EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πώς θησαυρίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες σε βάρος των αγελαδοτρόφων και των καταναλωτών

Η βιομηχανία γάλακτος αγοράζει το γάλα από τον παραγωγό, κατά μέσον όρο στα 0,52 € το κιλό, η σε πληρωμή γίνεται υπάρξει εργαστηριακός έλεγχος και διαπιστωθεί ότι το γάλα πληροί τις προκαθορισμένες τιμές: Λίπος άνω 3,7. Πρωτεΐνη πάνω από 3,2 με 3,3 και λιποπρωτίνη πάνω από 6,9 – 7,0.

Το γιατί η γαλακτοβιομηχανία επιλέγει γάλα με αυξημένο λίπος ενώ στο ράφι διαφημίζει το πράσινο γάλα με τα 0% θα το δούμε στην συνέχεια.

Η αγελάδα παράγει 32-33 λίτρα γάλα την ημέρα. Για να είναι παχύ το γάλα με αυξημένα λιπαρά το ζώον χρειάζεται 45 κιλά τροφή ανα εικοσιτετράωρο.
  • Καλαμπόκι σπυρί 4,8κιλά
  • Κριθάρι 1,2 κιλά
  • Σόγια 3,8 κιλά
  • Καραβάλευρο 1,2 κιλά
  • Ζαχαρόπαστα 2 κιλa
  • Μελάσα 1,8 κιλά
  • Ενσύρωση καλαμποκιού 25 κιλά
  • Χονδροειδή τροφή 3 κιλά
  • Ενσύρωση λολιομ 1,5 κιλά
  • Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μαγιά, σόδα, λίπος φυτικό 700 γραμμάρια

Η ημερήσια διατροφή μιας αγελάδας ανέρχεται στα 13,40€ . Επομένως το κόστος του γάλακτος για τον παραγωγό ανέρχεται στα 0,42€ ανά λίτρο και το πουλάει στην βιομηχανία 0,54€. Όμως στο κόστος παραγωγής του γάλακτος θα πρέπει να προστεθούν και τα κτηνιατρικά και ενεργειακά έξοδα. Επομένως το καθαρό κέρδος για τον αγγελαδοπαραγωγό είναι ζήτημα να αγγίξει τα 0,04€ . Όπερ σημαίνει ότι ο Έλληνας κτηνοτρόφος οδηγείται για κλείσιμο ή στην φυλακή.

Το μεγάλο κόλπο με τις γαλακτοβιομηχανίες είναι ότι υποχρεώνουν τους αγγελαδοτρόφους να ανεβάζουν το κόστος διατροφής των ζώων για να παράγουν γάλα με αυξημένα λιπαρά τα οποία εν συνεχεία εκείνες μέσω της επεξεργασίας και παστερίωσης του γάλακτος τα αφαιρούν και με τσάμπα πρώτη ύλη παράγουν πανάκριβα παράγωγα όπως κρέμες γάλακτος και βούτυρα.

Ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών: O πραγματικός δρόμος προς τη δουλεία
Τι σημαίνει καταναλωτής; Η λεγόμενη οικονομική επιστήμη, στη θεωρία περί καταναλωτή, μας λέει τα εξής: «Ο καταναλωτής, ως άτομο ή ως νοικοκυριό, είναι η μονάδα αποφάσεων που κάτω από τον περιορισμό των οικονομικών μέσων (εισοδήματος) επιλέγει εκείνον τον συνδυασμό των αγαθών, ο οποίος μεγιστοποιεί την ικανοποίηση του. Η επιλογή στην κατανάλωση γίνεται βάσει μιας κλίμακας ή διατάξεως προτιμήσεων (preference ordering) συνδυασμών των αγαθών, οι οποίοι μπορούν να αγοραστούν με το δεδομένο εισόδημα του καταναλωτή. Μεταξύ όμως των συνδυασμών αγαθών επιλέγεται ένας ο οποίος μεγιστοποιεί την ικανοποίηση του καταναλωτή». Σκοπός λοιπόν του καταναλωτή είναι η μεγιστοποίηση της ικανοποίησης του, ή της χρησιμότητας του (utlility), όπως ειναι ο οικονομικός όρος.

Τα παραπάνω συνθέτουν τη ζήτηση, τον έναν από τους δύο πυλώνες που ρυθμίζουν την αγορά, με τον άλλο να είναι η πλευρά των παραγωγών/πωλητών που συνθέτουν την προσφορά. Η προσφορά και η ζήτηση ρυθμίζουν τις αγορές μέσω του μηχανισμού των τιμών. Ας φανταστούμε μια άτυπη δημοπρασία όπου καταναλωτές και πωλητές παζαρεύουν κι εντέλει καταλήγουν σε μια κοινά αποδεκτή τιμή, την τιμή ισορροπίας. Οι καταναλωτές υποτίθεται πως πρέπει να έχουν πλήρη πληροφόρηση για το κάθε προϊόν που διατίθεται στην αγορά (το κόστος του, την ποιότητα του, το κόστος και την ποιότητα των υποκατάστατων ανταγωνιστικών προϊόντων κλπ) ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν ισότιμα στο παζάρι. Αφού λοιπόν είναι καλά πληροφορημένοι, θέτουν μια νοητή ανώτατη τιμή πάνω από την οποία δεν προτίθενται να αγοράσουν το προϊόν πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο τους πωλητές να κατέβουν. Παραδείγματος χάριν, κανείς μας δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει 5€ για ένα κουτάκι μπύρας, επομένως ο πωλητής που έχει θέσει μια τέτοια τιμή θα αναγκαστεί να τη χαμηλώσει αρκετά.

Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία η προσφορά και η ζήτηση είναι δυνάμεις αντίρροπες. Οι μεν πωλητές επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση τους κέρδους τους, οι δε καταναλωτές της ικανοποίησης τους. Η δύναμη του καταναλωτή είναι η επιλογή, η ζήτηση συμμετέχει στην εκκαθάριση της αγοράς διαμέσου αυτής της δύναμης του καταναλωτή να επιλέγει να αγοράσει ή, κυρίως, να μην αγοράσει. Έτσι παλατζάρουν οι αντίρροπες δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης, ο μεν πωλητής προφανώς και επιθυμεί να πωλήσει όσο το δυνατόν ακριβότερα αλλά επειδή ο καταναλωτής έχει την ελευθερία της επιλογής, δεν αγοράζει αυτό που κρίνει ως υπερτιμημένο, αναγκάζοντας τον πωλητή να ρίξει τη τιμή, εξισορροπώντας την αγορά.

Όταν όμως αυτή η δύναμη του καταναλωτή να επιλέγει αίρεται, τι συμβαίνει; Ας φανταστούμε ότι έχουμε χαθεί σε μια έρημο. Ξαφνικά βλέπουμε μπροστά μας έναν τυπάκο να πουλάει νερά. «Πόσο το μπουκαλάκι;» ρωτάμε, «2000€» λέει, «αν σ’αρεσει». Προφανώς εκεί δεν υπάρχει επιλογή, ή πληρώνεις ή, αν έχεις δυνάμεις, τον πλακώνεις στις μάπες και πίνεις νεράκι. Ο λόγος που σε αυτό το ακραίο παράδειγμα αίρεται το δικαίωμα της επιλογής είναι επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση το νερό έχει για μας μηδενική ελαστικότητα ζήτησης, είναι απόλυτα απαραίτητη η κατανάλωσή του αλλιώς κινδυνεύει η ίδια μας η ύπαρξη. Ας αναλογιστούμε τώρα ένα φάρμακο, πχ την ινσουλίνη για τους διαβητικούς. Ένας διαβητικός δεν μπορεί να διαβιώσει χωρίς την λήψη ινσουλίνης.

Επομένως, σε ένα καθεστώς ιδιωτικοποιημένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εφόσον όπως είπαμε δεν αντιμετωπίζεται ως ασθενής αλλά ως καταναλωτής, οι επιλογές του είναι ή πληρώνεις όσα σου ζητούνται ή πεθαίνεις, δηλαδή δεν υπάρχει η επιλογή της μη κατανάλωσης. Στα αγαθά πρώτης ανάγκης η ζήτηση χάνει τη δυναμή της, ο καταναλωτής δεν δύναται να μην καταναλώσει τα εν λόγω αγαθά απλούστατα επειδη στην ανάλυση κόστους/οφέλους που θα κάνει στο μυαλό του, το κόστος που του ζητείται να καταβάλλει δεν σχετίζεται με το όφελος μιας στιγμιαίας απόλαυσης που θα λάβει καταναλώνοντας πχ μια μπύρα, πράγμα που σημαίνει πως αν η τιμή ειναι πάνω απο την αναμενόμενη απλώς θα επιλέξει να μην λάβει την απόλαυση απο την κατανάλωση μιας μπύρας, αλλά με την διατήρηση της ίδιας του της ζωής και του συνηθισμένου βιοτικού του επιπέδου. Στα ανελαστικά αγαθά (υγεία, νερό, ηλεκτρισμός κλπ), το παιχνίδι της αγοράς, εφόσον αυτά ενταχθούν πλήρως σε αυτό, παίζεται αποκλειστικά από τη μεριά της προσφοράς, οι «καταναλωτές» δεν έχουν λόγο αφού δεν έχουν επιλογή.

Ο μηχανισμός σχηματισμού τιμών σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού, δηλαδή τη βέλτιστη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της αγορά, όπως αναφέρουν τα ορθόδοξα οικονομικά εγχειρίδια, προϋποθέτει για κάθε αγαθό την ύπαρξη πάμπολλων παραγωγών/πωλητών και καταναλωτών. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι καταναλωτές πρέπει επίσης να είναι πολύ καλά πληροφορημένοι για τα πάντα που σχετίζονται με το οποιοδήποτε προιόν ή υπηρεσία διατίθεται προς πώληση. Προφανώς στην πράξη κάτι τέτοιο δεν ισχύει, για παράδειγμα κάνεις μας δεν γνωρίζει το αρχικό κόστος αγοράς γάλακτος μιας γαλακτοβιομηχανίας από τους παραγωγούς προμηθευτές της, την προέλευση του γάλακτος, το κόστος μεταποίησης του (παστερίωση, ομογενοποίηση κλπ) και τα κόστη συσκευασίας και διανομής, απλώς το αγοράζουμε έχοντας στο νου μας μια τιμή που εντελώς φαντασιακά την θεωρούμε καλή.

Παρόλαυτα, πριν μερικά χρόνια είχε πραγματοποιηθεί μποϋκοτάζ στην αγορά του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος με συνέπεια να πέσει η τιμή του κατα ενα ικανοποιητικό ποσοστό, άσχετα αν έχει πλέον ανατιμηθεί εκ νέου. Επίσης στο συγκεκριμένο παράδειγμα, οι πωλητές φρεσκου γάλακτος δεν είναι πάμπολλοι, το αντίθετο, οι γαλακτοβιομηχανίες είναι λίγες με συνέπεια η αγορά να ολιγοπωλείται (καρτέλ).

Στα ανελαστικά αγαθά λοιπόν το παιχνίδι παίζεται μόνο από τους πωλητές. Ο κάθε συνεπής φιλελεύθερος θα μας πει πως οι πωλητές θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για να τους επιλέξει ο καταναλωτής. Ας πάρουμε το παράδειγμα της υγείας. Φανταστείτε πως είναι έντεκα μετά μεσημβρίας και βρισκόσαστε πχ σε κάποιο φιλικό σπίτι στη Βάρκιζα. Καθώς πίνετε χαλαροί το κρασί σας στη βεράντα, από κακή σας τύχη ένα ακροκέραμο απο την ταράτσα ξεκολλά, σας πέφτει στο κεφάλι με συνέπεια να λιποθυμήσετε και να αιμορραγείτε.

Για να δούμε τώρα πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός σε αυτή την ουτοπία που ευαγγελίζεται ο οικονομικός φιλελευθερισμός:

κάποιος από την παρέα σπεύδει να πάρει τιμές για την διακομιδή σας κι αρχίζει να τηλεφωνεί σε όσες περισσότερες εταιρίες που χρονομισθώνουν ασθενοφόρα βρει για να πάρει τιμές. Επειδή όμως αυτό είναι κάπως χρονοβόρο, μιας και δεν γνωρίζει κανείς ακόμα ποιο ιδιωτικό νοσοκομείο θα επιλεγεί από όλα, καθυστερεί το πράμα ενώ εσείς εξακολουθείτε να αιμορραγείτε. Παίρνεται λοιπόν η απόφαση να σας μεταφέρουν με ΙΧ. Στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει, για να πληρούνται οι προϋποθέσεις του ανταγωνισμού, να υπάρχουν πάρα πολλές κλινικές αλλά κι εσείς, ως καταναλωτής και όχι ως ασθενής φυσικά θα πρέπει να τις επισκεφτείτε όλες, να σας εξετάσουν στη κάθε μία, να διαπιστώσουν ακριβώς τι έχετε ώστε να μπορούν να σας πουν και πόσο κοστίζει η θεραπεία. Μετα εσείς να αξιολογήσετε τις προσφορές και την ποιότητα των διαγνώσεων για να αποφασίσετε που θα νοσηλευτείτε. Ενδεχομένως να έχετε πεθάνει ή να έχετε πάθει ανήκεστο βλάβη κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, αλλά έτσι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει σωστά η αγορά…

Μέσω του παραπάνω απλοϊκού και χιουμοριστικού παραδείγματος εξάγονται κάποια συμπεράσματα: καταρχάς είναι αδύνατον σε κάθε περιοχή να υπάρχουν τόσα πολλά νοσοκομεία, είναι οικονομικά ασύμφορο. Τα νοσοκομεία απαιτούν μεγάλες εγκαταστάσεις, πλήθος ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμων και φυσικά πρέπει να στελεχώνονται από άκρως εξειδικευμένο προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, είναι αδιανόητο ότι θα τριγυρνάμε με σπασμένο κεφάλι τα νοσοκομεία για να λάβουμε τιμές, προφανώς αυτό που θέλουμε εκείνη τη στιγμή είναι άμεση περίθαλψη.

Οι πωλητές «υγείας» (ή νερού ή ηλεκτρισμού) δεν θα είναι πολλοί, η ίδια η φύση των συγκεκριμένων αγορών είναι τέτοια, μεγάλα πάγια έξοδα και πολύ μεγάλη αρχική επένδυση, που καθιστά τις εν λόγω αγορές φυσικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια. Λίγοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτές. Εφόσον λοιπόν μπορούν να πωλούν κάτι που κανείς μας δεν έχει την επιλογή να μην πάρει ή να μποϋκοτάρει, σημαίνει πως θα πωλούν ακριβά, ετσι άλλωστε επιτάσσει η ίδια η αστική οικονομική θεωρία, σκοπός των επιχειρήσεων είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, δεν είναι ευαγή ιδρύματα, σημαίνει πως αυτοί που δεν διαθέτουν το εισόδημα για να καταναλώσουν αυτά τα αγαθά και υπηρεσίες θα αποκλείονται από αυτές με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σημαίνει πως κάποιοι θα θησαυρίζουν από την θνητότητα μας, την ανάγκη μας για επιβίωση. Καταλήγουμε στο παράδοξο να απαιτούνται κρατικοί κανόνες για να ρυθμίζουν την αγορά και να διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό, ο οποίος όμως κατά την οικονομικά φιλελεύθερη ρητορεία είναι μιας δύναμη φυσική, που επενεργεί ανεξάρτητα της ανθρώπινης δράσης, ως ένα αόρατο χέρι.

Τα ανελαστικά αγαθά πρέπει να βρίσκονται υπό τον απόλυτο κοινωνικό έλεγχο, οι «επιχειρήσεις» που τα παράγουν ή τα προσφέρουν πρέπει να έχουν μόνο κριτήριο την κοινή ωφέλεια και επουδενί το κέρδος. Το κόστος παραγωγής να αποτελεί και το τελικό κόστος και αυτό να λογαριάζεται με όρους ανάγκης και κοινωνίας ή κοινότητας και επουδενί με οικονομικά φιλελεύθερους όρους «πελάτη/καταναλωτή – επιχείρησης» . Η υγεία, η παιδεία, το νερό, ο ηλεκτρισμός δεν υπόκεινται στις δυνάμεις της αγοράς απλούστατα επειδή δεν έχουμε την επιλογή να μην τα καταναλώσουμε. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των αγαθών συνιστά δουλεία και αισχρή κερδοσκοπία πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη.


Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID