EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Χαμός με την… «αστυνομία ανέργων»: Οι ποινές για τους απείθαρχους και οι οργισμένες αντιδράσεις

Διαγραφή από το μητρώο και πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ!

Αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει το νέο «ποινολόγιο» για τους ανέργους, το οποίο εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4921/2022, με την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη.

Πλέον, οι άνεργοι θα ελέγχονται από υπαλλήλους της ΔΥΠΑ και αν τυχόν αρνηθούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης ή θέσεις εργασίας, τότε θα είναι αντιμέτωποι με ποινές αλλά και με διαγραφή από το μητρώο. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες θα προβλέπεται επιστροφή χρημάτων αλλά και πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, το  ποινολόγιο προβλέπει:

  • Διαγραφή από το μητρώο για δύο έτη σε περίπτωση άρνησης τριών θέσεων εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του ανέργου.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος, σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση παράλειψης σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση εγγραφής πολίτη ο οποίος ενώ δηλώνει άνεργος, απασχολείται είτε με σύμβαση ή σχέση εργασίας είτε ως αυτοαπασχολούμενος.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες για όποιον αρχίσει να απασχολείται χωρίς να το δηλώσει στη ΔΥΠΑ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός 12 μηνών, χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, τυχόν παροχές που έχουν καταβληθεί θα αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, ενώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.
  • Προβλέπεται προσωρινή διαγραφή από το μητρώο ΔΥΠΑ για χρονική διάρκεια ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης και αναζήτηση παροχών που τυχόν έχουν καταβληθεί, σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης του ανέργου ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Μητρώο. Το ίδιο ισχύει και εάν ο άνεργος παραλείψει να τα επικαιροποιήσει.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ποικίλα σχόλια, με πολλούς να σημειώνουν ότι αντί η κυβέρνηση να προσπαθήσει να μειώσει τα ποσοστά των ανέργων, την ώρα που η χώρα μας, είναι πρώτη στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη, επιβάλλει μια τιμωρητική και αστυνομοκρατική αντίληψη.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ σημειώνει ότι «με την εφαρμογή του νόμου ”Δουλειές ξανά”, που μόνο δουλειές δεν προσφέρει, προσφέρει αθρόες διαγραφές ανέργων μέχρι και 2 χρόνια από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, μετατρέποντας μια ευαίσθητη δημόσια υπηρεσία σε “αστυνομία ανέργων”»

Η ανακοίνωση:

«”Έρχεται η Αστυνομία Ανέργων”

Η αστυνομοκρατική αντίληψη της Διοίκησης του ΟΑΕΔ ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα. Από την τοποθέτηση νέων συστημάτων εισόδου των εργαζομένων στις υπηρεσίες με μπάρες…..στην αστυνομία ανέργων. Έτσι αντιλαμβάνονται οι διοικούντες τη σχέση του κράτους με τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Χθες, Τρίτη, 27/9/2022, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Πρωτοψάλτης, εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, την εφαρμογή του ποινολογίου των ανέργων, εκμεταλλευόμενος την απουσία εκπροσώπων εργαζομένων, που με απόλυτο σχεδιασμό αλλά παράνομα έχει φροντίσει να μην εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι, παρά τη γραπτή, πρωτοκολλημένη και υπογεγραμμένη πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας. Δεν είχε, μάλιστα, την ευθιξία ο κ. Διοικητής να καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έστω για διατύπωση γνώμης, για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Διοικητής είχε φέρει το θέμα στο ΔΣ του ΟΑΕΔ με την προηγούμενη σύνθεση, το απέσυρε όμως άρον-άρον μετά τις αντιδράσεις.

Η εφαρμογή του νόμου «Δουλειές ξανά», που μόνο δουλειές δεν προσφέρει, προσφέρει αθρόες διαγραφές ανέργων μέχρι και 2 χρόνια από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, μετατρέποντας μια ευαίσθητη δημόσια υπηρεσία σε “αστυνομία ανέργων”.

Είναι καθαρό πως η Ομοσπονδία θα αντιδράσει με κάθε τρόπο, συνδικαλιστικά (απεργία-αποχή) και δικαστικά (ακύρωση της απόφασης, κακή σύνθεση του ΔΣ), στην εφαρμογή αυτού του παράλογου ποινολογίου.

Για το ΔΣ

ο Πρόεδρος ο Γ.Γραμματέας

Μακράκης Γ. Τηλιγάδας Κ.”.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ καταγγέλλει ότι ο Διοικητής της ΔΥΠΑ «αύξησε τον μισθό του με διαδικασίες εξπρές κατά 1.000 ευρώ μετά την ψήφιση του νόμου “Δουλειές Ξανά”. Ο ίδιος αυτός κ Διοικητής θα κυνηγά και θα διαγράφει για 2 χρόνια τους ανέργους που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις».

Παράλληλα, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ σημειώνει: «Το συγκεκριμένο άρθρο αντιμετωπίζει τα θύματα ως θύτες και εν δυνάμει παραβάτες. Δημιουργεί μια σύνθετη και ασφυκτική κατάσταση για τον κάθε άνεργο, που θα “πρέπει” να νιώθει υπόλογος που δεν βρίσκει μεροκάματο, που θα “πρέπει” να αποδεικνύει ότι είναι σταθερά άνεργος και ότι ψάχνει αδιάκοπα για δουλειά, να δέχεται ασυζητητί ό,τι θέση και πρόγραμμα κατάρτισης του προταθεί προκειμένου να μην τιμωρηθεί. Θυμίζουμε πως η μόνιμη – σταθερή εργασία είναι έξω από τον προσανατολισμό του Οργανισμού, αφού και οι όποιες ρήτρες είχαν οι επιχειρήσεις για να διατηρούν τους εργαζόμενους στην εργασία, έστω και για 6 – 12 μήνες μετά το τέλος των περίφημων προγραμμάτων απασχόλησης, είναι πλέον ανύπαρκτες.

Κυβέρνηση και εργοδοτικές ενώσεις επιχειρούν με το “μαστίγιο” και το “καρότο” να δώσουν στην επίσημη πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας στοιχεία εξαναγκασμού, εκβιασμών, τιμωρίας. Παράλληλα προσφέρουν χώρο και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα διάφορα τρωκτικά – παράσιτα της ανεργίας, που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία».

Την ίδια στιγμή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες κάνουν λόγο για απαράδεκτη εξέλιξη, την ώρα που στη χώρα μας, παρατηρούνται άθλιες συνθήκες εργασίας, με μισθούς πείνας, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για κυβέρνηση που απειλεί και τρομοκρατεί τους πολίτες.

Πηγή: newsbreak.gr
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID