EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ευλογιά των πιθήκων: O ιός «άλλαξε», απέκτησε νέο κλάδο και μεταδίδεται ακόμα περισσότερο

Σε πάνω από 2 μήνες, η αιφνιδιαστική έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες εκτός Αφρικής έφερε περισσότερες από 11.000 μολύνσεις.

Της Γιάννας Σουλάκη

Η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν σχεδόν 7.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από τα 11.000 συνολικά.

Στην Ελλάδα η παρουσία του ιού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αφού οι περισσότερες από τις 13 συνολικά λοιμώξεις, προέρχονται κυρίως από άτομα που επισκέφθηκαν τη χώρα μας από το εξωτερικό.

Με αυτά τα χαμηλά ποσοστά λοιμώξεων, “ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό”, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Οργανισμού.

Όλοι οι ασθενείς έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν στο Αττικό Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός” σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την νόσο, μάλιστα, 8 ασθενείς εισήλθαν στη χώρα μας ενώ προηγουμένως είχαν νοσήσει στο εξωτερικό (εισαγόμενα κρούσματα), 4 ήρθαν σε επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και 1 κρούσμα δεν ανέφερε, ούτε ταξίδι στο εξωτερικό, ούτε επαφή με ύποπτο κρούσμα (“ορφανό” κρούσμα).

Και οι 13 ασθενείς στην Ελλάδα είναι άνδρες, ενώ σε όλες τις χώρες οι άνδρες καταλαμβάνουν συντριπτικά ποσοστά στις μολύνσεις.

Ο ιός φαίνεται να απέκτησε νέα χαρακτηριστικά μέσω ενός νέου κλάδου

Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό η νόσος εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Από την πρόσφατη κλινική παρατήρηση μάλιστα, έχει φανεί πως ο ιός διασπείρεται ευκολότερα κατά τη σεξουαλική επαφή, ειδικά μεταξύ ανδρών (MSM).

Η φυλογονιδιωματική ανάλυση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στην τρέχουσα έξαρση της επιδημίας, αποκάλυψε μάλιστα, ότι ένας νέος κλάδος φαίνεται να εμφανίστηκε στην Ευρώπη στις αρχές Μαρτίου. Αυτός ο κλάδος, σε συνδυασμό με την πτώση της προηγούμενης ανοσίας από τα εμβόλια κατά της ευλογιάς (για όσους είχαν εμβολιαστεί), πιθανότατα συνέβαλε σημαντικά στην εξάπλωση του ιού, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση των υγειονομικών αρχών στην Ισπανία -χώρα που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως- αναφέρεται πως το 85,8% από τους περίπου 2.500 ασθενείς δήλωσε ως πιθανή οδό μετάδοσης την οικεία και παρατεταμένη επαφή κατά τη διάρκεια του σεξ.
Πηγή
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID