EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ουκρανία: Χρεοκοπεί η εθνική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz - Ακολουθούν οι άλλες κρατικές εταιρείες της χώρας

Εντός της ημέρας αναμένεται να χρεοκοπήσει η εθνική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz, αφού απέτυχε να πείσει τους ομολογιούχους της να δεχτούν το πάγωμα των πληρωμών για δύο χρόνια και η κυβέρνηση Zelensky αρνήθηκε να της δώσει άδεια να εκκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η Naftogaz έχει ήδη χάσει την προθεσμία για την εξόφληση ενός ευρωομολόγου 335 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει διαπραγματευτεί με τους επενδυτές της την καθυστέρηση των πληρωμών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χάριτος που λήγει σήμερα 26 Ιουλίου.

Παράλληλα σήμερα πρέπει να καταβάλλει το κουπόνι σε ένα άλλο ομόλογο που λήγει το 2024.
Η Naftogaz ανακοίνωσε ότι αν και έχει μετρητά άνω των 2 δισ. δολαριών στον ισολογισμό της για να πληρώσει τους ομολογιούχους της, η κυβέρνηση του Κιέβου δεν της το επιτρέπει προκειμένου να καταφέρει να αγοράσει με αυτά τα χρήματα τις απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου για το χειμώνα και χωρίς την άδεια της κυβέρνησης, απλά δεν μπορεί να πληρώσει.

Δύσκολο για την Ουκρανία να βρει χρήματα και νέες πηγές προμήθειας για το φυσικό αέριο, εν όψει του χειμώνα

Επί του παρόντος η Ουκρανία έχει πληρώσει τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου μόνο κατά το 22% της χωρητικότητάς τους και πρέπει να αγοράσει για το χειμώνα περίπου 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με εκτιμώμενο κόστος 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν είναι ξεκάθαρο όμως ούτε πού θα βρει τα χρήματα, ούτε από πού θα προμηθευτεί το φυσικό αέριο αφού σταμάτησε να το αγοράζει από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει το bne IntelliNews, η Naftogaz εξέδωσε μια δήλωση στις 25 Ιουλίου αναφέροντας ότι έχει τα χρήματα και επιθυμεί να διατηρήσει την καλή πιστωτική της εικόνα, αλλά μετά από αίτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν έλαβε το πράσινο φως ώστε να ξοφλήσει το ομόλογό της.
Η Naftogaz ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι η πλειοψηφία των ομολογιούχων απέρριψαν την πρότασή της για πάγωμα του χρέους της για δύο χρόνια.

«Φαίνεται αναπόφευκτο ότι η Naftogaz θα περάσει σε χρεοκοπία, τουλάχιστον για ένα διάστημα», δήλωσε στο Reuters ένας από τους κατόχους ομολόγων της Naftogaz, ο Peter Kisler της Trium Capital.

Αδυνατεί η δυτική οικονομική βοήθεια να καλύψει τις ανάγκες της χώρας

Το πρόβλημα είναι ωστόσο βαθύτερο και έγκειται στο ότι η Ουκρανία ξεμένει από χρήματα.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί συνολικά 16 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομική δημοσιονομική βοήθεια, αλλά η δυτική βοήθεια φτάνει με τις αναπόφευκτες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε ότι θα δανείσει στην κυβέρνηση συνολικά 1,6 δισ. ευρώ και ότι το πρώτο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί άμεσα.

Αλλά καθώς η ουκρανική κυβέρνηση δαπανά  8 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα και έχει μηνιαίο έλλειμμα 4-5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το δάνειο της ΕΤΕπ απλώς εξαντλείται.

Η λέσχη του Παρισιού πάγωσε τις πληρωμές στο εθνικό χρέος της Ουκρανίας, όμως οι πιστωτές των κρατικών εταιρειών δεν δέχτηκαν την πρόταση Zelensky
 
Η κυβέρνηση Zelensky υπέβαλε πριν λίγες μέρες αίτημα για πάγωμα του διεθνούς ομολογιακού χρέους της ύψους 20 δισ. δολαρίων και το αίτημά της εγκρίθηκε από τη Λέσχη του Παρισιού, η οποία κάλεσε τους ιδιώτες επενδυτές να παγώσουν επίσης τις πληρωμές για δύο χρόνια.

Αντίστοιχα λοιπόν διέταξε να κάνουν και όλες τις κρατικές εταιρείες που έχουν εκδώσει ομόλογα και να πιέσουν τους τους επενδυτές τους για διετή παύση πληρωμών, οι επενδυτές της Naftogaz απέρριψαν όμως την πρόταση αυτή.

Εάν η Naftogaz δεν αποπληρώσει το ομόλογό της, μέχρι  σήμερα το βράδυ, θα γίνει η πρώτη από πολλές ουκρανικές κρατικές εταιρείες που θα αθετήσουν επίσημα τις υποχρεώσεις τους.

Δικηγόροι που συμβουλεύουν τους επενδυτές ομολόγων είπαν ότι συνέστησαν στους κατόχους ομολόγων να απορρίψουν τη συμφωνία, καθώς η Naftogaz παραμένει κερδοφόρα εταιρεία και έχει τα μετρητά στον ισολογισμό της για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Εάν η Naftogaz δεν πληρώσει, οι επενδυτές της θα μπορούν να ασκήσουν νομικές αγωγές και να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της στο εξωτερικό.

Μια πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχει δυνατότητα δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η Naftogaz σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ελβετία.Πηγή  www.bankingnews.gr
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID