EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μεγάλες επενδύσεις στο νερό από εταιρείες της Wall Street

Οι επενδυτικές εταιρείες της Wall Street βλέπουν μεγάλα περιθώρια για άντληση κερδών από τη διαχείριση και συντήρηση του νερού και μάλιστα στις περιοχές στις οποίες είναι περιορισμένο και οι ανάγκες για παρεμβάσεις μεγαλύτερες.

Η εικόνα προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ του CNN, που ύστερα από διεξοδική έρευνα διαπίστωσε ότι πολλές αμερικανικές επενδυτικές αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία ή σε περιοχές με υδάτινους πόρους προκειμένου να αποκτήσουν δικαιώματα στη χρήση του νερού για λόγους άρδευσης και στη συνέχεια να αρχίσουν να το εμπορεύονται κατά το δοκούν.

Οπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, στη μάλλον αφιλόξενη περιοχή στα σύνορα της Αριζόνας με την Καλιφόρνια, η επενδυτική Greenstone Management Partners αγόρασε προσφάτως μια έκταση κάπου δύο εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Εκεί βρίσκεται η μικροσκοπική πόλη Τσιμπόλα με πληθυσμό μόλις 300 ατόμων, η ζωή των οποίων εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τον ποταμό Κολοράντο. Αυτός ποτίζει τις φυτείες βαμβακιού και αλφάλφα, ενός είδους οσπρίου, συντηρεί το γειτονικό καταφύγιο άγριας ζωής και δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την περιοχή κινούμενοι με πλοίο.

Στην ιστοσελίδα της η Greenstone Management Partners αναφέρει πως στόχος της είναι «να προωθήσει την αξιοποίηση του νερού με συναλλαγές που θα ωφελήσουν τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και τον ιδιωτικό τομέα». Οι επικριτές της την κατηγορούν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την πολυτιμότερη αλλά και περιορισμένη πλουτοπαραγωγική πηγή της περιοχής: το νερό. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία αρνητική για την Αριζόνα, καθώς μειώθηκε το μερίδιό της από τα νερά του ποταμού Κολοράντο εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας που έχει γνωρίσει η περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής κατηγορούν την εταιρεία ότι αγοράζει τεράστιες εκτάσεις, όχι για να τις καλλιεργήσει, αλλά για να πάρει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του νερού, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση αλλά και η οικονομία της πόλης. Αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, ο Τράβις Λινγκένφελτερ, διοικητής γειτονικής κομητείας, τονίζει πως το θέμα αφορά το μέλλον των κοινοτήτων γύρω από τον ποταμό Κολοράντο. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως πολλές άλλες επενδυτικές έχουν μπει στο παιχνίδι και προσπαθούν να διασφαλίσουν δικαιώματα στη χρήση των υδάτων του Κολοράντο μέσα από την αγορά γης.

Πρόκειται για τη νέα τάση των επενδυτικών της Wall Street και δεν αφορά μόνο την Αριζόνα. Πολλές επενδυτικές της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ έχουν αγοράσει εκτάσεις εκατομμυρίων τ.μ. καλλιεργήσιμης γης σε όλες τις νοτιοδυτικές πολιτείες, σύμφωνα με σχετική έρευνα του CNN. Οπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, μια επενδυτική με έδρα στη Νέα Υόρκη είναι αυτή τη στιγμή από τους μεγαλύτερους παράγοντες στον τομέα, καθώς έχει αγοράσει εκτάσεις, όχι μόνον στην Αριζόνα αλλά και στην Καλιφόρνια, στο Κολοράντο και στη Νεβάδα, ενώ εκκρεμούν ακόμη νέες συμφωνίες της με το Νέο Μεξικό και το Τέξας.

Ο Ματ Ντιζέριο, πρόεδρος και ιδρυτής της επενδυτικής Water Asset Management, αναφέρεται στο νερό των ΗΠΑ ως την «επενδυτική ευκαιρία του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων». Η Water Asset Management επενδύει μόνο σε εταιρείες διαχείρισης υδάτων και σύμφωνα με τον Ντιζέριο, την ίδρυσε «με την πεποίθηση πως το σπάνιο καθαρό νερό θα είναι η πλουτοπαραγωγική πηγή που θα καθορίσει τον αιώνα μας, όπως ακριβώς το άφθονο, φθηνό και βρώμικο πετρέλαιο καθόρισε τον περασμένο αιώνα». Στην ιστοσελίδα της η Water Asset Management περιγράφει τη δραστηριότητά της ως «επενδυτική σε εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία που διασφαλίζουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του νερού».

Μιλώντας στο CNN, ο Μαρκ Ρόμπερτ, γενικός οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, δηλώνει πως «η Water Asset Management είναι περήφανη για τις επενδύσεις της στη γεωργία και το νερό στην αμερικανική Δύση». Οπως τονίζει, άλλωστε, όταν κατεγράφη πρωτοφανής έλλειψη νερού στον ποταμό Κολοράντο, η εταιρεία του έσπευσε πρόθυμα να ανταποκριθεί στα αιτήματα για συντήρηση του νερού. Υπόσχεται μάλιστα πως η εταιρεία θα εξακολουθήσει να διαχειρίζεται τους πόρους της περιοχής έτσι ώστε να συνεισφέρει στην επίλυση προβλημάτων ανεπάρκειας νερού και να εργάζεται για να προωθήσει την κατάλληλη συντήρησή του.

Σύμφωνα, όμως, με τον Αντι Μίλερ, γενικό διευθυντή της Colorado River District Water, οι επενδυτικές αυτές επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ξηρασία και «να αντλήσουν κέρδη αρπάζοντας τους πόρους από τους οποίους εξαρτάται η ζωή των κοινοτήτων αυτών των περιοχών». Ο ίδιος κατηγορεί μάλιστα τη Water Asset Management ότι έχει χρησιμοποιήσει κάθε είδους ελιγμούς για να κρύψει από τις τοπικές αρχές τις συναλλαγές της και ειδικότερα τις αγορές μεγάλων εκτάσεων γης. Μια από αυτές είναι να κρύβει την πραγματική της ταυτότητα και όταν αγοράζει μεγάλες εκτάσεις να χρησιμοποιεί άλλες επωνυμίες.

Στην έρευνά του το CNN διαπίστωσε πως μεγάλα τμήματα γης έχουν αγοραστεί πράγματι από επενδυτές με σειρά διαφορετικών επωνυμιών, που όμως έχουν την ίδια διεύθυνση με τα κεντρικά γραφεία της Water Asset Management στη Νέα Υόρκη.Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ newsbomb.gr

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID