EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Νόμος – χάρισμα με αναδρομική ισχύει για φοροαπαλλαγή δεκάδων εκ. ευρώ στο ίδρυμα Ωνάση! Δεν πληρώνει ούτε ευρώ τσακιστό για όλα τα ακίνητα – παλάτια που έχει στην ιδιοκτησία του. Οι Offshore και το Λίχτενσταϊν

Εάν αυτό δεν είναι σκάνδαλο τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους! Aπώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ υφίσταται το Ελληνικό Δημόσιο από τις εξαιρέσεις του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (15%) που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά δεν άλλαξε ούτε γράμμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πλέον κραυγαλέα εξαίρεση (που για αυτό έγινε ο νόμος) είναι αυτή του Ίδρυμα Ωνάση στο οποίο ηγείται ο Αντώνης Παπαδημητρίου, γιός του Στέλιου Παπαδημητρίου ο οποίος υπήρξε προσωπικός δικηγόρος του Ωνάση και ένας εκ των τριών εκτελεστών της διαθήκης του.

Το Ίδρυμα χωρίζεται σε δύο τομείς: στο Επιχειρηματικό Ίδρυμα και το Κοινωφελές Ίδρυμα.

Το Επιχειρηματικό Ίδρυμα δραστηριοποιείται κυρίως στη ναυτιλία, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει “ημέρες δόξης”.

Η ναυτιλιακή εταιρεία η Olympic Shipping and Management διαχειρίζεται έναν στόλο συνολικής χωρητικότητας 5 εκ. τόνων DWT, αποτελούμενο από 19 δεξαμενόπλοια.

Τα τελευταία χρόνια μετά την αλματώδη άνοδο των τιμών του πετρελαίου οι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν θησαυρίσει από τις τιμές των ναύλων οι οποίες που έχουν εκτοξευθεί .

Αναφορικά με τα κομμάτι του Πολιτισμού πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η η σύζυγος του κ. Παπαδημητρίου, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου.Σύμφωνα με το νόμο που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2019, εφαρμόστηκαν εξαιρέσεις στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων ύψους 15% με τον οποίο επιβαρύνονται όσα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο Ειδικός Φόρος υπολογίζεται ετησίως σε 15% επί της αντικειμενικής αξίας του εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου.

Από τον εν λόγω φόρο εξαιρείται το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς από το 2019 με τροπολογία που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, απαλλάσσεται από την καταβολή του Ειδικού Φόρου Ακινήτων ύψους 15%.

Δηλαδή, το Ίδρυμα, υπό την προεδρεία του Αντώνη Παπαδημητρίου και της συζύγου του Αφροδίτης Παναγιωτάκου, δεν πληρώνει φόρο για το ΕΦΑ για κάθε ακίνητό του, όπως και στο επιβλητικό κτίριο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στη λεωφόρο Συγγρού.

Η διάταξη μάλιστα, που ισχύει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, είχε αναδρομική ισχύ από το 2013.

Τα ερωτήματα


Την ώρα που η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με το νέο συνυποσχετικό μεταξύ της ΕΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν αποφασίσει να αυξήσουν τα χρήματα που δίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό κατά 50%, δείχνοντας εμπράκτως τη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας στη χώρα, το Ίδρυμα Ωνάση (που περιλαμβάνει εκτός από την Στέγη και την ναυτιλιακή εταιρεία) συνεχίζει να απολαμβάνει το ευνοϊκό καθεστώς εδώ και τρία χρόνια.

Τρία χρόνια μετά, παραμένει άγνωστο αν την ίδια «ασυλία» απολαμβάνουν και άλλα Ιδρύματα της χώρας, καθώς ο νόμος του 2019 αναφέρει ρητά το Ίδρυμα Ωνάση και μάλιστα, με στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η αναδρομική ισχύς του μέτρου.

Άγνωστο παραμένει και το κόστος αυτής της απαλλαγής στα κρατικά ταμεία, που για 50 – 55 εκατ. ευρώ αναγκάστηκε να καταργήσει το επίδομα στο πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα η τιμή του να εκτοξευθεί πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες πληθωριστικές πιέσεις λόγω και του οδικού μεταφορικού κόστους.

Από τα ερωτήματα δεν μπορούσε να λείπει και το πολιτικό σκέλος, καθώς η τροπολογία κατατέθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα, με αναδρομική ισχύ σχεδόν τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές. Την ίδια ώρα, όμως, η σημερινή κυβέρνηση που τείνει να εξαντλήσει την τετραετία διακυβέρνησης, δεν έχει ασχοληθεί καν με το θέμα του Ειδικού Φόρου Ακινήτων.Πηγή: edolio5.blogspot.com
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID