EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

DZ Βank: Η τέλεια καταιγίδα έρχεται στην ελληνική οικονομία

Η γερμανική τράπεζα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που επιτείνουν την αβεβαιότητα και ωθούν τις τιμές στην Ενέργεια αλλά και στα αγαθά γενικότερα ανοδικά…

Μαχαίρι βάζει στις εκτιμήσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη με νέο ενημερωτικό σημείωμά της η DZ Βank.

Η γερμανική τράπεζα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που επιτείνουν την αβεβαιότητα και ωθούν τις τιμές στην Ενέργεια αλλά και στα αγαθά γενικότερα ανοδικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η DZ Βank αναμένει για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,5% το 2022, αλλά ύφεση -1,2% το 2023.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 10% το 2022 και στο 6,6% το 2023… ενώ προβλέπεται έλλειμμα -5% το 2022 και χρέος στο ύψος του 194% επί του ΑΕΠ…


Παράλληλα, για την Ευρωζώνη εκτιμά ανάπτυξη στο 2,6% το 2022 και ύφεση -1,0% το 2023.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 8,2% και το 6,1%, αντίστοιχα.Πόλεμος στην Ουκρανία…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με την ΕΕ να διατηρεί σε ισχύ τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Αυτό έχει προκαλέσει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας.

Την περασμένη άνοιξη, η διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία εξακολουθούσε να θεωρείται σοβαρός οικονομικός κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πλέον, αναφέρει η DZ Bank, από τον περασμένο μήνα, η Ρωσία στην πραγματικότητα δεν διοχετεύει πλέον φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Αυτό δημιουργεί μια τεταμένη κατάσταση στην Ευρώπη.

Μοιραία, η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να διολισθήσει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με την αβεβαιότητα, επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο την οικονομία.

Από την άλλη, λόγω των προσπαθειών που καταβλήθηκαν στην Ευρώπη, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου γέμισαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Επίσης, η ανεπάρκεια φυσικού αερίου στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να αποφευχθεί αν υποθέσουμε ότι οι μέσες θερμοκρασίες του χειμώνα παραμείνουν σε ένα επίπεδο που ταιριάζει σε εύκρατη ζώνη
Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ουσιαστικά η παροχή φυσικού αερίου το χειμώνα, είναι απαραίτητη η εξοικονόμηση κατανάλωσης.Αναμφίβολα, αυτό θα επηρεάσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και χωρίς φυσική έλλειψη φυσικού αερίου, η κρίση φυσικού αερίου οδηγεί σε υψηλό οικονομικό κόστος.

Οι τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια από μόνες τους οδηγούν σε σημαντικούς περιορισμούς στη βιομηχανία, καθώς ορισμένες διαδικασίες παραγωγής καθίστανται ασύμφορες και ως εκ τούτου διακόπτονται.

Έτσι, αφενός, ο μηχανισμός τιμών λειτουργεί και διασφαλίζει ότι οι στόχοι εξοικονόμησης για την κατανάλωση φυσικού αερίου είναι επιτεύξιμοι μέσω των μερικών στάσεων παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανεπιθύμητες απώλειες δημιουργίας αξίας.
Επιπλέον, οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι πληθωριστικές πιέσεις ευρείας βάσης στους τομείς των αγαθών και των τροφίμων οδηγούν σε αυξημένη απροθυμία για δαπάνες.

Μοιραία, η κατανάλωση δέχεται σοβαρές πιέσεις.

Αυτό αντανακλάται στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία πρόσφατα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό.


ΠηγήΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID