EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εφιάλτης και μπάχαλο δίχως τέλος στα Τέμπη-Στους 57 οι νεκροί, στους 56 οι αγνοούμενοι-Κανείς δεν ξέρει πόσοι ήταν οι επιβάτες

Με τα σωστικά συνεργεία να εξακολουθούν να επιχειρούν και να ανασύρουν απανθρακωμένες σορούς ή μέλη αυτών, καμία αρμόδια Αρχή δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα το πόσοι ήταν τελικά οι άνθρωποι που επέβαιναν στην επιβατική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης 28/2 μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία στην περιοχή Ευαγγελισμός κοντά στα Τέμπη.

Τέσσερις ημέρες μετά το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα για τα ελληνικά δεδομένα, κατά το οποίο αναδείχθηκε η «γύμνια» και η έλλειψη έστω και ενός μίνιμουμ σχεδιασμού ασφαλείας και προστασίας του επιβατικού κοινού, είναι άγνωστο το πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες και κατά συνέπεια πόσοι είναι και οι αγνοούμενοι.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 57 νεκρούς και 38 τραυματίες, εκ των οποίων οι 7 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και για 56 αγνοούμενους, αν και κανείς δεν είναι σίγουρος για το κατά πόσο ισχύει ή όχι αυτός ο αριθμός.

Την ίδια στιγμή και ενώ αύριο Σάββατο 4/3 αναμένεται να απολογηθεί ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος – όπως είπε ο συνήγορος του – αναγνώρισε την ευθύνη μέχρι το σημείο που του αναλογεί, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε τη διενέργεια έρευνας σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση με άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων έτσι ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της ασύλληπτης αυτής σιδηροδρομικής τραγωδίας «όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται».
Ταυτοποίηση

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση οι νεκροί ανέρχονται σε 57, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ταυτοποίησης με τη μέθοδο της ανάλυσης DNA. Όπως αναφέρεται, ο αριθμός των ταυτοποιημένων σορών από τους συνολικά 57 νεκρούς ανέρχεται σε 36. Μετά την επίσημη ταυτοποίηση, οι σοροί θα παραδίδονται στις οικογένειες τους για τις υπόλοιπες απαιτούμενες διαδικασίες.

Μέχρι στιγμής έχουν ενημερωθεί 11 οικογένειες. Όποιος από τους επιβάτες δεν ταυτοποιείται με κάποια σορό, θα θεωρείται αγνοούμενος. Αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για 56 αγνοούμενους. Μέχρι στιγμής 52 συγγενείς επιβατών φέρονται να έχουν δώσει δείγμα DNA, ενώ ελήφθησαν 55 δείγματα από σορούς.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση με τους τραυματίες


Όσον αφορά τους τραυματίες αυτοί ανέρχονται σε 38, εκ των οποίων οι 7 είναι σε ΜΕΘ. Οι θεράποντες ιατροί από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται, υποστηρίζουν πως η κατάσταση τους είναι απόλυτα διαχειρίσιμη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότεροι τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πάρουν εξιτήριο σήμερα Παρασκευή 3/3.

Ολοκληρώνονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων

Εν τω μεταξύ, έως σήμερα το μεσημέρι εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Όπως είπε, τα γερανοφόρα οχήματα έχουν μετακινήσει τα δύο βαγόνια τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης όσο και το βαγόνι-εστιατόριο διευκολύνοντας την επιχείρηση έρευνας. Ταυτόχρονα οι πυροσβέστες από χθες το απόγευμα πραγματοποιούν σάρωση τόσο στις άμορφες μάζες των βαγονιών όσο και στο έδαφος.

«Σκοπός μας είναι αφενός ο πιθανός εντοπισμός αγνοουμένων και αφετέρου η πιθανή συλλογή ακόμα και μικρών δειγμάτων βιολογικού υλικού που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης. Εκτιμάται ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας», σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Τα αίτια της τεράστιας έκρηξης αναζητά η Πυροσβεστική

Πάντως, η Πυροσβεστική πραγματοποιεί έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην ισχυρότατη έκρηξη, καθώς, όπως αναφέρουν από το Πυροσβεστικό Σώμα, αυτή δεν εξηγείται μόνο από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών ή από ανάφλεξη καυσίμων. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν δύο παράγοντες που θα ήταν ικανοί να προκαλέσουν τέτοια ζημιά.


Ο πρώτος παράγοντας αφορά στις πολύ μεγάλες ποσότητες λαδιού μέσα σε μεγάλα δοχεία που βρίσκονται στις ψήκτρες, τα οποία δοχεία είναι υπό πίεση και χρησιμοποιούνται για το σύστημα πέδησης των τρένων ενώ ο δεύτερος παράγοντας αφορά στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειες που τροφοδοτούν το τρένα με ρεύμα.

Αυτό που θα ερευνηθεί ωστόσο, είναι και η ύπαρξη φιαλών υγραερίου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την μεγάλη έκρηξη και λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν, να εξαϋλώθηκαν. Αυτό το σενάριο μπαίνει στο κάδρο, έπειτα από τον εντοπισμό δύο ακέραιων φιαλών.Εντολή Ντογιάκου

Εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση, να συγκεντρωθούν άμεσα όλες οι αποδείξεις και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται» έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με νέα παραγγελία του προς τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας.

Ο κ.Ντογιάκος αναφέρει «είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».

Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισημαίνει τους άμεσους στόχους των ερευνών, σημειώνοντας ως προτεραιότητα, την άμεση ανάγκη συλλογικής, σε αυτό το στάδιο, όλων των αποδείξεων, που θα χρησιμεύσουν στην απόδοση ευθυνών και στον εντοπισμό των υπευθύνων.

«Δεν πρέπει, να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη» επισημαίνει ο κ.Ντογιάκος.Τα 3 μέλη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα στα Τέμπη

Τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Πιο αναλυτικά, στην Επιτροπή συμμετέχουν οι:Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

«Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Το Σάββατο 4/3 η απολογία του σταθμάρχη

Αύριο Σάββατο 4/3 αναμένεται να απολογηθεί στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τη σιδηροδρομική τραγωδία στο μερίδιο που του αναλογεί, εννοώντας προφανώς το ηλεκτρονικό σύστημα και τη σήμανση που δεν λειτούργησαν.

Ερωτηθείς για το εάν τελικά ο πελάτης του γύρισε το κλειδί για να αλλάξει τροχιά το τρένο, αλλά αυτό δεν λειτούργησε, όπως είχε αρχικά ισχυριστεί, ο συνήγορός του δεν απάντησε. Μιλώντας για τις κατηγορίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο βασικός ύποπτος για την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είπε ότι η κατηγορία είναι η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών που είναι κακούργημα.

«Από ανθρώπινη πλευρά είναι συντετριμμένος. Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Αλλά αυτό που μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος ευθυνών. Εδώ υπάρχει ένα δάσος ευθυνών» υποστήριξε ο συνήγορος του.

Υπενθυμίζεται πως ο 59χρονος σταθμάρχης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση πριν από περίπου 40 ημέρες, είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, όπως πέρα από τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και με ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή εξ αμελείας.
Νέα βαριά παράλειψη από το σταθμάρχη;

Εν τω μεταξύ, νέα ερωτήματα προκαλεί και ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πως ο σταθμάρχης Λάρισας υπέπεσε σε ένα ακόμα λάθος. Σε δηλώσεις του ο σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης υποστήριξε ότι το σύστημα σηματοδότησης που υπάρχει και λειτουργεί στον σταθμό της Λάρισας, παρακολουθούσε επί 5,5 χιλιόμετρα το Intecity 62 να κινείται στην αντίθετη γραμμή.

Εκτιμάται πως πρόκειται για μια απόσταση και για έναν ικανό χρόνο ώστε να διαπιστωθεί ότι το τρένο είχε μπει σε λάθος γραμμή και, ενδεχομένως, να είχε αποφευχθεί η σύγκρουση.

«Ο σταθμός Λαρίσης έχει σύστημα σηματοδότησης το οποίο τελειώνει 5,5 χλμ. βόρεια της Λάρισας, είχε βγει το τρένο από αυτό το σύστημα, από αυτόν τον έλεγχο και λίγα χιλιόμετρα παρακάτω συνέβη το μοιραίο (…) Το γιατί ο σταθμάρχης δεν το είδε και δεν μπόρεσε να διορθώσει το λάθος – αν είναι λάθος, ό,τι πει η ανάκριση -, εκείνη τη στιγμή, αυτό θα του δουν στην ανακριτική διαδικασία. Πάντως, το τρένο είχε παρακολούθηση για 5,5 ακόμη χιλιόμετρα μετά» ανέφερε ο σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.

Καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού – Γιατί σταμάτησε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα

Νέες καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο σιδηροδρομικό δίκτυο έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στον απόηχο της ασύλληπτης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

Σε δηλώσεις του ο πρώην σταθμάρχης του Βόλου, Γ. Αποστολέρης υποστήριξε πως ο σταθμός της Λάρισας έχει πολύ έντονο φόρτο εργασίας και για αυτό το λόγο παλιότερα στη βάρδια, υπήρχαν δύο σταθμάρχες, όπως και δύο σταθμάρχες στην τηλεδιοίκηση.

Αναφορικά με την τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας υπογράμμισε ότι δούλευε πριν από 3 με 4 χρόνια, αλλά η λειτουργία της σταμάτησε γιατί δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό.

«Μέχρι πριν 3-4 χρόνια λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση και αυτό θα απέτρεπε κάθε λάθος που θα μπορούσε να κάνει ένας σταθμάρχης ή μηχανοδηγός. Το 2004 στον Βόλο υπήρχαν 28 σταθμάρχες και 36 κλειδούχοι, σήμερα δεν υπάρχει κανένας. Σταμάτησε γιατί δεν υπάρχει προσωπικό», τόνισε ο κ.Αποστολέρης, επισημαίνοντας πως η τηλεδιοίκηση θέλει γύρω στα 11 άτομα αν και υποστήριξε πως φεύγουν συνεχώς σταθμάρχες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έμπειρο προσωπικό.

«Με σαράντα μέρες δεν γίνεσαι σταθμάρχης και, μάλιστα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις σε ένα τέτοιο σταθμό με τόσο φόρτο εργασίας. Η εμπειρία αποκτάται μέσω εργασίας σε μικρούς σταθμούς και με μεταθέσεις» τόνισε ο κ.Αποστολέρης, επισημαίνοντας ότι και ο μηχανοδηγός θα έπρεπε να κάνει μία εκφώνηση ότι θα πάρει την παρακαμπτήρια, δηλαδή στην γραμμή της καθόδου, και έτσι με την ανακοίνωση αυτή θα ενημερωνόταν και ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας. «Στο μιλητό δεν γίνεται κυκλοφορία» είπε ο πρώην σταθμάρχης του Βόλου. Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID