EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Άρωμα εκλογών: Ποια χρέη σβήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ευεργετικές διατάξεις φέρνει η κυβέρνηση κάτι που αποτυπώνει ένα… ευνοϊκό κλίμα, το οποίο κατά πολλούς συνδέεται με ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Την παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Θα τεθεί όριο στα 10 χρόνια, μετά το οποίο θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με ασφαλιστικές οφειλές.

 Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην έχει γίνει αναζήτηση των χρεών.

Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, η ευεργετική διάταξη αφορά μόνο τους οφειλέτες που δεν έχουν αναζητηθεί μετά την παρέλευση της δεκαετίας. «Αν έχουν αναζητηθεί, δεν παραγράφονται. Όπως δεν παραγράφονται πουθενά και δεν παραγράφονταν και πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου» είπε ο κ. Χατζηδάκης. Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, σχολίασε ότι εάν παραγράφονταν οφειλές που έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ, θα υπήρχε ο «ηθικός κίνδυνος» οι οφειλέτες να έχουν το κίνητρο να είναι ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.

«Θα εκλογικεύσουμε το σύστημα και θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Διότι αν λέγαμε “δεν βαριέσαι, δεν έχεις πληρώσει για 10 χρόνια και μετά; τα χαρίζουμε”, θα έπρεπε να είναι κανείς ανόητος για να πληρώνει στον ΕΦΚΑ και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Το φθινόπωρο

Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του φθινοπώρου. Βασίζεται σε πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, την οποία έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός, καθώς είναι αντίθετος στην αρχή της ασφάλειας δικαίου και την αρχή της αναλογικότητας.

Πρακτικά, σε σχέση με την επικείμενη παραγραφή στη 10ετία, σημαίνει ότι αν περάσουν 10 χρόνια μεταξύ «γέννησης» ενός χρέους και της βεβαίωσής τους από τον e-ΕΦΚΑ, τότε ο επιπλέον χρόνος παραγράφεται. Η εν λόγω ρύθμιση θα ξεπαγώσει στην πράξη τον δρόμο της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολουμένους, οι οποίοι λόγω των υψηλών οφειλών προς τα Ταμεία δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.


Πηγή
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID