EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Καταρρέει και η Credit Suisse – Αποκλείουν στήριξη οι Σαουδάραβες, «όχι» σε κρατική διάσωση

Μόλις μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία αναμενόταν να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος κλυδωνίζεται.

Η μετοχή της Credit Suisse καταρρέει σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη.

Η Societe Generale και οι ιταλικές Monte dei Paschi και UniCredit τέθηκαν σε αναστολή, καθώς οι μετοχές τους βρέθηκαν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού sell off που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα.

Καταρρέει η Credit Suisse

Καταρρέει η μετοχή της Credit Suisse κατά 22%, καθώς οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι απέρριψαν το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης, την ώρα που ο πρόεδρος της προβληματικής τράπεζας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας.

Ο πρόεδρος Alex Lehmann μπορεί να ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Silicon Valley Bank, ωστόσο δεν πείθει τους επενδυτές, με τη μετοχή να καταρρέει 22%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Lehmann δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια «δεν είναι θέμα» για την τράπεζα που προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έναν ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε ο Lehmann σε συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία.

Τι προκάλεσε το κραχ της– Επιστρέφουν τα τραπεζικά «φαντάσματα»

Η παραδοχή πριν λίγα 24ωρα της Credit Suisse Group AG για «ουσιώδεις αδυναμίες» στις οικονομικές της καταστάσεις, καθώς το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της από την αθέτηση πληρωμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της τράπεζας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, με φόντο την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι «ουσιώδεις αδυναμίες» που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις,

Στην ετήσια έκθεσή της, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει «ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης» για τα έτη 2021 και 2022. «Ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης δεν ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της, με τη διοίκηση να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες δημοσιοποίησης δεν ήταν αποτελεσματικές».

Συγκεκριμένα η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της Credit Suisse για το 2022 καταγράφηκε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Επιπρόσθετα η PwC, εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών που πραγματοποίησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, εξέδωσε «αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2022», ανέφερε η Credit Suisse.

Η αναφορά αυτή αποτέλεσε το πρώτο σοκ για επενδυτές και αγορές, με τη Credit Suisse να ανακοινώνει πως υιοθετεί ένα «Σχέδιο Αποκατάστασης». Ωστόσο η Saudi National Bank (SNB) που κατέχει το 9,9% των μετοχών της Credit Suisse και είναι ο κυριότερος μέτοχος της ελβετικής τράπεζας αρνείται να προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, σχετίζεται με την απροθυμία της SNB να υπερβεί το όριο του 10%. Ας σημειωθεί ότι η SNB ελέγχεται σε ποσοστό 37% από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Credit Suisse, Axel Lehmann, ανέφερε ότι πιθανή κρατική στήριξη στην τράπεζα «δε συζητείται καν», παρά τα πρόσφατα προβλήματα που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στον όμιλο.

Η ανησυχητική πρόβλεψη

Η κρίση ρευστότητας και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσει η ελβετική τράπεζα είναι οδηγήσει μόλις προ 24ώρου τον αναλυτή και επενδυτή της Wall Street Ρόμπερτ Κιγιοσάκι να προβλέψει πως η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse. Ο Κιγιοσάκι πιστεύει ότι η ελβετική τράπεζα θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας το επόμενο διάστημα, εν μέσω των κλυδωνισμών από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank (SVB). «Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, και η πρόβλεψή μου-είχα προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers πριν από χρόνια, και νομίζω ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse-, δήλωσε ο συνιδρυτής της Rich Dad Company, επειδή η αγορά ομολόγων καταρρέει.

Η ανησυχία και οι φόβοι για την πορεία του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη – ανεξαρτήτως του ζητήματος της SVB που δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στη SC – έχουν για τα καλά επιστρέψει, με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται σήμερα σε ελεύθερη πτώση. Οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν πριν λίγο να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Στον «πάγο» μπήκαν και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi).

«Οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες στις αρνητικές ειδήσεις, μετά την έκπληξη στις αμερικανικές τράπεζες. Υπάρχει ο φόβος για μετάδοση του κινδύνου και σε άλλες τράπεζες» δηλώνει στο Bloomberg o Φρανσουά Λαβιέ, επικεφαλής αναλυτής στη Lazard Freres Gestion. Αναλυτές εξηγούν πως εξαιτίας της αδύναμης επενδυτικής εμπιστοσύνης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα bank – run στις πιο ευάλωτες τράπεζες, κάτι που θα πυροδοτήσει ασφυξία στον κλάδο.

Στο «κόκκινο» οι αγορές

Η κατρακύλα της ελβετικής τράπεζας, όπως είναι εύλογο, παρασέρνει και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks να περιορίζεται κατά 5,8% και να φθάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου.

Η γαλλική BNP Paribas, δε, χάνει τουλάχιστον 8%, ενώ πιέσεις ασκούνται και στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με την Alpha Bank να κατρακυλάει κατά έως 8,8%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,88% και τις 436 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 3,18%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,64% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,97%.

Τα απόνερα, μάλιστα, φθάνουν έως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα προσυμβόλαια του Dow Jones να προμηνύουν βουτιά σχεδόν 600 μονάδων. Βαριές απώλειες αναμένονται και στους S&P 500 – Nasdaq.

Στο επίκεντρο οι ιταλικές τράπεζες

Αρκετές ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi, υπέστησαν επίσης αυτόματη διακοπή συναλλαγών μετά από απότομη πτώση.

O υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Giancarlo Giorgetti έχει διαβεβαιώσει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά μετά την κατάρρευση της SVB, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει γρήγορα για να στηρίξει τις τράπεζες, αν χρειαστεί.

“Εκτιμούμε την ταχύτητα με την οποία επενέβησαν οι αμερικανικές αρχές και εμπιστευόμαστε ότι, αν χρειαστεί, οι ευρωπαϊκές αρχές θα παρέμβουν με την ίδια ταχύτητα, αξιολογώντας τις επιπτώσεις στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα εξαπλωθούν στο ευρύτερο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και υποβάθμισε την πτώση των τραπεζικών μετοχών τη Δευτέρα ως κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Αύξηση 50 μ.β. από την ΕΚΤ στις 16/3

Πάντως, πέραν των παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδεύει προς μια αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5% την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τη δέσμευση της ΕΚΤ για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες που προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όμως η πηγή που βρίσκεται κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να εγκαταλείψει το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου -που ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίασή της και επαναλήφθηκε αρκετές φορές από την πρόεδρο Christine Lagarde και τους συναδέλφους της- διότι αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της.

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι επίσημες προτάσεις για τη συνεδρίαση δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν δει τις νέες τριμηνιαίες προβολές.

Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι χαμηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούν να τοποθετούν την αύξηση των τιμών πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2% το 2024 και ελαφρώς πάνω από αυτόν το 2025. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Παραμένει στα ύψη ο δομικός πληθωρισμός

Επιπλέον, οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επρόκειτο να αναθεωρηθούν υψηλότερα, ενθαρρύνοντας τις εκκλήσεις για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων από τα “γεράκια” της πολιτικής στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, πρόσθεσε η πηγή.

Παρόλα αυτά, οι “χαλαροί” υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αύξηση του κόστους δανεισμού και προειδοποιούν για τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, αισθάνθηκαν δικαιωμένοι από την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, δήλωσε η πηγή.

Ήταν πιθανό να αντισταθούν στη δέσμευση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και αντ’ αυτού να πουν ότι οποιαδήποτε νέα κίνηση θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα.

Kiyosaki: Άρχισε η κρίση… Η επόμενη που θα καταρρεύσει θα είναι η Credit Suisse
Ο αναλυτής και επενδυτής της Wall Street που είχε προβλέψει την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 αποκάλυψε ποια τράπεζα πιστεύει ότι θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας το επόμενο διάστημα, εν μέσω των κλυδωνισμών από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank (SVB).

“Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, και η πρόβλεψή μου, είχα προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers πριν από χρόνια, και νομίζω ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse”, δήλωσε ο συνιδρυτής της Rich Dad Company, Robert Kiyosaki, “επειδή η αγορά ομολόγων καταρρέει”.

Λίγες ημέρες αφότου η SVB, η τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια που χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου και νεοφυείς επιχειρήσεις, κήρυξε πτώχευση, η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι θα κλείσει για να προστατεύσει τους καταναλωτές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ομοίως με την SVB, η Signature Bank ήταν δημοφιλής μεταξύ των εταιρειών κρυπτογράφησης. Το ίδρυμα παρείχε υπηρεσίες καταθέσεων για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία των πελατών του, αλλά δεν χορηγούσε δάνεια με την εξασφάλισή τους.

Η ανακοίνωση του κλεισίματος έγινε με κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Αμερικανό φορολογούμενο. Παρόμοια προσφυγή θα παρασχεθεί σύντομα στους πελάτες της Signature Bank, υποστήριξαν επίσης οι ρυθμιστικές αρχές.

Το πρόβλημα των ομολόγων

Ο Kiyosaki εξήγησε περαιτέρω πώς η αγορά ομολόγων – το “μεγαλύτερο πρόβλημα” της οικονομίας – θα βάλει τις ΗΠΑ σε “σοβαρό πρόβλημα”, καθώς αναμένει ότι το αμερικανικό δολάριο θα αποδυναμωθεί.

“Το αμερικανικό δολάριο χάνει την ομοιογένειά του στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Οπότε θα τυπώνουν όλο και περισσότερο και περισσότερο”, δήλωσε ο ειδικός κρατώντας ένα χαρτονόμισμα του δολαρίου, “προσπαθώντας να το κρατήσουν από το να βουλιάξει”.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και τους ατομικούς λογαριασμούς συνταξιοδότησης (IRAs) στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα πληγεί περισσότερο από τις διασώσεις των τραπεζών.

“Η γενιά μου, οι boomers, προσπαθούμε να συνταξιοδοτηθούμε. Οπότε αυτή είναι η τέλεια καταιγίδα από πολλές απόψεις. Όπως είπα, και πάλι, νομίζω ότι η Fed και η FDIC σηματοδότησαν ότι πρόκειται να τυπώσουν ξανά, γεγονός που κάνει τις μετοχές καλές. Αλλά ανησυχώ για την Credit Suisse”, ανέφερε.

Εν μέσω υπερπληθωρισμού και εκτύπωσης περισσότερου χρήματος, ο Kiyosaki συμβούλευσε να εξερευνήσει ή να αγοράσει επενδύσεις σε ασήμι και χρυσό κατά τη διάρκεια μιας ασταθούς αγοράς.


Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID