεσιτεχνών, και (στις 13 Ιουλίου 2022) ότι ο ίδιος και το όχημά του εντάχθηκαν στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Πεντέλης.

Λίγες ημέρες αργότερα, ξέσπασε η πυρκαγιά στην Πεντέλη και ο «Τυφώνας» ρίχτηκε, επίσημα πλέον, στην μάχη για την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, έσωσε το ΠΙΚΠΑ. Βίντεο από την δράση του μπορείτε να δείτε στο προφίλ του εφευρέτη στο FB.

Αν και δεν είμαι ειδικός στα της πυρόσβεσης, τόσο οι συζητήσεις μου με τον Γιάννη Κρεκούκη όσο και η σε βάθος έρευνα που έκανα στο θέμα με έπεισαν για την αποτελεσματικότητα και τον καινοτόμο χαρακτήρα του συστήματος «TYFONAS-TYPHOON».

Σημειώστε ότι το σύστημα μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στα υπάρχοντα πυροσβεστικά οχήματα, όπως και σε ερπυστριοφόρα, και ότι ο εφευρέτης έχει αναπτύξει παραλλαγή του συστήματος για ιπτάμενα μέσα.

Έχουμε, λοιπόν, μια πρωτοποριακή ελληνική εφεύρεση, που μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών μας δυνάμεων, με κόστος μικρότερο από αυτό το οποίο πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τα υπάρχοντα μέσα που προέρχονται από το εξωτερικό.

Και έχουμε, από την άλλη, την αδιαφορία τής εν συνόλω Πολιτείας, η οποία αρέσκεται να ξοδεύει αφειδώς και αστοχάστως τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ χρήματα, και να επιδίδεται σε κάθε είδους παιδιάστικες δικαιολογίες και φληναφήματα χάριν εντυπωσιασμού.

Αν αυτό δεν είναι έγκλημα διαρκείας, τότε τι είναι;

Εύχομαι η (άξια επαίνου) κίνηση του Δήμου Πεντέλης να βρει μιμητές και η Πολιτεία να δώσει, επιτέλους, την δέουσα προσοχή στην καινοτόμο αυτή ελληνική εφεύρεση.

Αγαπητέ Γιάννη, το αξίζετε και εσύ και ο «Τυφώνας». Αλλά, πάνω απ’ όλα, το αξίζει η πολύπαθη (και από τις πυρκαγιές) χώρα μας.


Πηγή

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID