EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το συνταγματικό πραξικόπημα… αποδίδει – Νοθευμένες εκλογές με συγκυβέρνηση ή πειράματα αυτοδυναμίας

Με 6κομματική βουλή, εάν η ΝΔ λάβει ποσοστό 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ 30% και το ΠΑΣΟΚ 12% οι έδρες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φθάνουν το άθροισμα των 153 εδρών με την ΝΔ να λαμβάνει 116 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 37 έδρες.

Το συνταγματικό πραξικόπημα που σημειώθηκε δεν έχει προηγούμενο αλλά αποδίδει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απροκάλυπτα, παραβίασε το Σύνταγμα, επιχείρησε να δωροδοκήσει τον Πρόεδρο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου όπως ο ίδιος καταγγέλλει… αλλά κατά τα άλλα «το Σύνταγμα είναι σεβαστό και η Δημοκρατία λειτουργεί».

Προφανώς υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην χώρα αυτή, προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβιάζει το Σύνταγμα και προφανώς υπάρχει σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας. Όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι πολιτικοί στόχοι του Μητσοτάκη να επιτευχθούν αφού καθορίζει κατά το δοκούν, ενίοτε και παράνομα τις πολιτικές εξελίξεις.

Εάν μετά από όλες αυτές τις κραυγαλέες μεθοδεύσεις, τελικά το Εθνικό κόμμα Έλληνες δεν περάσει από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου στις 5 Μαίου 2023 οι εκλογές στις 21 Μαίου θα είναι νοθευμένες για μέρος της κοινωνίας αλλά με την στήριξη των μέσων και πολύ προπαγάνδα…όλα θα ξεχαστούν…

Τι μπορεί να συμβεί με 6κομματική βουλή;

Ο τρόμος για τον Μητσοτάκη ήταν προφανώς η 7κομματική βουλή αφού με 7 κόμματα ο στόχος της αυτοδυναμίας θα ήταν αδύνατος. Επίσης με 7κομματική Βουλή θα ήταν αδύνατη η συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές στις 21 Μαίου 2023 αφού θα συγκέντρωναν 110 έδρες η ΝΔ και 36 έδρες το ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση αυτή το άθροισμα των δύο κομμάτων θα ήταν 146 έδρες προφανώς δεν θα επιτυγχανόταν ο στόχος των 151 εδρών.

Με 6κομματική βουλή, ωστόσο οι ισορροπίες εδρών αλλάζουν αφού εάν η ΝΔ λάβει ποσοστό 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ 30% και το ΠΑΣΟΚ 12% οι έδρες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φθάνουν το άθροισμα των 153 εδρών με την ΝΔ να λαμβάνει 116 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 37 έδρες. Στην περίπτωση αυτή για το ΠΑΣΟΚ συμφέρει η συγκυβέρνηση αφού η ΝΔ θα διαθέτει 116 έδρες χωρίς το κλιμακωτό bonus των έως 40 εδρών. Την ΝΔ ωστόσο δεν την συμφέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα κυρίως γιατί θα χάσει το bonus των επιπλέον 40 εδρών.

Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να πλησιάσει την αυτοδυναμία, τότε είναι σίγουρο ότι θα ρισκάρει και θα οδηγήσει την Ελλάδα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 2 Ιουλίου 2023. Στην περίπτωση αυτοδυναμίας και εφόσον οι δημοσκοπήσεις δείξουν ανάκαμψη – σενάριο όχι απίθανο – αφού το αφήγημα της ΝΔ ακόμη πείθει μέρος της κοινωνίας, η κυβέρνηση θα κριθεί στις 2 Ιουλίου. Ωστόσο τα πειράματα αυτοδυναμίας ενέχουν ρίσκο.

Το Εθνικό κόμμα Έλληνες και τι θα συμβεί;

Το Εθνικό κόμμα Έλληνες αποδείχθηκε καταλύτης εξελίξεων για το πολιτικό σύστημα και από φόβο επιχειρεί να το μπλοκάρει. Οι εκλογές θα είναι ξεκάθαρα νοθευμένες αφού 300.000 πολίτες που δυνητικά θα ψήφιζαν το Εθνικό κόμμα Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς εκπροσώπηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επιχειρείται ένα έκτρωμα αλλά η συμπόρευση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι προάγγελος μιας άτυπης συμμαχίας.

Οι επιλογές για το Εθνικό κόμμα Έλληνες είναι

1)Να δώσει την μάχη στο Α1 παίρνοντας μεγάλο ρίσκο απόρριψης αφού εδώ αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δωροδοκήσει δικαστές.
2)Να δώσει την μάχη με άλλο σχήμα ή τρόπο… σενάριο πιθανό.
3)Να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να δικαιωθεί ποντάροντας στην ακύρωση των εκλογών.

Προβληματισμοί Μαξίμου για την πρώτη Κυριακή

H δυνατότητα του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή έχει μπει στο ραντάρ της κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων. Το σενάριο για να μπορεί να είναι υπαρκτό θα πρέπει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως άθροισμα ποσοστών να πιάσουν πάνω από 45,2% αν έχουμε 10 κόμματα εκτός βουλής, με πιο λογικό το 46-47%.

Το σενάριο της απλής αναλογικής

Η λογική λέει ότι η ΝΔ υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και εάν δεν συμβεί κάποιο φθοροποιό γεγονός, μπορεί να πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 33%-34% ενώ το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη κάλπη μπορεί να αγγίξει το 12%, οπότε το σενάριο δεν είναι τόσο απίθανο. Μάλιστα, εκτιμήσεις δημοσκόπων αλλά και στελεχών της ΝΔ είναι ότι οι δημοσκοπήσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα μετά το Πάσχα, θα έχουν καλύτερα ποιοτικά στοιχεία για τη ΝΔ.

Με αριθμούς εδρών αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση εξακομματικής βουλής η ΝΔ μπορεί να κινηθεί από 108-120 έδρες (αναλόγως το τελικό ποσοστό και σίγουρα όχι κάτω από 33%) ενώ το ΠΑΣΟΚ 40+ αν πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 12%. Αν έχουμε είσοδο του κόμματος Έλληνες, δηλαδή επτακομματική βουλή, τα περιθώρια στενεύουν πολύ. Πάντως, έστω και με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το σενάριο είναι πιθανό και ορατό από την πρώτη Κυριακή.

Θέλουν να το αποφύγουν

Θα πρέπει να πούμε ότι το σενάριο αυτό το σκέφτονται στο Μαξίμου για ένα συγκεκριμένο λόγο: Για να δουν πως θα το αποφύγουν… Με άλλα λόγια θα πρέπει να βρουν πειστικά επιχειρήματα προς την κοινωνία για το ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή καθώς η χώρα θα μείνει με υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα βρίσκεται στο κατώφλι της αστάθειας. Θα πρέπει να συμπεριφερθεί συνταγματικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί θεσμικά την διερευνητική εντολή που θα του δοθεί και όχι να μπει στη λογική «να κάψει» την απλή αναλογική. Διότι έτσι θα κατηγορηθεί ότι δεν σέβεται τα συνταγματικά πλαίσια ενός εκλογικού νόμου, έστω και αν δεν τον ψήφισε…

Τι είχε πει ο Βενιζέλος

Θυμίζω ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει μιλήσει αρκετές φορές για το ζήτημα της μετεκλογικής συμπεριφοράς του Πρωθυπουργού σε σχέση με διερευνητική εντολή και το σχηματισμό κυβέρνησης. Έχει τονίσει ότι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση, το ορίζει το Σύνταγμα.

Βολεύει η πρώτη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ

Το σενάριο της συγκυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή βολεύει το ΠΑΣΟΚ από την άποψη ότι θα έχει ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών μπορεί θεωρητικά να φτάσει και τους 40. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορεί να παρουσιάσει ως προσωπική επιτυχία την αύξηση του ποσοστού και των εδρών και έτσι να ισχυροποιηθεί μέσα στο κόμμα. Ειδικά αν η διαφορά ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεκτή, πάνω από 3-4 μονάδες, η συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι πιο εύκολη.

Το blame game μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Αυτό που θα ήθελε να αποφύγει είναι να πάει σε δεύτερες εκλογές, να χάσει κάποιους βουλευτές λόγω της ενισχυμένης αναλογικής και να χρειαστεί να μπει με πιο δυσμενείς όρους σε συγκυβέρνηση. Βέβαια, το ερώτημα είναι κοινό και για τους δύο: Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να κάνει συγκυβέρνηση την πρώτη Κυριακή με τη ΝΔ γιατί να μη θέλει στις δεύτερες; Και αν η ΝΔ δεν θέλει στις πρώτες εκλογές να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, γιατί να συνεργαστεί μαζί της το ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες; Τα ερωτήματα αυτά, θα τεθούν στο δημόσιο λόγο και ο κόσμος θα κρίνει. Αυτό, όμως, που απασχολεί και τους δύο είναι ότι στην περίπτωση που μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και εν τέλει δε γίνει, ποιος θα πάρει τον «μουντζούρη». Ποιος, δηλαδή, θα εισπράξει το κόστος μη σχηματισμού κυβέρνησης σε ένα τόσο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID