EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Με 0,00% έκπτωση το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

– Πώς ο διαγωνισμός που διεξήγαγε ο Δήμος Αθηναίων κατέληξε στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ η οποία κέρδισε το έργο προσφέροντας πρωτοφανή έκπτωση, ύψους 0,00%!

– Αν και στη διεκδίκηση του έργου βρισκόταν μία και μοναδική ομάδα, θα περίμενε κανείς, έστω για τα προσχήματα, να δοθεί μια τιμή με κάποια ελάχιστη έκπτωση για να δικαιολογηθεί ο διαγωνισμός που προηγήθηκε.

– Το ποδοσφαιρικό γήπεδο, προωθήθηκε ως δημοτικό έργο αλλά θα παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό για 99 χρόνια.

Του Άρη Χατζηγεωργίου

Με γκολ από τα αποδυτήρια αλλά για τους εργολάβους, θα ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Ο διαγωνισμός που διεξήγαγε ο Δήμος Αθηναίων κατέληξε σε κατακύρωση προς την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ η οποία κέρδισε το έργο προσφέροντας πρωτοφανή έκπτωση, ύψους 0,00%.


Αυτή η «μεγάλη επιτυχία» του Δήμου Αθηναίων, στον οποίο ανέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έργο, περιγράφεται ανερυθρίαστα στα εισηγητικά αλλά και στην τελική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό Μνημόνιο που είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2020, ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του γηπέδου είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης-δήμου-Παναθηναϊκού στα 89 εκατομμύρια ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ.Μπακογιάννης ζήτησε αύξηση του προϋπολογισμού στα 115 εκατομμύρια επικαλούμενος την αύξηση στις τιμές των υλικών. Τελικά η προκήρυξη έγινε με προϋπολογισμό 120 εκατ. συν άλλα 3 εκατ. προαίρεση.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε και όπως συχνότατα συμβαίνει, υπεβλήθησαν δύο προσφορές που κατέληξαν σε μία. Εκτός δηλαδή από την προσφορά της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, εκδήλωσε ενδιαφέρον και ένας κατασκευαστικός φορέας περιφερειακού χαρακτήρα υπό την επωνυμία Cosmos. Οταν ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η αξιολόγηση των προσφορών, διαπιστώθηκε ότι η υποψηφιότητα της Cosmos έπρεπε να απορριφθεί καθώς έλειπαν από τον φάκελό της προαπαιτούμενα έγγραφα. Το παιχνίδι από εκεί και πέρα συνεχίστηκε με τα “γκολ” να πέφτουν βροχή από τους πανίσχυρους και συνασπισμένους ομίλους στα δίχτυα του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος χρηματοδοτεί το έργο στο μεγαλύτερο μέρος του, περιμένοντας να βγάλει τα έξοδα από μισθώματα χρήσης σε βάθος πολλών δεκάδων ετών.

Ωστόσο, αν και στη διεκδίκηση του έργου βρισκόταν μία και μοναδική ομάδα, θα περίμενε κανείς, έστω για τα προσχήματα, να δοθεί μια τιμή με κάποια ελάχιστη έκπτωση 1% για να δικαιολογηθεί ο διαγωνισμός που προηγήθηκε. Θεωρείται, άλλωστε, δεδομένο, όπως συμβαίνει με δεκάδες έργα, ότι στην εξέλιξη της κατασκευής θα εμφανιστούν διάφορα απρόοπτα και ζητήματα που θα οδηγήσουν σε πολλαπλές αναθεωρήσεις της τιμής ακόμη ψηλότερα. Δεν υπάρχει άλλωστε έργο τέτοιας κλίμακας, που να μην συναντά τέτοια εμπόδια «χωρίς την υπαιτιότητα του αναδόχου», με συνέπεια την τελική αύξηση του τιμήματος. Ακόμη όμως και αν παραδοθεί ταχύτερα, πάλι προβλέπεται πριμ για τους αναδόχους επί της αρχικής τιμής.

Παρά ταύτα, η εισήγηση που έφθασε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ζητούσε απόφαση για την έγκριση ή μη του 3ου Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου με τίτλο «Κατασκευή Νεου Γηπέδου Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό», συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000€ με Φ.Π.Α. 24%, και δικαίωμα προαίρεσης 3.000.000€ με Φ.Π.Α. 24%, της Διεύθυνσης Κτιριακής Υποδομής που πρότεινε επί λέξει:«Την κατακύρωση της σύμβασης στην ένωση οικονομικών φορέων «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.» με ποσοστό μέσης έκπτωσης 0,00% (μηδέν επί τοις εκατό), δηλαδή η προσφερόμενη τιμή ανέρχεται στο ποσό των 96.774.058,37€ χωρίς ΦΠΑ και 119.999.832,38€ με Φ.Π.Α. 24%.». Η εισήγηση ψηφίσθηκε ομόφωνα από τα επτά μέλη, όλα προερχόμενα από την παράταξη Μπακογιάννη και με απουσία των εκπροσώπων από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο, προωθήθηκε ως δημοτικό έργο και θα παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό για 99 χρόνια, χωρίς όμως ο χρόνος αυτός να θεωρείται επαρκής για να εισπραχθούν μισθώματα για να καλύπτουν το κόστος κατασκευής.
  • ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 88,9 εκατ. ευρώ
  • ανέβηκε στα 115 εκατ. ευρώ, με επίκληση του αυξημένου κόστους οικοδομικών υλικών
  • κατέληξε στα 123 εκατ. ευρώ, καθώς στους παραπάνω πόρους που θα προέλθουν από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προστέθηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία σύμφωνα με τη διακήρυξη θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία προσβάσεων στο γήπεδο
Το χρονοδιάγραμμα κατανομής των πόρων προβλέπει διάθεση 15 εκατ. το 2023, 50 εκατ. το 2024 και 58 εκατ. το 2025, με παράδοση το 2026. Σε περίπτωση που το έργο παραδοθεί σε χρόνο κατά 10% συντομότερο των 3 ετών, η διακήρυξη προβλέπει πριμ 5% στον ανάδοχο.Στο αρχικό Μνημόνιο που είχε υπογραφεί από τον Αδωνι Γεωργιάδη, προβλέπονταν εκταμιεύσεις ήδη από το 2021 και εκτέλεση των περισσότερων έργων τα έτη 2022-2023. Την Πέμπτη 6 Απριλίου, ο Δήμος Αθηναίων οργάνωσε φιέστα με μπουλντόζες που αφορούσαν όμως πρόδρομες εργασίες (καθαιρέσεις χαλασμάτων, απομάκρυνση μπάζων κλπ).

Φορώντας τα «κίτρινα γιλέκα» τους, οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης, Άδωνις Γεωργιάδης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Νίκος Παπαθανάσης, ξεναγήθηκαν από τον Δήμαρχο μαζί με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτη Μαλακατέ, τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλειο Ψάλτη και τον επικεφαλής του Group Real Estate της Πειραιώς Δημήτρη Ραγιά και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, «είδαν την οριοθετημένη έκταση όπου θα ανεγερθεί η νέα σύγχρονη αρένα του γηπέδου».

Το με μηδενική έκπτωση κόστος για το νέο γήπεδο, αποτελεί μέρος μόνο των εξόδων που απαίτησαν και θα απαιτήσουν τα έργα στο Βοτανικό. Βάσει του νόμου για την Διπλή Ανάπλαση, προβλέπονταν κονδύλια ύψους 55 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε και οικονομικό βάρος ύψους 20 εκατ. ευρώ ως υποχρέωσή του έναντι της Εθνικής Τράπεζας με βάση συμφωνία που είχαν συνάψει αρχικά για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως παραμένει σειρά εκκρεμοτήτων σχετικά με τις απαλλοτριώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού, πέραν του χώρου που θα ανεγερθεί το γήπεδο.

Στο Μνημόνιο του 2020, εκείνο που προέβλεπε 88,9 εκατ. μόνο για το γήπεδο, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ήταν 258,6 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο συμφωνούσε τότε να καλύψει συνολικά 130,8 εκατ. στα οποία περιλαμβάνονταν 37,5 εκατ. για έργα διαμόρφωσης στην περιοχή του Βοτανικού (δίκτυα υποδομών, αποχετευτικά και οδοποιία) και 4,4 εκατ. για την κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ενώ το υπόλοιπο προβλεπόταν να καλυφθεί από τις συμμετέχουσες τράπεζες. Θα ακολουθήσουν άραγε κι άλλες μηδενικές εκπτώσεις;…
Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID