EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Νέες αυξήσεις- «φωτιά» σε όλα τα είδη και νέο «τσουνάμι» ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ έρχονται να «πνίξουν» τα νοικοκυριά!

«Ποδαρικό» με νέες αυξήσεις στα τρόφιμα φαίνεται πως θα κάνουν τα νοικοκυριά το 2023, καθώς τα σούπερ μάρκετ παραλαμβάνουν νέους, «φουσκωμένους» τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές τους σχεδόν σε όλα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Νέοι τιμοκατάλογοι με αυξήσεις 10% φέρνουν «κύμα» ανατιμήσεων

«Κυνηγάμε όλοι τις προσφορές…Τι να κάνουμε; Οι προσφορές καλές είναι. Τουλάχιστον εκεί δεν έχουμε παράπονο» δηλώνουν χαρακτηριστικά καταναλωτές σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, που επισημαίνουν ότι έχουν περικόψει τον αριθμό των ποσοτήτων που αγοράζουν.

Τα αναψυκτικά και τα κρασιά είναι τα πρώτα προϊόντα που κόβουν οι καταναλωτές από τις αγορές τους προκειμένου να μειώσουν τον λογαριασμό.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι περιλαμβάνουν αυξήσεις στα πουλερικά, το μοσχάρι, τα αυγά, τη φέτα αλλά και σχεδόν όλους τους κωδικούς.

Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές στα ράφια – «Σαφάρι» για προσφορές

«Νέες αυξήσεις έχουμε…Όχι μόνο από τις πολυεθνικές. Από όλες τις εταιρίες. Όταν ανεβαίνει το κόστος μεταφοράς, το κόστος παραγωγής, όλα θα ανέβουν…Αλλά αν δεν επιδοτήσουν το κόστος μεταφοράς, το κόστος παραγωγής, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα» δηλώνει ο ιδιοκτήτης συνοικιακού σούπερ μάρκετ.

Εκτός από τις τιμές και οι προσφορές βρίσκονται υπό πίεση. Συνεχώς μειώνονται σε κωδικούς που φεύγουν γρήγορα όπως τα καθαριστικά είδη, τα είδη προσωπικής υγιεινής αλλά και τα τρόφιμα.

Θα μας σώσει το «καλάθι των παιχνιδιών»;

Πέρα από το καλάθι για το εορταστικό τραπέζι, στις 14 Δεκεμβρίου έρχεται και ο… σάκος του Αϊ Βασίλη, δηλαδή των «καλάθι των παιχνιδιών», από τις αλυσίδες καταστημάτων των συγκεκριμένων ειδών.

Θα περιλαμβάνει προσχολικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, μίμησης και προϊόντα από όλες τις βασικές κατηγορίες, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων.

Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να μας σώσει από τη ‘λαίλαπα’ της ακρίβειας το συγκεκριμένο καλάθι, που αποτελεί απλά, ακόμα ένα επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Άσχημα νέα για ρεύμα και καύσιμα

Ένα νέο κύμα αυξήσεων αναμένεται και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου αλλά και των καυσίμων κίνησης. Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο Οκτώβριος και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου είχαν τρέξει με σημαντικές μειώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου TTF. Είναι χαρακτηριστικό πως το αέριο στο ολλανδικό hub είχε υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα των 229 ευρώ/MWh στις 28 Σεπτεμβρίου στα 105,4 ευρώ/MWh στις 11 Νοεμβρίου.

Η βουτιά πάνω από 50% οδήγησε και τους παρόχους ρεύματος στην ελληνική αγορά να ρίξουν τις τιμές για τους μήνες Νοέμβριο αλλά και για τον Δεκέμβριο. Οι μειώσεις έφτασαν σε ορισμένα τιμολόγια να είναι ακόμη και 46%, ενώ σε συνδυασμό και με τις κρατικές επιδοτήσεις οι τιμές λιανικής σε ορισμένους προμηθευτές υποχώρησαν και σε επίπεδα προ κρίσης.

Για τον Οκτώβριο η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε πέσει σχεδόν κατά 50% έναντι του Σεπτεμβρίου αφού διαμορφώθηκε στα 232,60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αλλά και τον Νοέμβριο η χονδρεμπορική τιμή κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα στα 233,23 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ρεύμα Από τις 11 Νοεμβρίου όμως μέχρι και χθες, οι τιμές του αερίου TTF τραβούν και πάλι την ανιούσα.

Αυξήθηκαν κατά περίπου 30% και στις 30 Νοεμβρίου το TTF ξεπέρασε και τα 146 ευρώ/MWh. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν τις αυξήσεις να συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο. Όπως σημειώνουν όσο πλησιάζει ο χειμώνας τα αποθέματα φυσικού αερίου θα υποχωρούν και οι ενεργειακές ανάγκες θα αυξάνονται με την προσφορά σε LNG να περιορίζεται.

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα δουν τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο τον Ιανουάριο καθώς οι εταιρείες ενέργειας θα ανακοινώσουν τις τιμές λιανικής στις 20 Δεκεμβρίου. Μετά από ένα 20ήμερο μειώσεων των τιμών της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, οι αναλυτές και στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών βλέπουν επάνοδο των ανατιμητικών κινήσεων.

Στις βενζίνες ήδη αναμένεται να φανούν αυξήσεις της τάξης των 0,02 ευρώ/λίτρο, ενώ είχαν προηγηθεί μειώσεις της τάξης των 0,13 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε σε σχέση με τις 8 Νοεμβρίου στα επίπεδα των 1,969 ευρώ/λίτρο.

Βουτιά πάνω από 0,262 ευρώ/λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου είχε σημειώσει και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που υποχώρησε στα 1,15 ευρώ/λίτρο. Τα διυλιστήρια αποφάσισαν να συνεχίσουν την εκπτωτική πολιτική, ψαλιδίζοντας όμως κατά περίπου 0.03 ευρώ/λίτρο τις εκπτώσεις. Αυτή η επιβάρυνση θα φανεί στις αντλίες από αυτήν την εβδομάδα.

Οι ανατιμήσεις στην αγορά των καυσίμων αποδίδονται αφενός στις πολλές συντηρήσεις που είναι σε εξέλιξη σε διυλιστήρια της Ευρώπης με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι περιορισμένη. Την ίδια στιγμή οι ηλεκτροπαραγωγοί ζητούν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο, το οποίο ακριβαίνει ξανά.

Οι ίδιοι αναλυτές βλέπουν αναστάτωση στις αγορές τόσο με την υπόθεση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο για τη μεταφορά του από τις ευρωπαϊκές ναυτιλιακές όσο και στις κυρώσεις που θα επιβληθούν τον Φεβρουάριο στο προϊόν.


Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID