EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Politico: Παντσέρι και Καϊλή είχαν γίνει κάτι σαν «επίτιμοι πρεσβευτές» του Κατάρ στην ΕΕ

Στον απόηχο της απόφασης του βελγικού Δικαστηρίου για παραμονή της Εύας Καϊλή στις φυλακές, το Politico αποκαλύπτει μία νέα πτυχή του σκανδάλου διαφθοράς QatarGate, φέρνοντας στο «φως» έγγραφα για μία ημι-επίσημη συμφωνία του «εγκεφάλου» Παντσέρι με άνθρωπο του Κατάρ.

Το άρθρο του Politico που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Eddy Wax και Ana Fota, κάνει μία μικρή αναδρομή σε μία σκηνή, όπου πρωταγωνιστεί η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Εύα Καϊλή και η οποία, αν παρέμενε κρυφό το σκάνδαλο Qatargate, θα περνούσε στη λήθη.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Εύα Καϊλή βρίσκεται στο πεντάστερο ξενοδοχείο Ritz Carlton στην πρωτεύουσα σου Κατάρ, τη Ντόχα και συντονίζει μία συζήτηση για τα social media και τη Δημοκρατία.

«Βλέπουμε αρκετές προσπάθειες πολιτικής παρέμβασης μεταξύ των κρατών, ακόμη και στην Ευρώπη», είπε και στράφηκε προς τον συνεργάτη της, κοιτώντας τις σημειώσεις της.

«Πώς αισθάνεστε σε αυτή τη χώρα και τον ρόλο που έχει, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή», τον ρώτησε.

«Η χώρα που μας φιλοξενεί σήμερα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια», απάντησε ο πρώην επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η σκηνή αυτή, όπως αναφέρει το Politico, είναι αρκετά ειρωνική, αν σκεφτούμε πως η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής είναι φυλακισμένη.

Η συζήτηση, όμως αυτή, στην οποία συμμετείχε η Καϊλή δεν ήρθε ξαφνικά. Η προεργασία είχε γίνει δύο χρόνια πριν, όταν ο «εγκέφαλος» του QatarGate, Αντόνιο Παντσέρι, που ήταν τότε Ευρωβουλευτής, υπέγραψε μία ημιεπίσημη συμφωνία συνεργασίας με οργάνωση που συνδέεται με την κυβέρνηση του Κατάρ.

Το Politico απέκτησε το έγγραφο και παρουσιάζει νέα στοιχεία για τον Παντσέρι και το σκάνδαλο διαφθοράς.

Σύμφωνα με το Politico, η συμφωνία που υπέγραψε ο Παντσέρι, ως επικεφαλής της επιτροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου, συνέδεσε την ΕΕ με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ. Στη συμφωνία υπήρχε δέσμευση για «στενότερη συνεργασία» μεταξύ των δύο πλευρών, που θα περιλάμβανε «ετήσια projects» και ανταλλαγή «τεχνογνωσίας». Προβλεπόταν επίσης συνεργασία που διαρκούσε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών και συνεδριών στη Ντόχα, τα οποία θα κάλυπτε (από ξενοδοχεία μέχρι πτήσεις) το Κατάρ.

Το… κακό με αυτή τη συμφωνία είναι πως σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, δεν περιήλθε ποτέ στα χέρια του Σώματος. Δεν πέρασε, δηλαδή, ποτέ από τους νομοθέτες και δεν πήρε ποτέ επίσημη έγκριση, παρά τη διαβεβαίωση Παντσέρι.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών Τύπου της Ευρωβουλής ανέφερε στο Politico, πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έλαβε ποτέ επίσημη γνώση για το εν λόγω έγγραφο».

Η συμφωνία, ωστόσο, υπάρχει και δείχνει πως μία ξένη χώρα μπόρεσε να δημιουργήσει ουσιαστικούς δεσμούς με τους νομοθέτες της ΕΕ και επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς να σημάνει «συναγερμός στον Ευρωπαϊκό οργανισμό.

«Αυτό είναι προβληματικό», είπε η Μόνικα Χολμάιερ, ανώτερη ευρωβουλευτής από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που ηγείται της επιτροπής δημοσιονομικού ελέγχου. «Δείχνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο ενήμεροι για το τι συμβαίνει», προσέθεσε.
Πού υπεγράφη η συμφωνία

Η συμφωνία υπεγράφη στις 26 Απριλίου του 2018 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της DROI (ανθρωπίνων δικαιωμάτων) στις Βρυξέλλες με τον Ali bin Samikh Al Marri, ο οποίος προήδρευσε της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ (NHRC). Το NHRC αναφέρει στο Politico ότι απολαμβάνει «πλήρης ανεξαρτησίας» από την κυβέρνηση του Κατάρ.

Απευθυνόμενος στους λίγους ευρωβουλευτές και σε μία άδεια αίθουσα, ο Al Marri υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ είχε κάνει «τεράστια βήματα» στις μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ακόμη επαρκή.

Κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία και άλλους γείτονες του Κόλπου για την επιβολή αυτού που αποκάλεσε «συλλογικές κυρώσεις» εν μέσω διπλωματικής αντιπαράθεσης που οδήγησε σε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στο τέλος της ωριαίας συνεδρίασης της επιτροπής, ο Παντσέρι έκανε μια σύντομη, παροδική αναφορά σε ένα «έγγραφο διαβούλευσης και συνεργασίας που θα υπογράψουμε σήμερα και θα σταλεί στα μέλη της υποεπιτροπής DROI». Αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

«Δεν έχει συμβεί ποτέ», είπε ο Petras Auštrevičius, Λιθουανός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής που ηγήθηκε του έργου της ομάδας του για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκείνη την εποχή.

Δύο πρώην ευρωβουλευτές με ρόλους συντονισμού στην επιτροπή, η Barbara Lochbihler και η Marie-Christine Vergiat δήλωσαν επίσης ότι δεν θυμούνται μια τέτοια συμφωνία. Ο Auštrevičius πρόσθεσε ότι ακόμη και η απόφαση να προσκληθεί ο Al Marri να μιλήσει στην επιτροπή εκείνη την ημέρα δεν είχε υπογραφεί από συναδέλφους ευρωβουλευτές, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική. «Φαίνεται ότι ο πρόεδρος (Παντσέρι) αποφάσισε να προσκαλέσει τον (Al Marri) μετά από μια πρόσφατη ιδιωτική επίσκεψη στο Κατάρ, την οποία δεν γνώριζα», είπε ο Auštrevičius. Πράγματι, την ημέρα που υπογράφηκε η συμφωνία, ο Παντσέρι επέστρεψε στις Βρυξέλλες μετά από ένα ταξίδι στο Κατάρ με τον κοινοβουλευτικό βοηθό του, Francesco Giorgi.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμφωνία υπεγράφη στο γραφείο του Παντσέρι. Αλλά η φωτογραφία της υπογραφής δείχνει ένα μέλος του προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να είναι παρόν, καθώς και τις επίσημες σημαίες της ΕΕ και του Κατάρ.

Ενώ και δεύτερο άτομο που γνωρίζει το έργο της επιτροπής είπε ότι η υπογραφή πραγματοποιήθηκε σε μια από τις επίσημες αίθουσες του Κοινοβουλίου, που συνήθως χρησιμοποιείται από ξένες αντιπροσωπείες.

Το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας είναι ασαφές. «Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διμερής δραστηριότητα μέσω διαβούλευσης, συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών», αναφέρεται στην ίδια όψη του χαρτιού Α4.

«Αυτή η κατανόηση», προσθέτει, «στοχεύει στη ρύθμιση και τη διευκόλυνση των σχέσεων μεταξύ του NHRC και του DROI μέσω της προώθησης στενότερης συνεργασίας, της ανταλλαγής διμερών εμπειρογνωμοσύνης, πληροφοριών και επαφών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Αποστολή» του Παντσέρι στη Ντόχα

Το 2019, ένας χρόνος αφότου επιτεύχθηκε «αυτή η συνεννόηση», το Κατάρ συνδιοργάνωσε το πρώτο του συνέδριο στη Ντόχα σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, ή τουλάχιστον με το λογότυπο του Κοινοβουλίου τοποθετημένο παντού. Το θέμα του συνεδρίου ήταν : Fight Impunity.

Στη διάσκεψη, ο Παντσέρι εγκωμίασε το Κατάρ, λέγοντας πως είναι σημείο «αναφοράς» για τα παγκόσμια πρότυπα ανθρωπίνων δικαιώματος. Αργότερα, η «καταπολέμηση της ατιμωρησίας» (Fight Impunity) θα γινόταν ο κύριος στόχος της ΜΚΟ του Παντσέρι.

Στη συνέχεια ήρθε η διάσκεψη του 2020, που έγινε με θέμα: «μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκλήσεις και τρόποι προώθησης των ελευθεριών και προστασίας των ακτιβιστών».

Ο αξιωματικός των Υπηρεσιών του Τύπου αρνήθηκε ότι η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε, λέγοντας ότι «δεν ήταν εκδήλωση του θεσμού, αλλά πρέπει ακόμα να ερευνήσουμε πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το λογότυπο [του Κοινοβουλίου]».

Οι 300 παρευρισκόμενοι έφτασαν στη Ντόχα ταξιδεύοντας business class, διέμεναν στο πανάκριβο Ritz Carlton, όλα πληρωμένα από το Κατάρ.

Η Καϊλή δεν ήταν η μοναδική πολιτικός της ΕΕ που παρεβρέθηκε. Ο Παντσέρι— ο οποίος είχε αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο το 2019 — καθόταν στην πρώτη σειρά δίπλα, στον κρατούμενο πλέον, πρώην βοηθό του, Giorgi.

Το «παρών» έδινε και ο βουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ταραμπέλα δεν αποκάλυψε το επιδοτούμενο ταξίδι μέχρι τον περασμένο μήνα, χρόνια μετά την προθεσμία του Κοινοβουλίου. Στις δικαιολογίες που επικαλέστηκε γι’ αυτή την πολύχρονη καθυστέρηση, ανέφερε πως πίστευε ότι δεν θα του επιτρεπόταν.

Παρόντες ήταν και δύο άλλοι νομοθέτες της ΕΕ — το μέλος του S&D Alessandra Moretti και το μέλος του ΕΛΚ Cristian-Silviu Bușoi — οι οποίοι επίσης δεν δήλωσαν την επιδοτούμενη παρουσία τους μέχρι την αποκάλυψη της έρευνας για διαφθορά.

Μετά την αποχώρηση του Παντσέρι από το Κοινοβούλιο το 2019, η βουλευτής του S&D Maria Arena τον αντικατέστησε στην επιτροπή DROI. Τον Ιανουάριο, είπε στο POLITICO ότι δεν είχε συνεχίσει τη συμφωνία του Παντσέρι.
Τα συνέδρια, ωστόσο, συνεχίστηκαν…

Εκτός από τη διοργάνωση του 2020, η Arena πήγε αργότερα στο Κατάρ το 2022 για ένα εργαστήριο NHRC, επιδοτούμενο και αυτό από το Κατάρ. Τελικά παραιτήθηκε από την προεδρία της επιτροπής αφού το POLITICO αποκάλυψε ότι η Arena απέτυχε να δηλώσει έγκαιρα το επιδοτούμενο ταξίδι.Πηγή: Το διαβάσαμε εδώieidiseis.gr

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID