EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρένο που έρχεται καταπάνω μας ο πόλεμος στην Ουκρανία – 90 δισ. μέχρι τώρα ο «λογαριασμός»

Φόβοι για προβλήματα στην ενέργεια και τον επόμενο χρόνο, ανησυχία για τον πληθωρισμό οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και βέβαια για τις κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, εκφράστηκαν στο συνέδριο, East Med & Southeast Europe, που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες

Σαν ένα τρένο που έρχεται καταπάνω μας, περιέγραψε την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία η Μέγκαν Γκρην (Megan Greene), senior fellow, M-RCBG, Harvard Kennedy School.

Σύμφωνα με τη Μέγκαν Γκρην, «υπήρχαν ευάλωτα σημεία στην Ευρώπη και πριν αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν αυτός που πυροδότησε την κρίση, επισημαίνοντας πως η ελπίδα είναι να υπάρξει ένας κάποιος οικονομικός συντονισμός «αλλά μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται κάτι τέτοιο».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στην Ευρώπη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και χαρακτήρισε ως ανησυχητικό το γεγονός ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, θα επισκεφθεί μόνος, τον ερχόμενο μήνα, την Κίνα, παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Μακρόν, προσφέρθηκε να πάει μαζί του. «Με ανησυχεί η ενότητα της Ευρώπης, ιδίως για την επόμενη χρονιά», ανέφερε.

90 δισ. ο ευρωπαϊκός «λογαριασμός»

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε λόγο για μακροοικονομική βοήθεια ύψους 90 δισ. ευρώ που έχει δοθεί στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας πως το γεγονός ότι οι Ουκρανοί είναι ακόμη σε θέση να μάχονται οφείλεται και στο γεγονός ότι η ΕΕ τους στήριξε.

Σε σχέση με τις ανησυχίες που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις, ο Reinhard Felke, director for policy, strategy and communication, DG ECFIN and European Commission, είπε ότι, αν και το καλοκαίρι προβλέψαμε όλους τους κινδύνους που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται, μεταξύ άλλων τον πληθωρισμό που είναι υψηλός, καθίσταται εμφανές ότι δεν είναι πλέον μόνο ο ενεργειακός τομέας που τον πυροδοτεί, αλλά και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις (πχ. η τεχνική ύφεση στην αμερικανική οικονομία, η ισχνή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας λόγω της πολιτικής zero covid κ.ά).

Προς το παρόν (!), γεμάτες

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια, σημείωσε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες προς το παρόν, αλλά αυτή είναι μια από τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη την επόμενη ίσως χρονιά.

Οι ενεργειακές ανάγκες για φέτος θα εξυπηρετηθούν αλλά η επόμενη χρονιά θα είναι πιο δύσκολη, επισήμανε, από την πλευρά της η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Bruegel.

Τέλος, ο Μ.Σχοινάς ισχυρίστηκε ότι ο χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών «θα είναι εντάξει από όλες τις πλευρές» (!).


Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID