EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Χτυπούσαν τα παιδιά και τα μετέφεραν γυμνά» – «Άνοιξε» το στόμα του πρώην εργαζόμενος στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Παιδιά ακροβατούν σε περβάζια λίγων εκατοστών με κίνδυνο να βρεθούν ξαφνικά στο κενό από τον τρίτο όροφο και άλλα εξαφανίζονται κάτω από τη μύτη των φροντιστών τους και περιφέρονται επί ώρες, ώσπου να εντοπιστούν τυχαία από κάποιον περαστικό μες στη μέση του δρόμου, ακόμη και σε βαγόνια τρένων (!), ή ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και γίνονται καθημερινά «σάκοι του μποξ» στα χέρια ασυνείδητων…

Αν και οι παραπάνω σκηνές θα μπορούσε να είναι βγαλμένες από ψυχολογικό θρίλερ, είναι πέρα για πέρα αληθινές και αποτυπώνουν τη σκληρή καθημερινότητα των παιδιών ΑμεΑ που παρακολουθούν μαθήματα σε γνωστό Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στην Καλλιθέα!

Τo μαρτύριο που βιώνουν οι έφηβοι με αναπηρία στο συγκεκριμένο κέντρο έφερε στο φως η γραμματέας του 4ΑΜΕΑ και ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου, που και η ίδια είναι περήφανη μητέρα ενός παιδιού ΑμεΑ, του Χρήστου.

Στη μακροσκελή ανάρτησή της, στην οποία η ηθοποιός εκπέμπει SOS για τις αθώες αυτές ψυχές, γίνεται αναφορά και στο 11χρονο αγόρι με ειδικές ανάγκες που πριν από μερικές ημέρες ξέφυγε από την προσοχή των φροντιστών του και βρέθηκε να περπατά από τη μια άκρη του αφύλαχτου παραθύρου του κέντρου θεραπειών ως την άλλη, κινδυνεύοντας να βρεθεί στο κενό!

Κάτοικος που διαμένει στην απέναντι πολυκατοικία είδε τυχαία το παιδί να ακροβατεί πάνω στο πεζούλι και κάλεσε την Αστυνομία, καθώς και το Υποστηρικτικό και Κοινωνικό Δίκτυο ΑΜΕΑ-4ΑΜΕΑ, με συνέπεια να συλληφθούν η υπεύθυνη του κέντρου Ζ.Λ. και τρεις εργαζόμενοι. Το παιδί είναι καλά στην υγεία του, όμως η σκέψη και μόνο τι μπορούσε να του έχει συμβεί προκαλεί τρόμο!

Το καμπανάκι κινδύνου

«Το τρένο των παιδιών με αναπηρία είναι σε θανατηφόρα διαδρομή, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ μην περιμένετε να θρηνήσουμε κι άλλα παιδιά. Ενα ακόμα “τρένο”, γεμάτο παιδιά ΑμεΑ αυτή τη φορά, καθοδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο. Είναι χαρακτηρισμένο ως “Κέντρο Ειδικών Θεραπειών” και “φορτώνει κόσμο” από όλα τα σημεία της Αθήνας, οδηγώντας τα στην Καλλιθέα. Σε ένα “σταθμό” ακατάλληλο, επικίνδυνο, δίχως ελέγχους, δίχως προδιαγραφές, δίχως υποδομές, δίχως θεραπευτές, δίχως κρατική εποπτεία για να επέμβει μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες γονέων. Ολοι μας καρτερικά αναμένουμε το “μοιραίο” γιατί ο “σταθμάρχης” του είναι παραβατικός, επικίνδυνος, αδιάφορος προς τα παιδιά με αναπηρία, και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το χρήμα» αναφέρει η Νένα Χρονοπούλου στην αρχή της ανάρτησής της, που είναι γροθιά στο στομάχι. Εν συνεχεία, απαριθμεί και περιγράφει όλες τις φορές που η ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών και συνεργάτες της συνελήφθησαν με τη διαδικασία του Αυτοφώρου για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο:

«3/3/2022 – Παιδί έφυγε από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών δίχως να το αντιληφθούν οι υπεύθυνοι, το βρήκε ένας περαστικός και το οδήγησε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας.
12/10/2022 – Παιδί έφυγε από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών δίχως να το αντιληφθούν οι υπεύθυνοι την ώρα που επιβιβαζόταν στο πουλμανάκι για τη μεταφορά του στο σπίτι (το πούλμαν δεν είναι αδειοδοτημένο από την Περιφέρεια) και βρέθηκε μετά από δύο ώρες να τριγυρίζει μόνο του από την Καλλιθέα στην οδό Καλλιρρόης για δύο ώρες και κανένας υπεύθυνος δεν το είχε αντιληφθεί… Ακόμα μία φορά το παιδί το βρήκε περαστικός και το οδήγησε στην Αστυνομία, η υπόθεση κατέληξε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας, όπου έγινε αυτόφωρη διαδικασία και αναμένεται η δίκη. (Είχε οριστεί για την 1/3/2023, όπου η ιδιοκτήτρια ζήτησε αναβολή)».

Οπως τονίζεται στην ίδια ανάρτηση, άλλο παιδί έφυγε στις 10 Ιανουαρίου από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών και κατάφεραν να το εντοπίσουν, μέσω βιντεοκλήσης, μέσα σε ένα… βαγόνι τρένου στον σταθμό Αττικής! Και σε αυτήν την περίπτωση τηρήθηκε η διαδικασία του Αυτοφώρου και στη μία κατηγορούμενη επιβλήθηκε ποινή.

«14/3/2023 – Παιδί περπατάει πάνω πεζούλι (είναι στον 3ο όροφο), το βλέπουν οι γείτονες, καλούν την Αστυνομία και την 4ΑΜΕΑ, γιατί είχαν παρακολουθήσει τηλεοπτικές εκπομπές που είχαν γίνει καταγγελίες για το συγκεκριμένο κέντρο εδώ και ένα χρόνο. Φτάνει η ομάδα ΔΙΑΣ και προσάγει τέσσερις από τους υπευθύνους-ανευθύνους του συγκεκριμένου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών στην Καλλιθέα και αυτή τη στιγμή είναι στο Αυτόφωρο» τονίζει η γνωστή ηθοποιός για το τελευταίο σοκαριστικό περιστατικό, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο κέντρο έχει δεχθεί ακόμη μηνύσεις για κακοποίηση, ξυλοδαρμό ανηλίκου και απειλές σε βάρος γονιών. Παράλληλα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2020 έγινε καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη που, αν και έχει πάρει τον δρόμο προς την Περιφέρεια Αττικής και τις εισαγγελικές Αρχές, είναι ακόμη στα αρχεία, ενώ έχουν γίνει και δεκάδες άλλες καταγγελίες από γονείς και εργαζομένους του κέντρου στο Τμήμα Ανηλίκων της ΓΑΔΑ.

Εξήντα παιδιά

«Στο συγκεκριμένο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών πηγαίνουν 60 παιδιά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, δηλαδή ενώ είναι ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ, λειτουργεί παρανόμως ως ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑμεΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ. Η ατιμωρησία όλων αυτών των ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ανθρώπων στον χώρο της ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ είναι το μεγάλο τους προσόν. Ζητάμε υπεύθυνα μία απάντηση από κάθε αρμόδιο φορέα, εάν σκοτωθεί ένα παιδί (χθες γλίτωσε από την ευαισθησία των γειτόνων), ποιος θα πάρει την ευθύνη; ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ» είναι η φράση με την οποία καταλήγει το κείμενο της ηθοποιού, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και θέτει προ των ευθυνών τους όσους είναι αρμόδιοι, προκειμένου να μη βρεθούμε μπροστά σε ακόμη μία τραγωδία.
O οδηγός του πούλμαν άνοιξε το στόμα του στην «Espresso»: «Είδα άγρια περιστατικά ξυλοδαρμών! Τα έχω πει όλα στην Ασφάλεια!»

Σφίξιμο στο στομάχι προκαλούν οι ανατριχιαστικές καταγγελίες ενός πρώην εθελοντή του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών-κολαστηρίου στην Καλλιθέα για όσα υπέφεραν τα άτυχα παιδάκια στα χέρια της ιδιοκτήτριας και των εργαζομένων του κέντρου!

Οπως είπε στην «Espresso» ο Μάνος Κουφάκης, ο οποίος εργάστηκε επί τρεις μήνες ως οδηγός του πούλμαν που παραλάμβανε τα παιδιά ΑμεΑ από τα σπίτια τους και τα μετέφερε στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών, είδε υπαλλήλους του κέντρου, αλλά και την ίδια την ιδιοκτήτρια, να χτυπούν μπροστά του τους εφήβους, ενώ κάποια στιγμή έγινε μάρτυρας και ενός απίστευτου περιστατικού: Είδε ένα νεαρό αγόρι να κατεβάζει το παντελόνι του και να αυτοϊκανοποιείται μέσα στο πούλμαν, μπροστά στους συμμαθητές του!

Η υπεύθυνη του κέντρου

«Το περασμένο καλοκαίρι εργάστηκα ως εθελοντής στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Εκείνο το διάστημα είδα ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει σε παιδάκι. Χτυπούσαν τα παιδιά, τα εκμεταλλεύονταν, τα μετέφεραν γυμνά, τους μιλούσαν σαν να ήταν τίποτα κακορίζικα. Είναι πάρα πολλά… Πρέπει να το ζήσεις για να καταλάβεις τι σημαίνει ρεζιλίκι γι’ αυτά τα παιδάκια που δεν φταίνε σε τίποτα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Σιχάθηκα κι έφυγα!» περιέγραψε ο κ. Κουφάκης, συμπληρώνοντας πως έχει καταθέσει όλα τα παραπάνω στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

«Τους εκβίαζαν»

«Η υπαστυνόμος στην Ασφάλεια έφριξε! Εδωσα και ονόματα συνοδών γιατί ήθελαν να μιλήσουν, αλλά τους εκβίαζαν η ιδιοκτήτρια και ο φίλος της ότι, αν μιλήσουν, δεν θα περάσουν καλά, και τα παιδιά φοβήθηκαν». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χτυπούσαν τα παιδιά μόνο οι εργαζόμενοι του κέντρου, αλλά και η ιδιοκτήτρια: «Η ιδιοκτήτρια τα χτυπούσε για να καθίσουν φρόνιμα και μια μέρα που τη ρώτησα “γιατί τα κάνετε αυτά;”, μου απάντησε: “Ετσι μόνο ακούνε, πρέπει να καταλάβουν ποιος είναι ανώτερός τους”! Τα πάταγαν κάτω με τα πόδια και τους έλεγαν “σκάσε”! Ενα παιδάκι δεν ήθελε να μπει στο σχολικό και ο καινούργιος οδηγός το χτύπησε. Εγινε και καταγγελία στην Ασφάλεια Πειραιά από μια γυναίκα που είδε τυχαία το περιστατικό. Οι περισσότεροι γονείς που κατάλαβαν τι συνέβαινε εκεί μέσα πήραν τα παιδιά τους κι έφυγαν» είπε. Ακόμη, επιβεβαίωσε το περιστατικό με τον έφηβο, ο οποίος αυνανιζόταν σε κοινή θέα (σ.σ.: η «Espresso» δημοσιεύει σήμερα φωτογραφία-ντοκουμέντο μέσα από το πούλμαν):

«Ενα παιδάκι ήταν μέσα στο βανάκι και αυνανιζόταν. Μπροστά μου έγινε! Δεν ενδιέφερε κανέναν τι γινόταν! Αν και θα έπρεπε να υπάρχει ένας συνοδός ανά πέντε παιδάκια μέσα στο πούλμαν, υπάρχει ένας συνοδός για 25 παιδιά» τόνισε ο πρώην εθελοντής για να αναρωτηθεί στο τέλος: «Δηλαδή, όλα γίνονταν για το χρήμα; Τους έπαιρναν (ενν. από γονείς) κάθε Σάββατο 50 ευρώ το άτομο για να κάνουν τα παιδιά μια περαντζάδα, μια βόλτα. Κοιμούνταν και Σαββατοκύριακα μέσα εκεί, χάμω στο πάτωμα, τα κακόμοιρα! Δεν υπήρχαν κρεβάτια. Τα έχω καταθέσει όλα στην Ασφάλεια με ντοκουμέντα».

Λαβύρινθος αρμοδιοτήτων και ευθυνών

Για σοβαρό κενό νόμου, το οποίο εκμεταλλεύονται οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών στην Καλλιθέα προκειμένου να δρουν ανενόχλητοι και να «θησαυρίζουν» έκανε λόγο η ψυχοπαιδαγωγός Χρυσούλα Μαυράκη , η οποία είναι εθελόντρια στο Υποστηρικτικό και Κοινωνικό Δίκτυο ΑμεΑ 4amea.

«Ενώ το συγκεκριμένο κέντρο δηλώνεται σαν Κέντρο Ειδικών Θεραπειών, που λειτουργεί όπως ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών -δηλαδή, τα παιδιά πηγαίνουν εκεί για ένα 45λεπτο και συνοδεύονται από τους γονείς τους-, προσφέρει υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας, κάνοντας διάφορα και πολλά, όπως διημέρευση, διανυκτέρευση, camp κ.ά., που δεν εμπίπτουν στις υπηρεσίες που παρέχει. Υπάρχει, λοιπόν, κενό νόμου ως προς το αν μπορεί ένα Κέντρο Ειδικών Θεραπειών να λειτουργεί σαν Κέντρο Ημέρας, που δεν μπορεί» εξήγησε η κυρία Μαυράκη. Η ίδια, μιλώντας στην «Espresso», τόνισε πως τα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών δεν διέπονται από συγκεκριμένο και σαφή κανονισμό, επειδή η λειτουργία τους και οι υπηρεσίες που παρέχουν περιορίζουν τη χρήση του χώρου.

«Αυτό, λοιπόν, για το οποίο φωνάζουμε η Νένα και όσοι αγαπάμε τα παιδιά είναι να μη γίνονται παραβιάσεις της λειτουργίας. Αυτό που ανησυχεί είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος φορέας εποπτεύει. Εποπτεύει το υπουργείο Υγείας; Εποπτεύει το υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας; Πού θα απευθυνθεί ο πολίτης που έχει ένα παράπονο από το κέντρο;» αναρωτήθηκε η ψυχοπαιδαγωγός – εθελόντρια του 4amea, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο κέντρο στην Καλλιθέα προσφέρει υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας για να λαμβάνει μεγαλύτερες αμοιβές:

«Θα έπρεπε, όμως, να πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών. Αντιθέτως, δεν έχει το ανάλογο προσωπικό και ως Κέντρο Ειδικών Θεραπειών μπορεί να λειτουργεί σε οποιονδήποτε χώρο. Ετσι, λοιπόν, είναι σε όροφο πολυκατοικίας» εξήγησε αμέσως μετά η κυρία Μαυράκη. Τέλος, τόνισε ότι θα έπρεπε να κινηθεί αυτεπάγγελτα η διαδικασία σε βάρος των υπευθύνων μετά το πρώτο αυτόφωρο: «Και τούτο γιατί πρόκειται για παιδιά και, μάλιστα, για παιδιά εξαιρετικά ευάλωτα. Αντίθετα, εκτυλίσσεται ένα πινγκ πονγκ. Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δικαιοδοσία, το υπουργείο Υγείας δεν έχει δικαιοδοσία, η Περιφέρεια δεν έχει δικαιοδοσία και μέσα σε αυτό το γαϊτανάκι της μη ανάληψης ευθυνών βγαίνει η ανάγκη να φανεί ποιος είναι ο αρμόδιος. Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα πού σταματά η παροχή υπηρεσιών του ενός χώρου, πού αρχίζει του άλλου, ποιος είναι υπεύθυνος να ρυθμίζει τι κάνει ο καθένας και να τον ελέγχει κιόλας» κατέληξε.Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID