EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το TikTok είναι τουλάχιστον εξίσου αμερικανικό εργαλείο όσο και επιχείρηση κινεζικής επιρροής.

γράφει ο Felix Livshitz

Οι αποκαλύψεις για μια εκστρατεία κατασκοπείας με έδρα το Πεκίνο στην υπηρεσία διαμοιρασμού βίντεο χρησίμευσαν για να συσκοτίσουν τις ύπουλες προσπάθειες της Ουάσινγκτον

Αποκαλύφθηκε ότι η TikTok κατασκόπευε πολλούς δημοσιογράφους του περιοδικού Forbes που ερευνούσαν την εταιρεία, προκειμένου να αποκαλύψουν ποιοι υπάλληλοι διέρρεαν εμπιστευτικό υλικό. Η αποκάλυψη έχει πλαισιωθεί ως απόδειξη ύποπτης κινεζικής δραστηριότητας – αλλά η μυστική ιδιότητα της TikTok ως πτέρυγας της προπαγανδιστικής δύναμης των ΗΠΑ δείχνει μια πολύ διαφορετική ιστορία από αυτή που λένε τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Η ύπαρξη της μυστικής εκστρατείας παρακολούθησης στο TikTok επιβεβαιώθηκε μετά από εσωτερική έρευνα της ByteDance, της μητρικής εταιρείας του TikTok, η οποία διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι είχαν αποκτήσει αθέμιτα πρόσβαση σε διευθύνσεις IP και δεδομένα χρηστών σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν αν δημοσιογράφοι βρίσκονταν στους ίδιους τόπους με τους υπαλλήλους της ByteDance.

«Το παράπτωμα ορισμένων ατόμων… ήταν μια κατάφωρη κατάχρηση της εξουσίας τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών», δήλωσε εκπρόσωπος της TikTok, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας. «Αυτή η κακή συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με τις προσπάθειές μας σε όλο το TikTok να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των χρηστών μας».

Γνωστή ως Project Raven, η εκστρατεία επιτήρησης ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι μετά τη δημοσίευση από το BuzzFeed μιας ιστορίας που αποκάλυπτε ότι υπάλληλοι της ByteDance στην Κίνα είχαν επανειλημμένα πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ. Με βάση πάνω από 80 ώρες ηχογραφήσεων που διέρρευσαν από εσωτερικές συναντήσεις της TikTok, η ιστορία έκανε εικασίες για το πώς η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών χρηστών και να επηρεάσει την «εμπορική, πολιτιστική ή πολιτική συμπεριφορά» τους μέσω των αλγορίθμων της TikTok.

Το Project Raven επιβλέπονταν από το τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και Ελέγχου Κινδύνων της ByteDance με έδρα το Πεκίνο, το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη διερεύνηση πιθανών παραπτωμάτων από νυν και πρώην υπαλλήλους της ByteDance. Οι υπάλληλοι αυτής της μονάδας απορρόφησαν δεδομένα για πρώην δημοσιογράφους του BuzzFeed και των Financial Times, καθώς και για έναν «μικρό αριθμό ατόμων που συνδέονται με τους δημοσιογράφους» μέσω των λογαριασμών τους στο TikTok, παραδέχεται η ByteDance.

Η εσωτερική έρευνα για το Project Raven οδήγησε στην απόλυση του επικεφαλής εσωτερικού ελεγκτή της ByteDance, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας κατασκοπείας, ενώ το στέλεχος με έδρα την Κίνα στο οποίο αναφερόταν παραιτήθηκε. Απολύθηκαν επίσης δύο υπάλληλοι στην Κίνα και στις ΗΠΑ που συμμετείχαν στο Project Raven.

«Κανένα από τα άτομα που διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν άμεσα ή επέβλεπαν το λανθασμένο σχέδιο δεν εξακολουθεί να απασχολείται στην ByteDance», υποστήριξε η εταιρεία σε εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Τα άτομα έκαναν κατάχρηση της εξουσίας τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του TikTok».

Η καταδίκη της επιχείρησης κατασκοπείας ήταν ευρεία και επιθετική. Εκπρόσωπος του Forbes υποστήριξε ότι η προσπάθεια ήταν «μια άμεση επίθεση στην ιδέα του ελεύθερου Τύπου και στον κρίσιμο ρόλο του σε μια λειτουργική δημοκρατία». Ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών δήλωσε στο Forbes, «αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για την ιδέα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορούν να εμπιστεύονται το TikTok». Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Mark Warner, γνωστό γεράκι κατά της Κίνας, είχε ακόμη πιο πύρινα λόγια για το κοινωνικό δίκτυο:

«Αυτή η νέα εξέλιξη ενισχύει τις σοβαρές ανησυχίες ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε σε μηχανικούς και στελέχη στην [Κίνα] να έχουν επανειλημμένα πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ, παρά τους επανειλημμένους ισχυρισμούς προς τους νομοθέτες και τους χρήστες ότι τα δεδομένα αυτά προστατεύονται. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επίσης υποσχεθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο ότι εξετάζει τρόπους για την προστασία των δεδομένων των χρηστών των ΗΠΑ από την Bytedance και το CCP – ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί αυτή η λύση, αλλιώς το Κογκρέσο θα αναγκαστεί σύντομα να παρέμβει».

Η κατασκοπεία ήταν σίγουρα ένα σοκαριστικό τέχνασμα, αλλά ο δίκαιος θυμός του Forbes, της FCC και της Warner είναι άστοχος, πιθανότατα σκόπιμα. Ενώ το TikTok είναι μια διεθνής απόρροια της δημοφιλούς πλατφόρμας ανταλλαγής βίντεο Douyin της Κίνας και η ByteDance είναι ένας τεχνολογικός γίγαντας κινεζικής ιδιοκτησίας, το κοινωνικό δίκτυο στη δυτική του μορφή είναι μια οντότητα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ από κάθε άποψη.

Το MintPress News έχει καταγράψει πώς υπάρχει ένας «αγωγός» μεταξύ του ΝΑΤΟ και των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπως το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και του TikTok. Επαγγελματίες του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών μετακινούνται απευθείας από το πρώτο σε ρόλους ασφαλείας και άλλους ρόλους με το κοινωνικό δίκτυο. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, ένας αξιωματικός των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών φαίνεται να απασχολείται ταυτόχρονα στον αμερικανικό στρατό και στο TikTok.

Επιπλέον, το TikTok αποτελεί ανοιχτό όπλο και αξιοποιείται από την Ουάσινγκτον για σκοπούς πληροφοριακού πολέμου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον αυτό είναι κατανοητό – το 2021, έγινε ο ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μόνο στις ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος συγκάλεσε μια κλήση Zoom με 30 κορυφαίους αστέρες του TikTok, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν για τη σύγκρουση στην Ουκρανία από στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και την τότε εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι. Τα θέματα περιλάμβαναν τους «στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή» και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αναφέρονται και να πλαισιώνονται συγκεκριμένα θέματα στα βίντεο κλιπ.

«Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική οδό στον τρόπο με τον οποίο το αμερικανικό κοινό μαθαίνει τα τελευταία νέα», δήλωσε ο διευθυντής ψηφιακής στρατηγικής του Λευκού Οίκου Rob Flaherty κατά την έναρξη της συνάντησης, «γι’ αυτό θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι έχετε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από μια έγκυρη πηγή».

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών της κοινής γνώμης σχετικά με την πρόσβαση του TikTok στις προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ και την υποτιθέμενη ικανότητά του να χειραγωγεί και να επηρεάζει το περιεχόμενο των χρηστών, θα πρέπει να γίνει κατανοητή στο πλαίσιο της επιθυμίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας και των υπηρεσιών κατασκοπείας της, να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο βαθμό άμεσου ελέγχου στο κοινωνικό δίκτυο.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι η αποκάλυψη της επιχείρησης κατασκοπείας του TikTok έρχεται σε μια εποχή που η ByteDance διαπραγματεύεται μια σύμβαση εθνικής ασφάλειας με την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, που βασίζεται σε ανώνυμες πηγές, η συμφωνία αυτή έχει τεθεί σε αναμονή. Αν τελικά προχωρήσει, τότε ό,τι προκύψει θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο η TikTok χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών χρηστών, και ήδη η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι όλα αυτά θα αποθηκεύονται σε αμερικανικό έδαφος από τον τεχνολογικό γίγαντα Oracle, προχωρώντας προς τα εμπρός.

Επιπλέον, η πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών από το προσωπικό της TikTok θα είναι «περιορισμένη μόνο σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που αναπτύσσονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες των Αμερικανών είναι ασφαλείς από τα αδιάκριτα μάτια της Κίνας – αλλά θα παραχωρήσει επίσης τεράστια εξουσία στην Ουάσινγκτον πάνω σε αυτά τα δεδομένα. Και το ιστορικό των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας στην κατάχρηση και οπλοποίηση τέτοιων δεδομένων σχεδόν διασφαλίζει ότι το απεριόριστο δικαίωμα εκμετάλλευσης θα είναι ενσωματωμένο σε αυτά τα «πρωτόκολλα».

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

RT OP-ED

 
Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID