EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

New York Times> Όλο και πιο κοντά στο γκρεμό πλέον και η 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, First Republic- Εξελίξεις

Η πιο απειλούμενη τράπεζα αυτή τη στιγμή στη Wall Street, η First Republic, υποχώρησε πιο κοντά στον γκρεμό τη Δευτέρα, καθώς οι μετοχές της κατέρρευσαν κατά 47%, σημειώνοντας σχεδόν 90% πτώση από το κλείσιμό στις 8 Μαρτίου, την ημέρα που οι ειδήσεις για την Silicon Valley Bank προκάλεσαν οικονομικό πανικό.

Από τους Rob Copeland και Maureen Farrell/New York Times

Η καταστροφική πτώση της τιμής της μετοχής της First Republic, ακόμη και όταν οι μετοχές πολλών εκ των ανταγωνιστριών της σταθεροποιήθηκαν, υπογραμμίζει τους φόβους σχετικά με τη βιωσιμότητα της. Μέχρι πρόσφατα, η τράπεζα, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, διέθετε καταθέσεις 176 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια αξιοζήλευτη λίστα με πλούσια πελατεία.

Την περασμένη Πέμπτη, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στη Wall Street συγκέντρωσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την First Republic, ελπίζοντας ότι αυτή η κίνηση διάσωσης θα ανέτρεπε την καταστροφική της πορεία. Αλλά το σχέδιο φαίνεται να μην έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής, αποτυγχάνοντας να πείσει τους επενδυτές να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η τράπεζα προσπαθούσε επίσης να πουλήσει ένα μερίδιο της τις τελευταίες ημέρες, κάτι που γρήγορα μετατράπηκε σε προσπάθειες για τη διάσωση της ίδιας της τράπεζας, είπαν δύο άτομα με γνώση του θέματος. Έως το απόγευμα της Δευτέρας, η First Republic είχε ανοιχτή εποικοινωνία με πιθανούς αγοραστές, αλλά οι συζητήσεις, αν υπάρχουν, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, είπε ένας από τους ανθρώπους. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι απίθανο να παίξουν ξανά το ρόλο σωτήρα, είπαν οι δύο άνθρωποι, αν και η κατάσταση είναι σε εξέλιξη.

Το επείγον του ζητήματος αυξήθηκε τη Δευτέρα, αφού οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν τόσο πολύ που το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διέκοψε αυτόματα τις συναλλαγές 11 φορές για να αποτρέψει μια ελεύθερη πτώση. Η βουτιά της Δευτέρας προκάλεσε επίσης πλήγμα στα στελέχη της τράπεζας επειδή, μόλις το απόγευμα της Κυριακής, ανώτερα στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου ήταν πεπεισμένοι ότι η τράπεζα είχε αρκετά περιθώρια και χρήματα από τους πελάτες της για να αντιμετωπίσει περαιτέρω αναταραχή, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τα εσωτερικά του δρύματος.

Τουλάχιστον, υπέθεσαν ότι η First Republic είχε εβδομάδες, όχι ημέρες, για να λύσει τα προβλήματά της, είτε αντλώντας νέο κεφάλαιο είτε πουλώντας τον εαυτό της, είπε ένα άτομο με γνώση του θέματος.

Η κατάρρευση της SVB, μαζί με τα μεγάλα προβλήξματα βιωσιμότητας της Signature Bank μόλις λίγες μέρες αργότερα, έπληξαν τις μετοχές πολλών άλλων μεσαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αλλά μέχρι τη Δευτέρα, η πορεία των μετοχών έδειχναν λίγο καλύτερα. Για παράδειγμα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της PacWest της Καλιφόρνια. Εκείνες της Western Alliance, με έδρα το Φοίνιξ, υποχώρησαν 7%, ενώ οι μετοχές των Comerica και της Zions Bank ανεβοκατέβαιναν. Ο δείκτης KBW Bank, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές 24 τραπεζών, σημείωσε άνοδο 1%, ανακτώντας μέρος, έστω και ελάχιστο, της πτώσης άνω του 5% της Παρασκευής.

Οι μετοχές της First Republic έχουν πληγεί ιδιαιτέρως σκληρά σκληρά επειδή πολλοί επενδυτές δεν είναι σίγουροι εάν τα οικονομικά της μπορούν να αντέξουν περαιτέρω προβλήματα. Τραπεζικά στελέχη και σύμβουλοι διεξάγουν πυρετώδεις συζητήσεις για το πώς να βρουν περισσότερη βοήθεια, αλλά τα σπειροειδή προβλήματα της First Republic είναι σημάδι ότι η βιασύνη των κυβερνητικών αξιωματούχων και του ιδιωτικού τομέα να βρουν γρήγορες λύσεις, καθώς σκοπός τους ήταν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πιθανότατα επιδείνωσε τον πρόσφατο πανικό.

Μια εκπρόσωπος της Federal Deposit Insurance Corporation, της κύριας ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών των ΗΠΑ, αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωπος της First Republic αρνήθηκε να σχολιάσει την πτώση της Δευτέρας ή να παράσχει στοιχεία για το εάν οι καταθέσεις της τράπεζας αυξάνονταν ή μειώνονταν. Σε προηγούμενη δήλωσή του, είπε ότι η τράπεζα ήταν «σε καλή θέση για να διαχειριστεί τη δραστηριότητα των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων».

Η First Republic έχασε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες -σχεδόν το ήμισυ της συνολικής βάσης καταθετών της ως τα τέλη του περασμένου έτους- δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Το γεγονός αυτό προστέθηκε στα υπόλοιπα στοιχεία που δείχνουν ότι ο συνδυασμός βραχυπρόθεσμων διορθώσεων, όπως δάνεια, οι προσπάθειες προσέλκυσης κάποιου σωτήρα προκειμένου να αγοράσει το σύνολο ή μέρος της τράπεζας και οι περιστασιακές δηλώσεις εμπιστοσύνης από στελέχη τραπεζών και κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν έχουν σταματήσει την πορεία προς το γκρεμό της τράπεζας. Αν μη τι άλλο, παρά τα τεράστια χρηματικά ποσά που εμπλέκονται, οι παρεμβάσεις ισοδυναμούν με τη χρήση επιδέσμων πρώτων βοηθειών σε μια πληγή που μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Παρόλο που ο πόνος της First Republic φαίνεται περιορισμένος, τουλάχιστον προς το παρόν, ο φόβος που έχει κυριεύσει τις τράπεζες σε όλες τις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της SVB είναι μια υπενθύμιση ότι μόνο μία αποτυχία μπορεί να είναι τελικά ικανή να τρομάξει έναν ολόκληρο κλάδο.Πολλαπλές πρόσφατες υποβαθμίσεις τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της First Republic, από οίκους αξιολόγησης όπως ο Moody’s έχουν προκαλέσει περαιτέρω φόβο στους επενδυτές και τους καταθέτες. Τα καθημερινά πρωτοσέλιδα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μία ή η άλλη τράπεζα συνεχίζουν να υποδαυλίζουν την αβεβαιότητα γύρω από τον κλάδο γενικότερα. Τα πολυάριθμα προβλήματα που προέκυψαν στην Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα και κατέληξαν σε εξαγορά 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ελβετικής τράπεζας από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, την UBS, την Κυριακή, πρόσθεσαν άλλο ένα σκοτεινό σύννεφο.

Η Federal Reserve ανέφερε ότι οι τράπεζες δανείστηκαν περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα από το παράθυρο των εκπτώσεων, ποσό ρεκόρ. Οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών έχουν προσκληθεί να ρίξουν μια ματιά σε προβληματικά τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία και να επιλέξουν μέρη που μπορεί να θεωρήσουν ελκυστικά. Στελέχη μεγάλων τραπεζών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους, παρακολουθώντας την υγεία των μικρότερων τραπεζών.

Και οι ειδήσεις ότι η κυβέρνηση Biden βρισκόταν σε συνομιλίες με τον Warren Buffett, τον πρόεδρο της Berkshire Hathaway, ο οποίος προσέφερε δισεκατομμύρια για να ενισχύσει την Goldman Sachs κατά το ναδίρ της οικονομικής κρίσης του 2008, έδειξαν ότι ο τρέχων πανικός μπορεί μόνο να επιδεινωθεί.

Η First Republic γίνεται γρήγορα το παιδί της αφίσας αυτών των αντιφάσεων –οι εξαιρετικές προσπάθειες για τη διάσωση του ιδρύματος φαίνεται να ανησυχούν τις αγορές περισσότερο, όχι λιγότερο.

Την Πέμπτη, 11 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έδωσαν στην First Republic, τη 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει τα οικονομικά της καθώς οι καταθέτες έφευγαν μαζικά. Η πράξη ήταν ένδειξη υποστήριξης προς την First Republic, επειδή τα ποσά που δάνεισαν οι τράπεζες -συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo- ήταν ανασφάλιστα. Με άλλα λόγια, οι μεγάλες τράπεζες γνώριζαν ότι θα χάσουν τα χρήματά τους εάν η First Republic δεν σωζόταν, εκτός και αν η κυβέρνηση συμφωνούσε να τους τα επιστρέψει.Αρκετές από αυτές τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan, έχουν συμμετάσχει σε περαιτέρω συζητήσεις για το πώς να σταθεροποιηθεί η First Republic. Η ίδια έχει επίσης δει αρκετές υποβαθμίσεις της πίστωσής της τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή, ο Moody’s δήλωσε ότι υποβάθμισε την τράπεζα λόγω της αυξημένης εξάρτησής της από βραχυπρόθεσμο δανεισμό, μεταξύ άλλων από την Federal Reserve και την κοινοπραξία των τραπεζών.

«Η Moody’s πιστεύει ότι το υψηλό κόστος αυτών των δανείων, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό περιουσιακών στοιχείων σταθερού επιτοκίου στην τράπεζα, είναι πιθανό να έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στη βασική κερδοφορία της First Republic τα επόμενα τρίμηνα», ανέφερε ο οίκος σε σημείωμα του. Ο Moody’s είπε επίσης ότι δεν είναι σαφές πώς η First Republic θα έβρισκε τον τρόπο να επιστρέψει στο να είναι κερδοφόρα.

Ο Standard & Poor’s, στη δική του υποβάθμιση την Κυριακή, δήλωσε ότι η τράπεζα συνέχισε να αντιμετωπίζει «σημαντικές προκλήσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας, ρευστότητας, χρηματοδότησης και κερδοφορίας».

 
Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID