EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Qatargate: Mε εντολή φον ντερ Λάϊεν, επείγουσα έρευνα για τις επαφές του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου

Τις σχέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Fight Impunity αλλά και τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους ερευνά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen. Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει παγιδευτεί σε μια σειρά από καταγγελίες διαφθοράς σχετικά με την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή ζητά επίσης από τον ίδιο τον Αβραμόπουλο να εξηγήσει με ποιους τρόπους συμμορφώθηκε με τους κανόνες περί λόμπι. Ο Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri — ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Αβραμόπουλος έχει παραδεχθεί ότι έλαβε αμοιβή 60.000 ευρώ από το Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ. Το σκάνδαλο, στο οποίο η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή κατηγορήθηκε και καθαιρέθηκε από τον ρόλο της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει κλονίσει την ΕΕ και έχει βλάψει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα ηθικά πρότυπα.

Σε email που είδε το POLITICO και προφανώς εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία», αξιωματούχος της ΕΕ ρώτησε εάν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση το πλήρες όνομα Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι.

Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μέχρι τα μέσα του πρωινού για να απαντήσουν. («Είχε το μέλος ή το Υπουργικό Συμβούλιο σας οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της AITJ[;]».)

Ο αξιωματούχος έκανε την ίδια ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία με οποιουσδήποτε άλλους εκπροσώπους του Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο «υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου, «και εάν ναι, για να μας ενημερώσετε για το θέμα αυτής της αλληλεπίδρασης». Η Jivka Petkova, η διευθύντρια συντονισμού και διοίκησης στην ομάδα της von der Leyen, ζήτησε να υποβληθούν απαντήσεις μέχρι τις 10:30 π.μ. σήμερα.


Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dana Spinant, δήλωσε: «Στέλνουμε [τον Αβραμόπουλο] μια επιστολή σήμερα για να τον ρωτήσουμε αν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την εξουσιοδότηση που του δώσαμε για αυτή τη δραστηριότητα μετά την εντολή [στο Fight Impunity]». «Είπαμε εξαρχής ότι θα εξετάσουμε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του πρώην Επιτρόπου Αβραμόπουλου και μελών του Σώματος των Επιτρόπων», πρόσθεσε η Spinant, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει εσωτερικά email.

Στο μεταξύ, ο πρώην επίτροπος σχολίασε την επείγουσα έρευνα της Commission για το Qatar Gate. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι «είχε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με τις συναντήσεις».

«Οι εννέα συναντήσεις δικές μου από τις 15 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2021 ήταν για αυτό που περιέγραψε ο ίδιος σήμερα ως σύντομες, φιλικές συναντήσεις με τους παλιούς μου συναδέλφους στην Επιτροπή», είπε ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

EUobserver: Έκανε lobbying ενώ πληρωνόταν από τη ΜΚΟ του Panzeri

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής της ΕΕ την ώρα που πληρωνόταν από την Fight Impunity, τη ΜΚΟ που συνδέεται με τις καταγγελίες για διαφθορά στο Κατάρ.

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι πρόσφατες συναντήσεις του που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της Vera Jourova και του Johannes Hahn ήταν “ιδιωτικού χαρακτήρα”. Συναντήθηκε με εννέα επιτρόπους της ΕΕ ενώ βρισκόταν στη μισθοδοσία της οργάνωσης Fight Impunity.

Αλλά ο Αβραμόπουλος πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2021, πριν από τη λήξη της διετούς περιόδου «cooling-off» του την 1η Δεκεμβρίου 2021. Η περίοδος αυτή του απαγορεύει να ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους επιτρόπους εκ μέρους της ΜΚΟ για θέματα για τα οποία ήταν υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Και οι συναντήσεις που αφορούν την πολιτική της ΕΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν οι λομπίστες είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων των ομάδων ειδικών συμφερόντων. Η Fight Impunity δεν ήταν στο εν λόγω μητρώο.

Τι απαντά η Κομισιόν

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν υπάρχει γενική απαγόρευση για συναντήσεις του Αβραμόπουλου με επιτρόπους ή το προσωπικό τους. Το ερώτημα τέθηκε επειδή ο πρόεδρος της οργάνωσης Fight Impunity, ο Ιταλός πρώην σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Antonio Panzeri, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή μαζί με τον πρώην κοινοβουλευτικό του βοηθό, Francesco Giorgi.

Το υποτιθέμενο σκάνδαλο διαφθοράς τους φέρεται επίσης να εκτείνεται σε διακίνηση επιρροής στο Μαρόκο. Ο Αβραμόπουλος διετέλεσε επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ από το 2014 έως το 2019 και ασχολήθηκε με θέματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.

“Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα τη συνόδευε, ζήτησα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μου δόθηκε γραπτώς από την πρόεδρο [Ursula] von der Leyen”, δήλωσε. Η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε ότι η οργάνωση Fight Impunity του κατέβαλε 60.000 ευρώ για την εργασία του μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022. Στο διάστημα αυτό είχε συναντήσεις με εννέα επιτρόπους της ΕΕ.

O Panzeri δίνει ονόματα: Σε αντάλλαγμα θα παίρναμε 50.000 ευρώ – H συνάντηση με Κατάρ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από το Qatargate καθώς μετά τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Francesco Giorgi, άρχισε να δίνει… ονόματα και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης, Antonio Panzeri.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της La Repubblica, o Panzeri επιχειρεί να κάνει μια συμφωνία για να πέσει στα πιο «μαλακά», δίνοντας και ονόματα. «Η συμφωνία ήταν να μπλοκάρουμε ψηφίσματα κατά των δύο χωρών (σ.σ. Κατάρ και Μαρόκου) και σε αντάλλαγμα θα παίρναμε 50.000 ευρώ» φέρεται να λέει ο Panzeri. Μάλιστα, εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές «με πρώτον από όλους τον Francesco Cozzolino από το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να «καίει» και τον έτερο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Marc Tarabella, για τον οποίο είπε πως «επισκέφθηκε το Κατάρ», αλλά και την Maria Arena για την οποία είπε «ξέρω ότι πήγε μια φορά στο Κατάρ και πήρε δώρα».Όλα άρχισαν το 2019

Επίσης, επιβεβαιώθηκε ο κεντρικός ρόλος του Abderrahim Atmun, του Μαροκινού πρέσβη στη Βαρσοβία, ο οποίος ενήργησε ως ενδιάμεσος μεταξύ των μαροκινών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων Ιταλών.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Panzeri εξήγησε επίσης ότι η συμφωνία άρχισε το 2019. Ο ίδιος έκανε αναφορά και στα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του και λέει ότι τα λεφτά αυτά δεν προορίζονταν για κάποιον άλλο. Στο σπίτι του βρέθηκαν 700.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Τα λεφτά ήταν μέσα σε επτά συνολικά πακέτα, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε μια βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι του.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, οι πράκτορες έψαξαν, έβγαλαν φωτογραφίες, τοποθέτησαν τα πάντα στη θέση τους, έβαλαν κοριούς και έφυγαν. Η εφημερίδα ανέφερε ότι στα έγγραφα υπάρχει η ημερομηνία 26 Απριλίου. Αυτό σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, δείχνει, ότι οι έρευνες των βελγικών αρχών είχαν φτάσει στο σημείο καμπής την άνοιξη, όταν οι πληροφορίες αποχαρακτηρίστηκαν και στάλθηκαν στο γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου.

Η συνάντηση με τους Καταριανούς παρόντος του Giorgi

Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα il Fatto Quoditiano αποκαλύπτει -σε πρόσφατο δημοσίευμα της- μια συνάντηση του Panzeri και του Giorgi με αντιπροσωπεία Καταριανών, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ. Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher’s στο Βέλγιο.

Μία ημέρα πριν τη συνάντηση στο ξενοδοχείο αυτό είχε καταλύσει η αποστολή από τη Ντόχα με επικεφαλής τον καταριανό υπουργό Εργασίας, Ali bin Samikh Al-Marri. Η ομάδα των Καταριανών, η οποία είχε κλείσει τη σουίτα του 4ου ορόφου του ξενοδοχείου, είχε αφιχθεί στις Βρυξέλλες με στόχο μια κρίσιμη ακρόαση του υπουργού Εργασίας από την υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ.

«Ο al Marri ήθελε να προετοιμαστεί για την ακρόαση αυτή που θα πραγματοποιούνταν 30 ημέρες μετά την άφιξη του στις Βρυξέλλες και γι’ αυτό βασίστηκε σε δύο συμβουλούς: Τον Francesco Giorgi και τον Antonio Panzeri» αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα.


Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID