EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κόλπο 20 ΔΙΣ για να τα πάρει το FUNT Μητσοτάκη ..Η Κορούλα μπίζνες & σας κόβουν το ρεύμα

Την ώρα που τα εκατομμύρια των καταναλωτών παθαίνουν ηλεκτροπληξία βλέποντας τις νέες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν για τον μήνα Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο με λογαριασμούς -ΣΟΚ, οι μπίζνες και οι μεθοδεύσεις με θύμα εκτός από τον ελληνικό λαό και την άλλοτε κραταιά ΔΕΗ βρίσκονται σε πλήξη εξέλιξη.

Μεθοδεύσεις οι οποίες όχι μόνο ευλογούνται αλλά και καθοδηγούνται από το Μέγαρο Μαξίμου αφού στον ελάχιστον χρόνο που έχει μπροστά του για την παραμονή του στην εξουσία ο Κούλης προσπαθεί να «μαζέψει» ό,τι μπορεί στην τελευταία παρτίδα του χρήματος. Και μιλάμε για μπίζνες πολλών δεκάδων δις ευρώ –υπολογίζονται πλέον  πάνω από 20 δις για την ερχόμενη σεζόν- τα οποία μάλιστα πληρώνουμε οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσα από το μεγάλο κόλπο των μηνιαίων κρατικών επιδοτήσεων προς τους παρόχους για να κάνουν τις …εκπτώσεις με τα δικά μας λεφτά.

Οι τιμές που ανακοινώνονται διαρκώς από τους παρόχους, όπως διαπίστωσαν οι πάντες με αποτέλεσμα να γίνεται χαμός τα τελευταία 24ωρα, είναι ως γνωστόν αυξημένες έως και 65% σε σχέση με τις τιμές του Αυγούστου. Το πονηρό σημείο της υπόθεσης όμως είναι άλλο. Και δεν είναι τυχαίο αλλά ούτε είναι και αθώο. Το εντελώς αντίθετο.

Αυτό που έγινε λοιπόν είναι ότι πλέον οι χρεώσεις που κάνει οι ΔΕΗ είναι ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ από τους ιδιώτες παρόχους. Αυτό μάλιστα συμβαίνει από τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά. Και για την ακρίβεια, από φθηνότερη που ήταν η ΔΕΗ τώρα έχει το πιο ακριβό τιμολόγιο για τα νοικοκυριά.

Μια απλή σύγκριση στις τιμές που επίσημα έχουν ανακοινωθεί επιτρέπει στον καθένα να βγάλει το συμπέρασμά του:

Για τον Αύγουστο, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο σύστημα, το κόστος που είχε ανακοινωθεί από την ΔΕΗ ήταν το εξής: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 Euro/kwh. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 Euro/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 Euro/kwh. Η αμέσως υψηλότερη χρέωση ήταν από την εταιρεία Nrg: 0,499-0,569 Euro/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής. Η ΔΕΗ είχε επομένως μέχρι και αυτόν τον μήνα το χαμηλότερο τιμολόγιο και τις πιο συμφέρουσες τιμές. Κι εδώ να θυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει στην αγορά ενέργειας τα τιμολόγια ανακοινώνονται κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Παράλληλα οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή κάθε μήνα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ποινή-πρόστιμο αποχώρησης. Δημιουργήθηκε έτσι η εντύπωση ότι η ΔΕΗ μπαίνει δυνατά στον ανταγωνισμό για να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Και μάλιστα άρχισε να παρατηρείται και μια τάση «στήριξής» της μέσα στην κοινωνία και τους καταναλωτές κόντρα στους ολιγάρχες της ενέργειας που γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα κοράκια.

Αμ δε, όμως. Αυτό ήταν μια παγίδα και μια σκόπιμη παραπλάνηση, για να δημιουργηθούν κάποιες αρχικές εντυπώσεις και κυρίως για να μην γεννηθούν αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή. Οι πραγματικές προθέσεις αποκαλύφθηκαν στην δεύτερη φάση και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο. . Στα νέα τιμολόγια, στη ΔΕΗ μια κιλοβατώρα θα πωλείται προς 0,788 ευρώ από 0,486 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή για τον Αύγουστο. Η τιμή για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών ανά μήνα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ η νυχτερινή χρέωση ανήλθε στα 0,747 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η αμέσως …χαμηλότερη χρέωση είναι από την Protergia με 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Όλοι οι άλλοι πάροχοι βρίσκονται κι αυτοί στα ίδια επίπεδα –τι στο καλό καρτέλ θα ήταν αλλιώς;- αλλά όλοι είναι φτηνότεροι από την ΔΕΗ.
Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό κίνητρο να πάει πια και πολύ περισσότερο να γυρίσει στην ΔΕΗ. Κι ενώ πριν από ένα μήνα δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι δίνουν κίνητρα στα νοικοκυριά να εμπιστευθούν την ΔΕΗ, τώρα -κυνικά και ωμά- προκαλούν την εντελώς αντίθεση τάση: «Αφού η ΔΕΗ είναι η ακριβότερη για να μείνει κανείς σε αυτήν αφού οι άλλοι κάνουν και κάποιες προσφορές κλπ;» Γνώστες του χώρου μάλιστα τονίζουν ότι το ίδιο σκηνικό θα υπάρξει και τους επόμενους μήνες και οι τιμές της ΔΕΗ θα κινούνται στα ίδια επίπεδα με των άλλων παρόχων. Θα μονιμοποιηθεί επομένως αυτή η κατάσταση και έτσι θα μεγαλώνει η διαρροή των πελατών της προς όφελος των εταιρειών των ολιγαρχών.

Η έμμεση πριμοδότηση των ολιγαρχών όμως είναι το ένα σκέλος. Το άλλο έχει να κάνει με τη συνειδητή απαξίωση των ΔΕΗ ώστε στην πορεία του χρόνου -και με «εργαλείο» την ενεργειακή κρίση- να μπορέσει να προχωρήσει κι άλλο η ιδιωτικοποίησή της και η παράδοσή της στα ξένα συμφέροντα. Και μάλιστα το σχέδιο έχει δρομολογηθεί από τη στιγμή που δόθηκε το πρώτο 10% στο αμερικανικό private equity fund –δηλαδή σε απλή μετάφραση …κερδοσκοπικό fund- με την ονομασία CVC Capital. Κι αυτό δεν είναι ένα …οποιοδήποτε fund σε αυτό βρέθηκε να έχει προσληφθεί με γερές αποδοχές η κόρη του Μητσοτάκη, Σοφία. Με την ευρύτερη ή και τη στενότερη επομένως έννοια είναι «οικογενειακών συμφερόντων» του Κούλη…

Αυτό μάλιστα ήταν μόνο η αρχή διότι ήδη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την οποία μπήκε το fund δεν προβλέπει ταβάνι το 10% με αποτέλεσμα να μπορεί το CVC να αυξήσει τη θέση του αφού πάρει άδεια από το βασικό μέτοχο με σχετικό αίτημα. Από το ίδιο το ενημερωτικό της ΔΕΗ δεν προκύπτει τέτοιος περιορισμός αλλά μόνο η υποχρέωση διακράτησης των μετοχών για 180 ημέρες από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Όσο πιο απαξιωμένη επομένως είναι η ΔΕΗ από εδώ και πέρα –χάνοντας πελατεία και μερίδιο στην αγορά- τόσο πιο πολύ κοψοχρονιά θα μπορούν να αρπάξουν και την υπόλοιποι οι εντιμότατοι φίλοι της οικογένειας Μητσοτάκη.


Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID