EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Pentagon Leaks: «Πως ένας 21χρονος υποσμηνίας εξέθεσε ανεπανόρθωτα τις πολυδιαφημισμενες ως “καλύτερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο»

Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες η σύλληψη από το FBI ενός 21 ετών μέλους της Εθνικής Φρουράς της Μασαχουσέτης που φέρεται να σχετίζεται άμεσα με τη διαρροή των δεκάδων άκρως απόρρητων εγγράφων που περιείχαν μια σειρά από μυστικά εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εύρους παρακολούθησης που μπορούν να διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο υποσμηνίας Jack Douglas Teixeira τέθηκε ήδη υπό κράτηση προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων, αφού οι ομοσπονδιακές αρχές λένε ότι ήταν εκείνος που δημοσίευσε τις παρτίδες ευαίσθητων πληροφοριών σε μια ομάδα διαδικτυακών συνομιλιών gaming, που ονομάζεται Thug Shaker Central.

Στην Ουάσιγκτον, ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick B. Garland, σε μια σύντομη δήλωση του, ανακοίνωσε τη σύλληψη και είπε ότι ο υποσμηνίας Teixeira θα οδηγηθεί άμεσα στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο στη Μασαχουσέτη. Ο Garland ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο 21 ετών Teixeira συνελήφθη σε σχέση με τη «μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση, διατήρηση και μετάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας», μία αναφορά στον νόμο περί κατασκοπείας, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη δίωξη του κακού χειρισμού και της κλοπής ευαίσθητων πληροφοριών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η επιβεβαίωση της σύλληψης θέτει ήδη πολλά ερωτήματα στις ΗΠΑ σχετικά με το γιατί ένας τέτοιος κατώτερος στρατευμένος αεροπόρος είχε πρόσβαση σε τόσο ευαίσθητες πληροφορίες, γιατί δεν είχαν τεθεί σε ισχύ επαρκείς διασφαλίσεις μετά από προηγούμενες διαρροές και γιατί ένας νεαρός άνδρας θα διακινδύνευε την ελευθερία του να μοιραστεί πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια ομάδα φίλων που γνώρισε από έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης βιντεοπαιχνιδιών.

Το κίνητρο της υπόθεσης προς το παρόν παραμένει άγνωστο. Όμως, σύμφωνα με άτομα που τον γνώριζαν στο διαδίκτυο, ο υποσμηνίας Teixeira δεν ήταν πληροφοριοδότης. Σε αντίθεση με προηγούμενες τεράστιες διαρροές πληροφοριών, από τα Έγγραφα του Πενταγώνου έως τα WikiLeaks έως τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, η οργή για κυβερνητικές πολιτικές επίσης δεν φαίνεται να ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στις διαρροή.

Πράγματι, οι αποκαλύψεις είναι δυνητικά επιζήμιες για όλα τα μέρη στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς και για τη μελλοντική συλλογή πληροφοριών. Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Biden, έχουν υποβαθμίσει τη ζημιά από τη διαρροή, θα χρειαστούν μήνες για να μάθουμε εάν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν χάσει την πρόσβαση σε σημαντικές μεθόδους συλλογής λόγω των συγκεκριμένων αποκαλύψεων.

Το FBI είχε στο στόχαστρο του Teixeira για αρκετές ημέρες, παρακολουθώντας τον με βάση τις δικές του πληροφορίες, καθώς και με κάποιες από τις ίδιες πληροφορίες που είχαν στη διάθεση τους οι Times και η Washington Post σχετικά με την ομάδα της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης Discord όπου είχε ο υποσμηνίας είχε μοιραστεί τα έγγραφα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ωστόσο, καθώς οι δημοσιογράφοι αποκάλυπταν περισσότερες πληροφορίες, οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου έπρεπε να επισπεύσουν την έρευνά τους.


Ενώ οι ομοσπονδιακοί ερευνητές πίστευαν ότι ο Teixeira θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους πράκτορες που διενεργούσαν την έρευνα, οι διαδικτυακοί του φίλοι τον γνώριζαν ως έναν ηγέτη της μικρής κοινότητάς τους.

Πριν από αρκετούς μήνες, ένας χρήστης του Thug Shaker Central γνωστός ως O.G. ξεκίνησε να ανεβάζει εκατοντάδες σελίδες με ενημερώσεις πληροφοριών στη μικρή ομάδα συνομιλίας. Η ομάδα συζητούσε επίσης για τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και για το βασικό θέμα της ομάδας τους, τα βιντεοπαιχνίδια.

Ενώ τα μέλη της ομάδας συνομιλίας δεν προσδιόρισαν ονομαστικά τον αρχηγό της ομάδας, ένα ίχνος ψηφιακών στοιχείων που συγκέντρωσαν οι Times οδήγησε στον υποσμηνία Teixeira. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι πιστεύουν πως ανέβασε τις πληροφορίες τις οποίες έλαβε με κάποιο τρόπο από υπολογιστές του αμερικανικού στρατού.

Καθώς αναρτούσε το υλικό στην πλατφόρμα, ο O.G. μιλούσε και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, η οποία είχε δημιουργηθεί κυρίως κατά τη διάρκεια της καραντίνας της πανδημίας, σχετικά με τη σημασία του να είναι ενήμεροι για τα παγκόσμια γεγονότα.

Ο υποσμηνίας Teixeira εκπαιδεύτηκε ως ειδικός σε συστήματα επικοινωνιών στον κυβερνοχώρο, μια δουλειά που θα μπορούσε να συνεπάγεται μια ποικιλία καθηκόντων, όπως η διατήρηση σε λειτουργία των δικτύων επικοινωνίας της μονάδας του. Τοποθετήθηκε στην 102η Πτέρυγα Πληροφοριών στη Βάση Εθνικής Φρουράς Αεροπορίας Otis, μέρος της κοινής βάσης Cape Cod, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας. Η επίσημη σελίδα του 102nd Intelligence Wing στο Facebook είχε συγχαρεί τον υποσμηνία Teixeira και τους συναδέλφους τους για την προαγωγή τους σε αεροπόρους πρώτης κατηγορίας τον Ιούλιο.

Αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ποια από τα καθήκοντα του Teixeira ήταν εκείνα που του έδιναν πρόσβαση σε καθημερινές πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, όταν μάλιστα αυτές προέρχονται από την C.I.A., την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι υπάρχουν μονάδες στη συγκεκριμένη βάση που επεξεργάζονται πληροφορίες οι οποίες συλλέγονται από drones και κατασκοπευτικά αεροπλάνα U-2, αν και είναι αμφίβολο ότι αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό ώστε να δημοσιευτεί στην πλατφόρμα το ευρύ φάσμα απόρρητων πληροφοριών που τελικά διέρρευσαν.

Ωστόσο, ο Teixeira θα μπορούσε επίσης να έχει αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα και με άλλους τρόπους. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ με άδεια ασφαλείας λαμβάνουν συχνά τέτοια έγγραφα μέσω καθημερινών emails σε ένα απόρρητο δίκτυο υπολογιστών, είπε ένας αξιωματούχος στους Times, και αυτά τα email ενδέχεται στη συνέχεια να προωθηθούν αυτόματα σε άλλα άτομα.

Λίγες ώρες πριν τη σύλληψη του υποσμηνία, η μητέρα του Teixeira, Dawn, μιλώντας έξω από το σπίτι της στο Νορθ Ντάιτον την Πέμπτη, επιβεβαίωσε ότι ο γιος της ήταν μέλος της Εθνικής Φρουράς της Μασαχουσέτης και ανέφερε ότι πρόσφατα έκανε νυχτερινές βάρδιες σε μια στρατιωτική βάση στο Cape Cod. Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος είχε αλλάξει τον αριθμό τηλεφώνου του, είπε. Λίγα λεπτά μετά, κάποιος που φαινόταν να είναι ο Teixeira οδηγούσε κοντά στο σπίτι με ένα κόκκινο φορτηγό.Όταν οι δημοσιογράφοι των Times πλησίασαν ξανά το σπίτι, το φορτηγό ήταν πλέον σταθμευμένο στο δρόμο. Η μητέρα του Teixeira και ο πατριός του στέκονταν κοντά. Όταν ρωτήθηκαν αν ο Teixeira ήταν εκεί και ήταν πρόθυμος να μιλήσει, ο πατριός του, Thomas P. Dufault, είπε: «Πρέπει να πάρει δικηγόρο εάν τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως πάνε αυτή τη στιγμή. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα είναι κοντά σύντομα, είμαι σίγουρος».

Μέσα σε λίγες ώρες, η πρόβλεψη του Dufault, ενός απόστρατου λοχία της Πολεμικής Αεροπορίας, αποδείχθηκε σωστή καθώς το FBI προσέγγισε τελικά το σπίτι.

Μέλη του Thug Shaker Central που μίλησαν στους Times είπαν ότι τα έγγραφα για τα οποία συζητούσαν στο διαδίκτυο πίστευαν ότι ήταν καθαρά ενημερωτικά. Ενώ πολλά αφορούσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα μέλη της ομάδας είπαν ότι δεν ήταν με κάποιου το μέρος όσον αφορά την πολεμική σύγκρουση.

Τα έγγραφα, είπαν, άρχισαν να τραβούν την ευρύτερη προσοχή μόνο όταν ένα από τα έφηβα μέλη της ομάδας πήρε μερικές δεκάδες από αυτά και τα δημοσίευσε σε ένα δημόσιο διαδικτυακό φόρουμ. Από εκεί τα παρέλαβαν τα ρωσόφωνα κανάλια Telegram και στη συνέχεια οι Times, που πρώτοι αναφέρθηκαν σε αυτά.Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.comΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID