EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κουκουλώνουν το σκάνδαλο με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας!

Την οξύτατη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη προκαλεί η σκανδαλώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να θάψει το σκάνδαλο του ΙΦΕΤ, το οποίο είχε φέρει στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Με διάταξη του νομοσχεδίου Πλεύρη που πέρασε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής επιχειρείται, σύμφωνα και με όσα αποκάλυψε η βουλευτής, η μετατροπή του ΙΦΕΤ σε «παραμάγαζο της μαφίας των φαρμακαποθηκών και κερδοσκόπων».

Η Δώρα Αυγέρη, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επικαλέστηκε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» από τον περασμένο Φεβρουάριο, το οποίο έφερε στο φως πόρισμα-φωτιά του εσωτερικού ελέγχου για το ΙΦΕΤ και αποκαλύπτει σωρεία σκανδάλων και παράνομες εξαγωγές φαρμάκων.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, η σκανδαλώδης υπόθεση ακόμη δεν έχει διερευνηθεί από την κυβέρνηση. Μάλιστα, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε πως το υπουργείο Υγείας δεν αντέδρασε ούτε στην αποκάλυψη του σκανδάλου από την εφημερίδα, αλλά ούτε και όταν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση ύστερα από λίγες ημέρες, σε συνέχεια αυτού του δημοσιεύματος που καλούσε τον Θάνο Πλεύρη να απαντήσει στην ερώτηση «τι προτίθεστε να πράξετε μετά την Εκθεση Εσωτερικού Ελέγχου, τα ευρήματα της οποίας είναι άκρως αποκαλυπτικά για όσα σκανδαλώδη γίνονταν και γίνονται στο ΙΦΕΤ;»

Ως αναμένετο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν απάντησε επί της ουσίας του σκανδάλου, περιοριζόμενος να αναφερθεί στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταβολή του δημόσιου χαρακτήρα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας σε μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία και, άρα, σε κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμό, και ισχυριζόμενος πως «απλά θα δοθεί η δυνατότητα να γίνονται πιο εύκολα οι εισαγωγές και να περιορίζονται επιπλέον οι εξαγωγές». Νωρίτερα, πάντως, η Δώρα Αυγέρη ξεκαθάρισε πως με αυτή τη διάταξη «επιβεβαιώνετε ότι και γνωρίζατε και με τις ευλογίες σας διαπράχθηκε και συνεχίζει να διαπράττεται αυτό το έγκλημα στο ΙΦΕΤ, που από ένας φορέας κοινωνικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας στην ουσία πάει να καταστεί με τον νόμο σας παραμάγαζο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών».
Πλεύρης: Με την αλλαγή στον ΙΦΕΤ θα κάνουμε πιο εύκολες τις εισαγωγές και πιο δύσκολες τις εξαγωγές φαρμάκων

Σε ό,τι αφορά στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταβολή του δημόσιου χαρακτήρα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) (θυγατρική του ΕΟΦ), σε μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία και άρα σε κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμό, o κ. Πλεύρης τόνισε πως «απλά θα δοθεί η δυνατότητα να γίνονται πιο εύκολα οι εισαγωγές και να περιορίζονται επιπλέον οι εξαγωγές», ενώ με την μεταρρύθμιση στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία αναλαμβάνει πλέον τις νοσοκομειακές προμήθειες στα φάρμακα, «οδηγούμαστε σε κεντρικούς διαγωνισμούς φαρμάκων», είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι μπήκαν σε κλειστό προϋπολογισμό οι ηπαρίνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των νοσοκομείων «και πετύχαμε κλειστούς προϋπολογισμούς με όφελος άνω των 450 ευρώ για το δημόσιο», τόνισε.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων σημείωσε πως η χώρα μας κινήθηκε πρώτη με μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων, ενώ ήδη από το καλοκαίρι «φροντίσαμε την πλήρη κάλυψη των νοσοκομείων μας σε φάρμακα και τη στήριξη των φθηνών φαρμάκων με πλαφόν στο clawback και κλειστούς προϋπολογισμούς. Παράλληλα με δέσμη μέτρων περιορίσαμε τις ελλείψεις και σήμερα ομαλοποιείται η κατάσταση», όπως είπε.

«Όταν η αντιπολίτευση μιλούσε για εγχώριο πρόβλημα ήδη είχαμε κρούσει τον κώδωνα της ύπαρξης παγκόσμιου προβλήματος λόγω ελλείψεων πρώτων υλών και αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης. Σήμερα όλη η ΕΕ παρακολουθεί τα μέτρα που πήραμε. Χθες σε άρθρο του το Politico αναφέρεται σε αυτά τα μέτρα και στην πολλή δύσκολη κατάσταση σε χώρες όπως η Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία και αναφέρεται σε χώρες όπως Βέλγιο και Ρουμανία που θεσμοθετούν τα μέτρα μας», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.Πηγή: Το διαβάσαμε εδώΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID