EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σκάνδαλο υποκλοπών: Έφοδος σε σπίτι πρώην υπαλλήλου της Intellexa

Σε έφοδο σε σπίτι που συνδέεται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με το παράνομο λογισμικό Predator προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκαναν πριν από μερικά εικοσιτετράωρα έφοδο σε σπίτι στη Γλυφάδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μέχρι και το 2019 η ένοικος του σπιτιού εργαζόταν στο πλευρό του επιχειρηματία – κεντρικό πρόσωπο των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνδέεται ως μέτοχος με την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το λογισμικό υπoκλοπών Predator.

Από το 2020 και έπειτα η ένοικος του σπιτιού περιγράφεται ως υπάλληλος εταιρείας συμφερόντων έτερου επιχειρηματία που ελέγχεται για την ίδια υπόθεση. Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι από το σπίτι κατασχέθηκαν υπολογιστές και ψηφιακοί δίσκοι αποθήκευσης, οι οποίοι εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Εργαζόμενοι ΑΔΑΕ: «Καταδικάζουμε προσπάθειες εκφοβισμού και απειλών»

Οι εργαζόμενοι της ΑΔΑΕ εξέδωσαν ανακοίνωση όπου και δηλώνουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν υποκύπτουν σε προσπάθειες εκφοβισμού και απειλής.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος με δήλωση του τόνισε ότι ποτέ δεν είπε ότι παύουν οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της ανεξάρτητης Αρχής.

Οι εργαζόμενοι στην ΑΔΑΕ καταδικάζουν τις προσπάθειες εκφοβισμού και απειλής μέσω επιβολής ποινικών κυρώσεων, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται «για τη διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών, όπως κάνουμε τα τελευταία είκοσι έτη, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Πολιτείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Α.Δ.Α.Ε. καταδικάζει την οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση προσπάθεια εκφοβισμού και απειλής μέσω επιβολής ποινικών κυρώσεων στους εργαζομένους της Αρχής, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών, όπως κάνουμε τα τελευταία είκοσι έτη, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Πολιτείας.»

Απαντήσεις Ράμμου στις «ερμηνείες» περί υπαναχώρησής του: Ουδέποτε είπα ότι παύουν οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ

Σαφής αναφορικά με τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ είναι ο επικεφαλής της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, με νέα του δήλωση, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις στις “ερμηνείες” πολλών ΜΜΕ περί υπαναχώρησής του με επίκεντρο την χθεσινή ανακοίνωσή του.

“Η επιστολή, όμως, ουδόλως έχει την έννοια ότι συνομολογείται με αυτήν ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 § 1 του ν. 3115/2003 πoυ προβλέπουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έχουν παύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ισχύουν”. Συνεχίζοντας, επαναλαμβάνει πως η χθεσινή του επιστολή ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, να τον πληροφορήσουν πώς αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες εφαρμογής μιας διάταξης που εμπεριέχει “αοριστίες και ασάφειες” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει, τέλος, πως είναι εντελώς άλλο θέμα η ενημέρωση των πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών τους και άλλο οι έλεγχοι που η ΑΔΑΕ διεξάγει είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν παραγγελίας, ώστε να διαπιστώσει αν τηρείται η νομιμότητα.

Το Δελτίο Τύπου:

“Επειδή, διακινήθηκαν πολλές εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής μου της 17.1.2023 προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση και σε άλλους πολιτειακούς παράγοντες, θέλω να διευκρινίσω ότι η επιστολή αυτή, όπως σαφώς, εξ άλλου, προκύπτει από απλή ανάγνωση της, ως μόνο και αποκλειστικό περιεχόμενο έχει το αίτημα της ΑΔΑΕ να πληροφορηθεί από τους Υπουργούς, που εισηγήθηκαν το νέο νόμο 5002/2022, πως αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 4 § 7 του εν λόγω νόμου. Διάταξης, η οποία περιέχει αοριστίες και ασάφειες και η οποία πρέπει να τύχει αποσαφηνίσεως για να μπορέσει να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Η επιστολή, όμως, ουδόλως έχει την έννοια ότι συνομολογείται με αυτήν ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 § 1 του ν. 3115/2003 πoυ προβλέπουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έχουν παύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ισχύουν. Όπως είχε καταγραφεί στο δελτίο τύπου που εξέδωσα στις 10.1.2023 πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Είναι άλλο θέμα η ενημέρωση των πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει αρθεί κατά το παρελθόν το απόρρητο των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας (άρθρο 4 § 7 του ν. 5002/2022), και εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των ελέγχων που διεξάγει η ΑΔΑΕ αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε παρόχους, στην ΕΥΠ κλπ προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρείται η νομιμότητα στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις για την διασφάλιση του (άρθρο 6 § 1 του ν. 3115/2003).

Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ , Χρήστος Ράμμος”


Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID