EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οδεύουμε ολοταχώς προς συναρπαστική χρεοκοπία των ΗΠΑ;

Παρακαλώ κατανοήστε αυτό. Ο μηχανισμός είναι τεχνικός, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι, χωρίς δημόσια εποπτεία ή προειδοποίηση, η Federal Reserve απλώς έδωσε στις τράπεζες ένα τεράστιο δώρο. Είναι ακόμα χειρότερο από όσο νομίζεις. Βασικά, η Fed γνωρίζει ότι πρέπει να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια για να σπάσει τον πληθωρισμό (που σημαίνει ότι βλάπτει την οικονομία), αλλά τώρα προστατεύει τις τράπεζες από αυτά τα υψηλά επιτόκια. Δεν είναι αστείο. Αυτή είναι μια καθαρή Main Street για να σωθεί η κίνηση της Wall Street. [Alex Berenson]

Παρατείνεται η καταστροφή στις τραπεζικές μετοχές παρά τα έκτακτα μέτρα. Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών σημείωσαν τη βαθύτερη υποχώρηση τους εδώ και τρία χρόνια, αντανακλώντας την έντονη ανησυχία των επενδυτών για την υγεία του κλάδου μετά την κατάρρευση της SVB και δύο άλλων τραπεζών την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης KBW Nasdaq των εμπορικών τραπεζών υποχώρησε περισσότερο από 10% [The Wall Street Journal]

Οι μετοχές της First Republic Bank βυθίστηκαν με κινηματογραφικό τρόπο στις προκαταρκτικές συναλλαγές, οδηγώντας σε απώλειες μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών, παρά τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ να ηρεμήσουν τους επενδυτές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, γράφει η Caitlin McCabe στη The Wall Street Journal.

DON'T PANIC – SAYS JOE BIDEN

CAUGHT on tape discussing how to use the media to prevent a bank run today, 03/13/2023, amidst a total collapse of the world economy.

Signature Bank, First Republic Bank, #bankcrash #bankrun #BankRuns #totalcollapse #economy pic.twitter.com/yN5bYXvYUy

— O'Keefe Reborn (@okeefe_reborn) March 13, 2023

(Όπως πάμε οδεύουμε ολοταχώς και για μία συναρπαστική χρεοκοπία των ΗΠΑ, τον προσεχή Ιούνιο που θα συζητηθεί η αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ που σήμερα βρίσκεται στα 31,5 τρις δολάρια. Η τελευταία χρονιά που οι ΗΠΑ εξόφλησαν το χρέος τους ήταν το 1835)

Οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν πρόσφατα κατά 63% πριν από την αγορά, αφού υποχώρησαν περισσότερο από 70% νωρίτερα. Η τράπεζα δήλωσε την Κυριακή ότι είχε σώσει τα οικονομικά της με πρόσθετη χρηματοδότηση από την Federal Reserve και την JPMorgan Chase.

Άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, τόσο μεγάλα όσο και μικρά, δέχθηκαν σκληρό πλήγμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας πριν από την αγορά. Ανάμεσα στις άλλες αξιόλογες κινήσεις:

Οι μετοχές της Western Alliance Bancorp υποχώρησαν 68%
Η μετοχή της PacWest Bancorp υποχώρησε 44%
Η μετοχή της Comerica υποχώρησε 23%
Η μετοχή της Zion Bancorporation υποχώρησε 27%
Η μετοχή της Fifth Third Bancorp έχασε 10%
Οι μετοχές του Charles Schwab έχασαν 11%
Η μετοχή της Bank of America υποχώρησε 4,2%
Η μετοχή της Wells Fargo υποχώρησε 3,1%

Οι κινήσεις πριν από την αγορά επεκτείνουν ένα ασταθές τμήμα συναλλαγών για την First Republic, η οποία υποχώρησε 29% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας. Μετά τη γρήγορη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, εκτός από το κλείσιμο της Signature Bank και της Silvergate Capital τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ μετοχές τραπεζών που έχουν ενδεχομένως παρόμοια προφίλ.Οι πελάτες της First Republic είναι επιχειρήσεις και πλούσιοι ιδιώτες στις ακτές, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν πλέον ικανοποιημένοι να αφήνουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς που είχαν μικρή απόδοση όταν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις υψηλού ενδιαφέροντος. Η SVB, η Signature και η Silvergate αντιμετώπισαν προβλήματα, εν μέρει, λόγω των συγκεντρωμένων βάσεων πελατών τους.


Ο εκτελεστικός πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της First Republic ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι «οι θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας είναι πολύ ισχυρές» και ότι «το κεφάλαιό της παραμένει πολύ πάνω από το ρυθμιστικό όριο για τις καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες».

Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε γρήγορα να χάσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να πέσει σε ύφεση, εάν οι νομοθέτες αποτύχουν να αυξήσουν το όριο δανεισμού της χώρας προτού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξαντλήσει την ικανότητά της να πληρώνει έγκαιρα τους λογαριασμούς της, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mark Zandi, σε επιτροπή της Γερουσίας την Τρίτη.

Από τον Jim Tankersley/New York Times

Η ζημιά θα μπορούσε να φτάσει να χαθούν επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να οδηγήσει σε μια οικονομική κρίση παρόμοια με εκείνη του 2008 σε περίπτωση παρατεταμένης παραβίασης του ορίου χρέους, κατά την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής αρνούνται επί μήνες να συμμετάσχουν μαζί με τους Δημοκρατικούς στην ψηφοφορία υπέρ της αύξησης του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με την ανάλυση του Zandi και των συναδέλφων του, Cristian deRitis και Bernard Yaros, την οποία παρέδωσαν στην Υποεπιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας.


Mark Zandi

Η γερουσιαστής Elizabeth Warren, Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, οργάνωσε και ηγήθηκε της ακρόασης της υποεπιτροπής σχετικά με το όριο του χρέους και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειές του, σε μια στιγμή δημοσιονομικής ανεπάρκειας. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής απαιτούν βαθιές περικοπές δαπανών από τον Πρόεδρο Biden με αντάλλαγμα την ψήφο υπέρ της αύξησης του ορίου χρέους, το οποίο περιορίζει τα χρήματα που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση.

Αυτή η συζήτηση είναι πιθανό να κλιμακωθεί όταν ο Biden δημοσιεύσει την τελευταία του πρόταση για τον προϋπολογισμό την Πέμπτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προτείνει τη μείωση της εξάρτησης της Αμερικής από δανεικά χρήματα αυξάνοντας τους φόρους στους υψηλόμισθους και τις εταιρείες. Αλλά σχεδόν σίγουρα δεν θα ανταποκρίνεται στο επίπεδο των περικοπών δαπανών που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού σε μια δεκαετία.

Η έκθεση της Moody’s Analytics προειδοποιεί επίσης για σοβαρή οικονομική ζημιά εάν ο Biden, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια χρεοκοπία, συμφωνήσει με αυτές τις απαιτήσεις. Σε αυτό το σενάριο, οι «δραματικές» περικοπές δαπανών που θα χρειάζονταν για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού θα ωθούσαν την οικονομία σε ύφεση το 2024, θα κόστιζαν στην οικονομία 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα κατέστρεφαν ουσιαστικά την οικονομική ανάπτυξη ενός έτους την επόμενη δεκαετία, ανέφεραν ο Zandi και οι συνάδελφοί του.

«Η μόνη πραγματική επιλογή», τόνισε ο Zandi σε συνέντευξή πριν από την κατάθεσή του στη Γερουσία, «είναι οι νομοθέτες να συμβιβαστούν και να αυξήσουν το όριο του χρέους έγκαιρα. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική οικονομική ζημιά».

«Η οικονομία είναι πολύ ευάλωτη», πρόσθεσε. «Ακόμη και χωρίς το δράμα του ορίου χρέους, οι κίνδυνοι ύφεσης είναι υψηλοί. Δεν θα χρειαστούν πολλά για να μας πιέσουν και αυτό είναι σίγουρα πολύ περισσότερο από το «πολύ».

Οι αναλύσεις του Zandi αναφέρονται συχνά από την κυβέρνηση Biden προς υποστήριξη των προτάσεων οικονομικής πολιτικής της. Σε αυτή την περίπτωση, η Warren χρησιμοποίησε το project των οικονομολόγων της Moody’s προκειμένου να πιέσει τον Biden, μέσω μιας επιστολής της που εστάλη στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα και στην οποία τον πιέζει να αντισταθεί στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών για τις περικοπές δαπανών και αντ’ αυτού να συνεχίσει να επιμένει σε αύξηση του ορίου χρέους χωρίς όρους όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική.
Elizabeth Warren

«Όλοι μιλούσαν μέχρι τώρα για το πόσο επικίνδυνο θα ήταν να αθετηθεί το εθνικό χρέος, και αυτό είναι σωστό», είπε η Warren σε συνέντευξή της. «Αλλά θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο να ενδώσουμε στις περικοπές των Ρεπουμπλικανών». «Ο πρόεδρος στέκεται δυνατά», είπε, «και τον προτρέπω να συνεχίσει να το κάνει αυτό».

Οι προβλέψεις του Zandi εντάσσονται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο προειδοποιήσεων από αναλυτές της Wall Street και think tank της Ουάσιγκτον σχετικά με τις συνέπειες της αποτυχίας να αυξηθεί έγκαιρα το όριο δανεισμού.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής αρνούνται να αυξήσουν το όριο εκτός εάν ο Biden συμφωνήσει σε βαθιές αλλά απροσδιόριστες περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες. Λένε ότι τα τρέχοντα επίπεδα χρέους της χώρας, που συσσωρεύτηκαν με δικομματικό τρόπο για δύο δεκαετίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα λαμβάνει σε φορολογικά έσοδα, αποτελούν τρέχουσα και μελλοντική απειλή για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Biden είπε ότι χαιρετίζει το διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική με τους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες, αλλά αρνείται να διαπραγματευτεί για το όριο χρέους, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να δανείζεται χρήματα προκειμένου να καλύψει χρέη που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Η κυβέρνηση έφτασε στο νόμιμο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο. Το Υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει ουσιαστικά λογιστικούς ελιγμούς που του επιτρέπουν να συνεχίσει να πληρώνει έγκαιρα όλους τους λογαριασμούς του. Αλλά αυτοί οι ελιγμοί λειτουργούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ανεξάρτητες ομάδες όπως το Δικομματικό Κέντρο Πολιτικής στην Ουάσιγκτον και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έχουν εκτιμήσει ότι κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι ή στις αρχές αυτού του φθινοπώρου, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να πληρώνει έγκαιρα τους πάντες -συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ομολόγων, των δικαιούχων κοινωνικής ασφάλισης και των ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Η ομάδα του οίκου Moody’s εκτιμά ότι η προθεσμία, γνωστή ως ημέρα X, θα πέσει στις 15 Αυγούστου.

Η ανάλυση του οίκου εξετάζει διάφορους τρόπους επίλυσης της αδιεξόδου στην Ουάσιγκτον.

Σε ένα σενάριο, ο Biden ενεργεί προκειμένου να παρακάμψει το όριο του χρέους χωρίς τη βοήθεια του Κογκρέσου, επικαλούμενος το Σύνταγμα και δυνητικά ελαχιστοποιώντας τη ζημιά στην οικονομία. Οι βοηθοί του Λευκού Οίκου όμως έχουν πει επανειλημμένα ότι ο πρόεδρος δεν θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Σε ένα άλλο σενάριο όπου η αδράνεια των νομοθετών θα αναγκάσει το Υπουργείο Οικονομικών να χάσει ορισμένες απαιτούμενες πληρωμές για να πραγματοποιήσει άλλες, η ανάλυση προβλέπει μια ταχεία αντίδραση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρόμοια με τη βουτιά των μετοχών το 2008. Εάν, όπως το 2008, το Κογκρέσο αντιδράσει αυξάνοντας γρήγορα το όριο του χρέους, η παρατεταμένη ζημιά θα είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ήπια ύφεση και σχεδόν ένα εκατομμύριο απώλειες θέσεων εργασίας.

Εάν οι νομοθέτες αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις της αγοράς και περάσουν μήνες χωρίς να αυξήσουν το όριο, η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι «το πλήγμα στην οικονομία θα είναι καταιγιστικό». Οι ομοσπονδιακές δαπάνες θα βυθιστούν, μια βαθιά ύφεση θα δημιουργηθεί και το ποσοστό ανεργίας θα εκτιναχθεί σε περισσότερο από 8%, από το 3,4% που είναι σήμερα.

Τέλος, εάν ο Biden αποδεχτεί το σχέδιο προϋπολογισμού των Ρεπουμπλικανών, η ανάλυση διαπίστωσε ότι η μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και άλλα εγχώρια προγράμματα θα οδηγούσε σε ύφεση και εκτεταμένη απώλεια θέσεων εργασίας. Οι Αμερικανοί με χαμηλό εισόδημα πιθανότατα θα υφίσταντο ένα δυσανάλογο βάρος του οικονομικού πόνου, κατέληξε.

Ο Zandi τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της εξ ολοκλήρου κατάργησης του θεσμοθετημένου ορίου χρέους για τον τερματισμό των απειλών που θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία στην οικονομία. «Νομίζω ότι θέλεις να σπάσεις αυτόν τον κύκλο μία για πάντα όσο καλύτερα μπορείς, γιατί είναι πολύ αντιπαραγωγικός», είπε.Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID