EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στα 500 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ - Προειδοποίηση Bruegel: Μη βιώσιμο δημοσιονομικά

Στα 500 δισ. ευρώ έχει εκτοξευθεί το κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think tank Bruegel, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιχειρούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών.

Το Bruegel προειδοποιεί ότι το κόστος είναι μη βιώσιμο δημοσιονομικά, ενώ αυξάνεται το χάσμα μεταξύ των χωρών, με την ΕΕ να απειλείται με κατακερματισμό.

Στα ύψη το δημοσιονομικό βάρος για την ΕΕ

Τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μέχρι στιγμής διαθέσει 314 δισ. ευρώ για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαθέσει 178 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του Bruegel που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Το αυξανόμενο δημοσιονομικό βάρος - οι δαπάνες της ΕΕ αντιστοιχούν στο 1,7% του ΑΕΠ του μπλοκ - έρχεται καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη παλεύουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές. Οι υπουργοί της ΕΕ διαπραγματεύονται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα μεταφέρει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει επίσης ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και στόχο για μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η Μόσχα περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου προς την περιοχή.

«Θα αυξηθεί το κόστος»

«Το ποσό αυτό πρόκειται να αυξηθεί καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν αυξημένες.
Αυτό είναι σαφές ότι δεν είναι βιώσιμο από την άποψη των δημόσιων οικονομικών", δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ερευνήτρια στο Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ενώ οι εκτιμήσεις του Bruegel περιλαμβάνουν μέτρα όπως επιδοτήσεις για θέρμανση και μέτρα για να διατηρηθούν κάποιες ενεργειακές εταιρείες λειτουργικές, δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την κλίμακα της στήριξης της σε όλη την Ευρώπη.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει την Uniper, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τη διοχέτευση 8 δισ. ευρώ στην εταιρεία και την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατέχει η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum Oyj.

Απειλή κατακερματισμού της ΕΕ

Το αυξανόμενο κόστος της ενεργειακής κρίσης απειλεί να διευρύνει τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Tagliapietra.

«Αυτό το επίπεδο παρέμβασης ενέχει τον κίνδυνο κατακερματισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη: Οι κυβερνήσεις με μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο θα διαχειριστούν αναπόφευκτα καλύτερα την ενεργειακή κρίση, ανταγωνιζόμενες τους γείτονές τους για τους περιορισμένους ενεργειακούς πόρους κατά τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε και πρόσθεσε: «Επομένως, είναι σημαντικό να σχεδιαστούν πολιτικές που μπορούν να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα».
Πηγή


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID