EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι μυστικές συμφωνίες της Uber αποκαλύφθηκαν – τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Τα στελέχη της Uber έβλεπαν τους εαυτούς τους ως «πειρατές» που κατέλαβαν τον κλάδο των μεταφορών, με τη βοήθεια φίλων υψηλού προφίλ, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν

Ένας σωρός εγγράφων της Uber που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης ανοίγει ένα παράθυρο στις εσωτερικές λειτουργίες του γίγαντα της κοινής χρήσης διαδρομών, που μερικές φορές ήταν βίαιη και άθλια προσέγγιση για να φτάσει να γίνει ένας παγκόσμιος κολοσσός. Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για τα λεγόμενα Uber Files.

Ο Gig giant που αποκαλύφθηκε

Τα αρχεία Uber Files αποκτήθηκαν από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian και μοιράστηκαν με άλλα μέσα για την προετοιμασία μιας σειράς εκθέσεων με βάση τη διαρροή. Κύριος συνεργάτης της είναι η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με έδρα τις ΗΠΑ. Τα αρχεία περιλαμβάνουν περισσότερα από 124.000 έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων 83.000 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων κειμένου από το 2013 έως το 2017. Ήταν μια περίοδος ταχείας παγκόσμιας επέκτασης για τον αμερικανικό κολοσσό, τον οποίο διοικούσε τότε ο συνιδρυτής Travis Kalanick. Ο ίδιος παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος το 2017 εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την εταιρική κουλτούρα της Uber.

Η Uber πρωτοστάτησε σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο gig-economy και πολλά κράτη δεν ήταν προετοιμασμένα γι’ αυτό, από ρυθμιστικής άποψης. Καθώς η εταιρεία προσέλκυε οδηγούς με διάφορα κίνητρα και μείωνε το κόστος ελαχιστοποιώντας τους φόρους, οι παραδοσιακοί οδηγοί ταξί διαμαρτυρήθηκαν για αυτό που θεώρησαν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι «πειρατές» του ridesharing

Τα στελέχη της Uber είχαν πλήρη επίγνωση του αμφίβολου νομικού τους καθεστώτος και αστειεύονταν με την προσπάθειά τους να παρακάμψουν τους κανονισμούς, όπως έδειξαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Έχουμε γίνει επίσημα πειρατές», έγραψε ένα άτομο σε μια συζήτηση για την τακτική της εταιρείας να «αποφεύγει την επιβολή της νομοθεσίας».

Η επιπόλαιη προσέγγιση που βασίζεται στην αντίληψη ότι είναι καλύτερο να ζητάς συγχώρεση παρά άδεια παρήγαγε αυτό που η εταιρεία χαρακτήρισε ως «πυραμίδα από σ*τ», συμπεριλαμβανομένων αγωγών από οδηγούς, διοικητικών διαδικασιών, ερευνών από ρυθμιστικές αρχές και άμεσων δικαστικών διαδικασιών.

«Kill switch» Ένας τρόπος για να παρεμποδιστούν προφανώς οι έρευνες ήταν η διακοπή της πρόσβασης στους διακομιστές της εταιρείας στις ΗΠΑ από τα περιφερειακά γραφεία, που αναφέρεται ως «kill switch» στις επικοινωνίες της Uber. Αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιδρομών σε χώρες όπως η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Ινδία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

Σε ένα κείμενο που εστάλη κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο Παρίσι το 2015, ο Thibaud Simphal, ο τότε διευθυντής της Uber France, είπε στον Mark MacGann, τον τότε επικεφαλής λομπίστα της εταιρείας στην Ευρώπη, ότι είχε χρησιμοποιήσει την τεχνική τόσες πολλές φορές που «πλέον το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να συνεχίσω να ενεργώ έκπληκτος».

Άλλα τεχνικά τεχνάσματα στρέφονταν κατά αστυνομικών που παρήγγειλαν διαδρομές για παγιδευμένες επιχειρήσεις. Σε ορισμένες χώρες, η εφαρμογή «έστελνε» αυτοκίνητα-φαντάσματα που δεν έφταναν ποτέ. Στη Δανία, η Uber συζήτησε τη δημιουργία «γεωγραφικών ζωνών αποκλεισμού» γύρω από τα αστυνομικά τμήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι εκ των προτέρων εγκεκριμένοι πελάτες θα μπορούσαν να καλούν βόλτες από αυτές τις τοποθεσίες.

Η βία «εγγυάται την επιτυχία»

Τα στελέχη της Uber φάνηκε να εκτιμούν τις ευκαιρίες εκμετάλλευσης της βίας κατά των οδηγών τους για να κερδίσουν λίγη δημόσια συμπάθεια. Το 2015, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στο Βέλγιο αποκάλεσε ένα περιστατικό, κατά το οποίο ένας διαδηλωτής πέταξε έναν σάκο με αλεύρι στον οδηγό και τους επιβάτες της Uber, «καλή ιστορία».

Σε μια ανταλλαγή απόψεων το 2016, ο Kalanick απέρριψε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των οδηγών της Uber στη Γαλλία, καθώς κάλεσε σε αντιδιαδήλωση για να αντιμετωπίσει ακτιβιστές οδηγούς ταξί. Όταν προειδοποιήθηκε από τον MacGann ότι ακροδεξιοί ακτιβιστές διείσδυσαν στη διαμαρτυρία και θα μπορούσαν να γίνουν βίαιοι, είπε: «Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Η βία εγγυάται την επιτυχία».

Περιστρεφόμενη πόρτα

Καθώς εκτελούσε τα σχέδια επέκτασής της, η Uber δεν φείδεται χρημάτων για την άσκηση πίεσης. Μόνο το 2016, ο προτεινόμενος παγκόσμιος προϋπολογισμός της ήταν 90 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις διαρροές. Η εταιρεία προσέλαβε αυτό που το ICIJ αποκάλεσε «τάγμα» ανθρώπων για να υπερασπιστεί εκ μέρους της, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Η Neelie Kroes, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσπάθησε και απέτυχε να λάβει εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ για τα εκτελεστικά όργανα για να γίνει λομπίστας της Uber πριν λήξει η 18μηνη περίοδος αναστολής της. Παρά το γεγονός αυτό, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμφανίστηκε να συνηγορεί υπέρ της εταιρείας, δήλωσε το ICIJ.

«Η σχέση μας με την NK είναι άκρως εμπιστευτική», δήλωσε ο MacGann στους συναδέλφους του, τέσσερις μήνες μετά την παραίτηση της Kroes από την Επιτροπή. Τα στελέχη της Uber ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να γίνει «η αφίσα για τις συζητήσεις γύρω από την «περιστρεφόμενη πόρτα/τον πελατειακό καπιταλισμό της τεχνολογίας». «

Φίλοι σε υψηλές θέσεις

Η εταιρεία κατάφερε να κερδίσει το αυτί πολλών ισχυρών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία, ένας ταχέως ανερχόμενος τεχνοκράτης με επιχειρηματικό προσανατολισμό, ο Εμανουέλ Μακρόν, έγινε καλός σύμμαχος στην κυβέρνηση, ο οποίος είχε «σαφή επιθυμία από την πλευρά του να εργαστεί γύρω από τη … νομοθεσία», σύμφωνα με τον MacGann.

Ο μελλοντικός πρόεδρος της Γαλλίας μπορεί να έπαιξε ρόλο στην επίλυση της κρίσης του 2015 στη Μασσαλία, όπου η αστυνομία ανέστειλε την υπηρεσία Uber σε ορισμένες συνοικίες λόγω μαζικών διαδηλώσεων. Σύμφωνα με διαρροές, ο Μακρόν, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Οικονομίας, υποσχέθηκε στον ΜακΓκάν να «εξετάσει προσωπικά το θέμα». Η απαγόρευση αναθεωρήθηκε «μετά από έντονη πίεση από την Uber», ανέφερε αργότερα μια εσωτερική ενημέρωση της εταιρείας.

Σε ένα παράδειγμα τέτοιας δικτύωσης, το 2016, ο Kalanick ανακατεύτηκε με το πλήθος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στο οποίο συμμετείχαν ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και ο George Osborne, ο τότε καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν ήρθε στην ώρα του. Ο Kalanick έστειλε μήνυμα σε έναν συνάδελφό του, λέγοντας ότι είπε στους ανθρώπους του αντιπροέδρου «ότι κάθε λεπτό που αργεί, είναι ένα λεπτό λιγότερο που θα έχει μαζί μου». Η ομιλία του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας μεταφορών που έδωσε ο CEO εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Biden, ώστε άλλαξε την ομιλία του για να επαινέσει τον επικεφαλής της Uber.

Τι είπε η Uber Η εταιρεία πέταξε τον Kalanick κάτω από το λεωφορείο, δηλώνοντας ότι «[δεν] υποχρεούται και δεν θα δικαιολογηθεί για συμπεριφορές του παρελθόντος που σαφώς δεν συνάδουν με τις σημερινές μας αξίες».

Εκπρόσωπος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου αρνήθηκε ότι υπήρξε παράβαση εκ μέρους του. Η δήλωση ανέφερε ότι ο Kalanick «ποτέ δεν ενέκρινε ενέργειες ή προγράμματα που θα εμπόδιζαν τη δικαιοσύνη» και «ποτέ δεν πρότεινε ότι η Uber θα έπρεπε να επωφεληθεί από τη βία εις βάρος της ασφάλειας των οδηγών».

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Πηγή: Russia Today (RT)ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID