EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ατιμωρησία ..Το μεγαλύτερο σκάνδαλο με τις μιζες Siemens έκλεισε με παραγραφή

Αθώοι όλοι οι εμπλεκόμενοι (προεξάρχοντος του Χριστοφοράκου), παρότι η εταιρία παραδέχτηκε την ενοχή της.

Την ακριβή απεικόνιση του τεράστιου «πλυντηρίου» που στήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα προκειμένου να ξεπλυθούν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, τα οποία άδειασαν τα δημόσια ταμεία και οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση του ελληνικού λαού, αποτελεί η χθεσινή αθωωτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Είχε προηγηθεί, μερικά χρόνια νωρίτερα, η συμφωνία-ταφόπλακα με τη γερμανική εταιρία για την αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία, παρά το γεγονός πως έγινε ακόμη και νόμος του κράτους, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε αθώους τους 20 από τους 22 κατηγορουμένους για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, ενώ για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 έκρινε πως έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής. Αξίζει να σημειώσουμε πως για τον Χρήστο Καραβέλα, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι φυγόδικος και εκκρεμεί σε βάρος του ποινή κάθειρξης 15 ετών από πρωτόδικη απόφαση, δεν εξετάστηκε η ποινική του μεταχείριση επειδή δεν είχε ασκήσει έφεση. Αντίστοιχα, δεν εκφωνήθηκε απόφαση για τον Δημήτρη Γυφτόπουλο, ο οποίος έχει αποβιώσει.

Μετά τη χθεσινή απόφαση, που αποτελεί προϊόν πολλαπλών μεθοδεύσεων και καθυστερήσεων στην απόδοση δικαιοσύνης του σκανδάλου στη χώρα μας, «καθαρός» φυσικά είναι πλέον και ο μεγάλος φυγάς τους σκανδάλου Siemens, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος εδώ και 13 χρόνια βρίσκεται στη Γερμανία, τη χώρα που τον προστάτευσε αρνούμενη να τον εκδώσει στην Ελλάδα.

Όλοι ασφαλώς θυμούνται πως, τον Μάιο του 2009, ο άλλοτε ισχυρός άντρας της Siemens στην Ελλάδα, ενώ είχε ζητήσει δύο παρατάσεις προκειμένου να εμφανιστεί στον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, διέφυγε στη Γερμανία. Συνελήφθη τελικά μετά την έκδοση του πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του, τον Ιούνιο του 2009, στην πόλη Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας, όπου είχε καταφύγει, όμως τα γερμανικά δικαστήρια τον προστάτευσαν.

Και η Siemens, όπως ακριβώς και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, έχουν παραδεχθεί πως εφήρμοζαν διεφθαρμένες πρακτικές στη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα με έναν μαγικό τρόπο ποτέ δεν φτάνουν αποζημιώσεις στα ταμεία του κράτους…

Τον Ιανουάριο του 2011, η Εξεταστική Επιτροπή που μελετούσε το σκάνδαλο Siemens, στην οποία από τα 19 μέλη τα 16 ήταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είχε εκτιμήσει από το βήμα της Βουλής ότι η αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου θα έφτανε τα 250.000.000 ευρώ, προκαλώντας σχόλια για λεόντειο συμφωνία, αφού η χώρα μας εξασφάλιζε ελάχιστα σε σχέση με τη ζημιά.

Τελικά, ασφαλώς ακόμη και αυτή η πενιχρή συμφωνία βούλιαξε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προωθείται προς τη λήθη και κάθε οικονομική αξίωση από τη Novartis.

Αναλυτικά η απόφαση για όλα τα πρόσωπα:

Μιχαήλ Χριστοφοράκος: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
Πρόδρομος Μαυρίδης: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
Αλέξανδρος Αθανασιάδης: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.
Karl Friedrich Eduard Pierer Von Esch: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.
Thomas Ganswindt: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
Jörg Michael Kutschenreuter: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
Reinhard Herbert Siekaczek: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
Wolfgang Paul Wilhelm Rudolph: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.
Heinz Wolfgang Ernst Keil Von Jagemann: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
Franz Joseph Richter: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.
Γιώργος Σκαρπέλης: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις λόγω παραγραφής.
Νικόλαος Νίντο: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις λόγω παραγραφής.
Γιώργος Αργυρόπουλος: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις λόγω παραγραφής.
Δημήτριος Κουβάτσος: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.
Παναγιώτης Νικάκης: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
Γιώργος Καλδής: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.
Αλέξανδρος Λέτσας: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.
Φάνης Λυγινός: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.
Jean Claude Oswald: Παύεται οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.
Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα: Αθώα.


Πηγή  olympia.gr
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID